Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavření restaurací štve hospodského: Plné supermarkety nevadí? Chtějí nás zlikvidovat

Autor: ČTK, simao - 
13. října 2020
11:31

Majitel restaurace na Opavsku Pavel Kubina považuje rozhodnutí vlády o uzavření restaurací za přímou likvidaci pohostinství jako oboru. Uzavření svého podniku může podle svých slov přežít jen za cenu velkého zadlužení. Provozovatelka několika restaurací v Ostravě Kateřina Ptáčková zase odhaduje, že za tři týdny výpadku přijde na tržbách o několik milionů korun. Další ztráty očekává na znehodnoceném zboží.

„Je potřeba se zamyslet nad tím, proč jsou přeplněné supermarkety a do gastroprovozů je lidem zakázán vstup. Rozhodnutí postrádají racionální logiku. Copak se při sportu či u večeře v restauraci nakazí mnohonásobně více lidí než v přeplněném obchodním centru? Rozhodnutí nechápu. Je to přímá likvidace těchto oborů a odvětví,“ tvrdí restauratér Pavel Kubina, který vlastní restauraci Stará Celnice v Hlučíně.

A obává se navíc toho, že třítýdenní limit avizovaný vládou dodržen nebude. „Už nás na několik měsíců vypnuli na jaře. Nyní to nastává znova a už teď se mluví o tom, že se termín znovuotevření, stanovený na 3. listopadu, může posunout,“ řekl.

Výdejní okénko? Nevyplatí se nám, říká Pavel

Restauraci po zkušenostech z jara, kdy se snažil provoz udržet alespoň rozvozem jídla, tentokrát restauratér Pavel úplně zavře. „Ekonomicky se to nevyplatí. Okénka jsou vhodné pro bufety, kebaby. Ne pro velké restaurační provozy,“ řekl.

Nyní čeká hlavně na to, čím vláda rozhodnutí o uzavření restaurací doprovodí. Zda bude kompenzovat ztráty či náklady na zaměstnance. „Přežít se dá všechno. Naši dědové bojovali ve válkách a museli přežít. Pro nás to ale v tuto chvíli bude znamenat velké zadlužení,“ řekl.

Katka: Budeme rozvážet jídlo a pivo v PET láhvích

Provozovatelka tří restaurací v Ostravě a Hlučíně Kateřina Ptáčková se naopak bude snažit nějaký provoz zachovat. „Budeme fungovat jako výdejní okénko. Jídla budeme i rozvážet. Nakoupíme PET láhve a do nich budeme čepovat pivo,“ řekla.

Ve třech restauracích má například nyní naskladněno víc jak šest plných tanků s pivem. Má ale obavu, že naskladněné tanky s pivem nevydrží. „Pivovar si je zpátky nevezme a vydrží tři týdny. Už na jaře jsme toho hodně vylili,“ doplnila. Ztráty odhaduje na několik milionů korun.

Maláčová navrhne prodloužení Antiviru

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce vládě na příštím jednání navrhnout prodloužení programu Antivirus A, jímž stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39.000 korun superhrubé mzdy, na celou dobu opatření proti šíření koronaviru a zpětně ke dni vyhlášení nouzového stavu.

Kompenzace by tentokrát podle ní měla být stoprocentní a strop vyplácené náhrady by se měl zvýšit na 50.000 korun. Maláčová to dnes uvedla na twitteru. „To je teď to nejmenší, co můžeme pro české firmy a jejich zaměstnance udělat,“ uvedla ministryně.

Vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci vyhlásila nouzový stav od 5. října. V pondělí kvůli rostoucímu počtu nakažených schválila, že od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, budou muset být restaurace, bary a kluby uzavřeny. Občerstvení budou moci do 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Už nyní platí pro stravovací zařízení zavírací doba ve 20:00. Hotelové restaurace mohou být nadále hostům k dispozici do 20:00.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření.  - abl
Video se připravuje ...

yosan ( 14. října 2020 07:04 )

Určitě osle závidím místním opilcům a jejich nešťastným rodinám a pokud se týká příjmů ty blbe, tak to by ses závistí *** ty

sorgedoktor ( 13. října 2020 17:51 )

Pane Jarabaku jen pro Vasi informaci...Pokud ma hektolitry piva, nejake to jidlo kterte se kazi atd,. Pak jsou tady platy zamestnancu, socialni a zdraV.DAVKY ZA SEBE A ZA TY ZAMESTNANCE. oNO TO OPRQAVDU SUMS SUMARUM MUZE VYJIT NA NEJAKY ten miliopn.Ja sam nemam ekonomickle skoly, ale tak nejak si to dovedu predstavit

fandasever ( 13. října 2020 16:00 )

Takže ty tu živnost děláš z dobrého srdce jen proto aby jsi dala práci lidem a sama nemáš nic jen ztrátu, tak to mě rozplakalo, napiš číslo účtu, já ti něco pošlu

fandasever ( 13. října 2020 15:58 )

To je přesně ono, nejvíce řvou ti nejbohatší a ti co dříve vydělávali těžké peníze, těm vadilo EET, těm vadilo i kontrolní hlášení, těm vadilo všechno co omezovalo jejich nenažranost

fandasever ( 13. října 2020 15:56 )

Pane Kroutile, já vás tedy lituji, tak malý mozek nemá ani slepice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa