Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roušky dostanou Zeman i Babiš, Kalousek ostrouhá. A vládní poslanec balíček pošle dál

Aktualizováno -
11. září 2020
07:25
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
11. září 2020
05:00

Hasiči a policisté začali vyskladňovat policejní sklady v Opočínku. Poštovní kamiony odvážejí roušky a respirátory, které vláda pošle seniorům. Balíček dostanou domů také například prezident Miloš Zeman (75) i premiér Andrej Babiš (66). Naopak vládní poslanec, onkolog Rostislav Vysula (67, ANO) přemýšlí, jak s jedním respirátorem a pěti rouškami naloží. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová pak chce zásilku ještě rozšířit na zdravotně postižené. 

Ve středu večer vláda rozhodla, že všichni občané starší 60 let dostanou od státu jeden respirátor a pět roušek. Zásilku tak mohou očekávat například i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. „Oběma budou doručeny na adresu trvalého bydliště,“ řekl Blesk Zprávám vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Naopak například Miroslav Kalousek (TOP 09) bude pošťáka vyhlížet marně. Šedesát mu totiž bude až v prosinci.

„Všem, kterým je těsně pod šedesát, se velmi omlouvám. Můžu za to zase já...,“ žertuje na svém twitterovém účtu Kalousek.

„Doufám, že to pomůže,“ řekl Blesk Zprávám k rozesílání vládních proticovidových balíčků nejstarší český poslanec a spoluzakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg (82), který má narozeniny přesně týden před Kalouskem.  

Schwarzenberg by ale zvolil jinou metodu mířené pomoci. „Byl bych pro to, aby se vybrali jen ti, kteří to potřebují. V tom případě si umím představit, že to má smysl, ale nechci do toho vládě kecat,“ dodal v rozhovoru pro Blesk Zprávy kníže.

Podobně vidí rozdělování roušek a respirátorů také vládní poslanec Rostislav Vyzula (67). „Je důležité si uvědomit, že není senior, jako senior. Já jsem senior, ale jsem v takovém postavení, že zrovna takový dárek nepotřebuji,“ řekl ve středu večer v České televizi.

Onkolog a člen výboru pro zdravotnictví dokonce proto sám přemýšlí, jak s balíčkem pěti roušek a jedním respirátorem FFP2 naloží. „Třeba bych to mohl někomu dát. Myslím, že je to výzva i pro ostatní seniory v mém, nebo podobném postavení, kteří mohou tento dárek ve svém okolí určitě uplatnit,“ doplnil člen Babišova poslaneckého klubu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je přesvědčen, že lidé ochranné pomůcky využijí. „Záleží na každém, jak s obdrženými ochrannými prostředky naloží, ale věřím, že je obecně lidé využijí, nedokážu si představit, že by je někdo v této době, kdy máme výrazný nárůst počtu případů, vyhodil do koše,“ řekl Blesk Zprávám Vojtěch.

Šíření nákazy se podle šéfa ODS Petra Fialy (56) sice vymklo kontrole, ale rozhodnutí vlády považuje za „výsměch všem“.

„Vláda po šesti měsících od začátku koronakrize místo fungující chytré karantény a ochrany nejohroženějších pošle seniorům jeden respirátor a pět roušek. To snad pánové Babiš, Hamáček a Vojtěch ani nemohou myslet vážně,“ komentoval rozhodnutí vlády ve středu na svém twitterovém účtu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová poté, co vláda rozhodla o rozeslání roušek a respirátorů pro seniory nad 60 let, chce poslat pošťáky se zásilkou také ke zdravotně postiženým. 

„Nejen skupina 60+ patří k ohroženým! S rouškami a respirátory nesmíme zapomenout na statisíce lidí se zdravotním postižením. Požádám vládu, aby balíček ochranných pomůcek zamířil i tímto směrem,“ oznámila ministryně na svém účtu. 

Rozvoz za 15 milionů

Podle Českého statistického úřadu žilo v ČR ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let.

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Stát má nyní podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Ministerstvo vnitra podle dřívějšího Hamáčkova vyjádření zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2, které jsou ve skladu policie v Opočínku u Pardubic. Podle dat ČSÚ by měl stát vydat zhruba 2,8 milionu respirátorů a přibližně 14 milionů roušek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že kabinet k distribuci uvolní tři miliony kusů respirátorů kategorie FFP2 a 15 milionů kusů chirurgických roušek. Formálně kabinet potvrdil i pondělní dohodu, že uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách. Podle Hamáčka bude distribuce stát asi 15 milionů a postupovat se bude podle registru obyvatel.

Poslankyně ODS: Nemyslím, že bych roušky měla dostat

Téma rozesílaných roušek počtou seniorů se promítlo i do druhé předvolební debaty Blesku. Poslankyně ODS Ilona Mauritzová. „Senioři nejsou jediná skupina, která potřebuje ochranné pomůcky,“ uvedla. „Sice jsem žena, většinou se to neříká, ale já bych chtěla říci, že je mi nad 60 let a já si prostě nemyslím, že bych tu roušku měla dostat. Já si myslím, že bychom měli přistoupit k tomu i tak, že by ty roušky měli dostat lidé, kteří je skutečně potřebují, tzn. lidé, kteří jsou na tom sociálně špatně a ne tedy absolutně všichni nad 60 let. Já to neberu jako rozhodnutí úplně šťastné," dodala poslankyně.

Poslanec ANO Jiří Mašek, bývalý šéf královéhradecké záchranky, se přitom k návrhu stavěl také obezřetně. „Já sám jako lékař jsem rouškou vybaven, není mi to cizí a používám ji denně v ordinaci. Je to jakýsi start toho, aby si ldé na roušky skutečně zvykali. Je to určité vstřícné gesto a spíše je to otázka příspěvku důchodcům, který projednáváme v současné době, aby si mohli případně ochranné prostředky koupit," poznamenal s narážkou na tzv. rouškovné, tedy 5000 korun, které mají senioři jednorázově dostat letos v prosinci, pokud vládní návrh schválí parlament.

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

 

manatr ( 11. září 2020 20:42 )

Bublina splaskne, až vyjdou na světlo ty tisíce lidí zemřelých na následky očkování Sputnikem.

gejzovic ( 11. září 2020 16:59 )

kejha a kejha

gejzovic ( 11. září 2020 11:27 )

Postřelena husa se ozve vid

gejzovic ( 11. září 2020 10:55 )

Každy se dočka

gejzovic ( 11. září 2020 10:54 )

to neni sam takovych doslova h---d je vice je to vidět a slyšet pri každem projevu,hlavně v CT tam si snima brumlaj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa