Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici

Autor: Pavlína Horáková - 
13. října 2020
05:30

Minulý rok byl pro pražskou zoo rekordním. Navštívilo ji totiž 1,4 milionu příznivců zvířat. Letos však na čísla návštevnosti hledí ředitel Miroslav Bobek spíše se smutkem. „Pokud by už nikdo nepřišel, tak to znamená, že jich budeme mít o více než 600 tisíc méně než v loňském roce, což je tedy opravdu tragické,“ přiznal v pořadu Epicentrum. Natáčeli jsme ho tentokrát přímo v Zoo Praha, ve výběhu klokanů.

„To jsem si nikdy ani neuměl představit, že by do Zoo Praha přišlo méně než milion návštěvníků za rok,“ dodal známý český přírodovědec. Současnou epidemiologickou situaci nezlehčuje a vnímá její složitost i závažnost. Zarazila ho však chaotičnost, s jakou byla nová opatření v boji proti koronaviru vyhlašována.

Video  Epicentrum - ZOO  - Blesk
Video se připravuje ...

„Dozvěděli jsme se o tom jenom hodiny před uskutečněním toho opatření a vlastně ta původní zpráva ještě byla špatná. Tam původně byla informace o tom, že se bude zavírat od pondělí, pak až tedy náhodou ve čtvrtek večer jsme se dozvěděli, že už od pátku. A ještě v kontextu s tím, že vedle botanická zůstala otevřená a ještě další zařízení, tak to pro nás bylo velmi nemilé překvapení,“ přiblížil Bobek zmatečnost v restrikcích.

Milionové ztráty a nulová podpora

Nejnavštěvovanější zoo Česka musela uzavřít své brány na 45 dní už v březnu. A jakkoli do pokladny nepřichází žádné příjmy, zvířata musí samozřejmě jíst a jejich péče vyžaduje nemalé finanční prostředky. 

„Ztráty jsme odhadli … na 45 milionů korun nejméně, spíše 50 milionů korun….návštevnost byla už v září podstatně nižší. Ještě nevím, kolik bude ta celková ztráta, ale náš odhad ještě před uzavřením zoo převyšoval 70 milionů korun,“ vyčíslil Bobek a prozradil, že o finanční podpoře jednají s hlavním městem Praha. „Nic nad rámec jsme nedostali, čili ta podpora státu byla nulová,“ dodal Bobek.

Vstupenky na lepší časy

Příjemnější už je skutečnost, že podle slov ředitele Bobka lidé sami od sebe nabízejí pomoc. „A nabízeli i na jaře… Teď o víkendu mi dokonce několik lidí psalo, jestli mají přinést nějaké krmení, jablka, kaštany, žaludy, zkrátka ty plody, které se teď sklízejí,“ řekl s úsměvem a připomněl, že lidé také mohou pomoci formou adoptování, sponzoringu zvířat či zakoupením „vstupenek na lepší časy“.

Novinky pro gorily a medvědí porodnice

Pražskou Zoo čeká v nejbližších letech několik výrazných proměn. Už minulý rok začala výstavba nového gorilího pavilonu a nyní se finalizují přípravy na novou expozici Arktida.

„Původní expozice ledních medvědů byla vybudována začátkem třicátých let. Naprosto neodpovídá tomu, jak chceme chovat lední medvědy dnes. Když bychom nepostavili tu novou expozici, tak bychom se jich museli vzdát, protože držet je dál tady opravdu nejde,“ zmínil v Epincetru šéf pražské zoo.  V nové expozici se návštevníci budou moci těšit na hned několik bazénů, porodnici ledních medvědů a  dokonce se zvažuje i možnost expozice tuleňů.

krapotkin ( 13. října 2020 11:51 )

Bobku, jsi chytrej chlap, tak bys měl vědět, že na 1. místě pro dotace je Agrofert, pak podnikající kamarádi soudruha Bureše, na dalších místech jsou komedianti a sportovci. Ne obyčejné lidi a na ZOO tahhle vládnoucí sebranka kaká - hodně z vysoka.

frantacizek ( 13. října 2020 05:43 )

ty vouchery jsou asi tím nejlepším řešením, jak může veřejnost pomoci ve všech sférách, kde je ta pomoc potřeba dnes.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa