Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud zrušil omezení pro obchody a volný pohyb. Babiš se diví: „Absurdní, zachraňujeme životy“

Aktualizováno -
23. dubna 2020
19:33
Autor: ČTK, Tereza Malecká, Jakub Veinlich - 
23. dubna 2020
12:15

Soud dnes zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle něj jsou nezákonná. Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který kritizoval mimo jiné to, že opatření jsou svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné. Ministr vnitra a předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) nevidí po rozhodnutí soudu jinou možnost, než aby byl prodloužen nouzový stav i po 30. dubnu, o což usiluje.

Soud konkrétně zrušil opatření z 26. března a 17. dubna, která se týkají omezení maloobchodního prodeje, a opatření z 23. března a 15. dubna, jež omezují volný pohyb osob. „Soud shledal, že za situace, kdy je vyhlášen nouzový stav, může omezit základní práva a svobody v natolik masivní míře pouze vláda, a to svým unesením vydaným na základě krizového zákona,“ uvedl soudce Štěpán Výborný.

Zdůraznil, že i za aktuální situace je nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. „Soud musí odmítnout, aby takovouto pravomocí disponovalo pouze jedno ministerstvo,“ uvedl. Ministerstvo podle něj vydáním těchto opatření překročilo meze svojí působnosti.

Babiš: Respektuji to, ale je to absurdní

„Rozhodnutí soudu plně respektuji. Osobně mi ale přijde absurdní. Nechápu, že soud ruší opatření vlády, která v Česku zcela evidentně zachránila tisíce lidských životů a díky kterým jsme celou tu epidemii tak úspěšně zvládli,“ reagoval pro iDnes.cz premiér Andrej Babiš (ANO).

Kvůli rozhodnutí soudu však bylo přerušeno čtvrteční jednání vlády. Babiš si během pauzy odskočil na telekonferenci s lídry EU.

Vláda má nový plán uvolňování. Soudu navzdory

Během pauzy v jednání vlády si mezi novináře odskočil v půl sedmé večer vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) a představil nový plán otevírání obchodů a uvolňování služeb. Soudnímu rozhodnutí navzdory. „Já se k tomu nechci v tuto chvíli vyjadřovat. Teď se na to provádí rozbory, jsou právní pohledy na to, různé úhly pohledu," uvedl.

„Myslím si, že každý chápe, a je jasné, že jestliže vláda jednala, tak musela jednat v řádu hodin, a že ta opatření, která konečně, pokud vím, nebyla ani zpochybněna ve smyslu toho, že byla důležitá a že pomohla tomu stavu, tak udělat musela. Pokud by vláda nejednala tak, jak jednala, tak dneska tady máme daleko horší situaci," podotkl Havlíček.

„Vláda o tom bude jednat, vydá k tomu stanovisko, já jsem považoval za správné vás seznámit s tím, co bude podnikatele čekat v následujících dnech," dodal Havlíček.

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami? | MPO

 

Vojtěch: Chceme vyhovět soudu i pokračovat v uvolňování

Ministerstvo zdravotnictví prý bude hledat takové řešení, aby soudu vyhovělo. Klíčová jsou pro něj podle ministra Adama Vojtěcha opatření, která mají ochránit zdraví lidí. A číslo to podle něj jasně ukazují. 

„Budeme hledat takové řešení, abychom vyhověli soudu, a současně jsme zachovali opatření, která jsou z epidemiologického hlediska klíčová pro zamezení šíření epidemie, a nadále jsme pokračovali v jejich postupném uvolňování dle nastíněného plánu,“ uvedl ministr.

Vláda má nyní podle soudce do 27. dubna čas, aby opatření omezující volný pohyb, maloobchod a služby přijala v zákonné formě, tedy jako krizové opatření. „Soud si je vědom účelu, za kterým byla mimořádná opatření přijata. Proto je nezrušil k dnešnímu datu, aby dal vládě určitý prostor, aby doposud závadný právní stav napravila,“ vysvětlil.

Zástupce ministerstva zdravotnictví Jiří Kindl novinářům řekl, že úřad zváží případný další postup po prostudování písemné podoby rozsudku. Ministerstvo se může obrátit kasační stížností na Nejvyšší správní soud.

Hamáček: Je nutné požádat o prodloužení nouzového stavu

Podle vicepremiéra, ministra vnitra a šéfa ústředního krizového štábu Jana Hamáčka se v době stavu nouze nemůže aplikovat zákon o ochraně veřejného zdraví, ale krizová legislativa. 

„Z pohledu ministerstva vnitra jediné možné řešení nejpozději v pondělí všechna opatření vydat podle krizového zákona tak, jak to ministerstvo vnitra dlouhodobě doporučuje, a současně požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,“ napsal Blesk Zprávám Hamáček. Vláda právě situaci podle informací Blesk Zpráv řeší.

Dostálovi vadilo, že ministerstvo daná omezení odůvodnilo pouze obecnou zmínkou o výskytu nemoci covid-19 v ČR a nutností omezit její šíření. Podle něj je formulace opatření v rozporu jak s požadavky práva, tak s poznatky medicínské vědy. V žalobě také uvedl, že český stát nerespektoval svůj vlastní pandemický plán a že pravidla boje proti epidemii tvoří namísto odborníků politici, a to podle momentálních nálad veřejného mínění. Postup ministerstva označil za „právnické chytračení“.

Výborný: Může to být argument na delší stav nouze

Někdejší předseda KDU-ČSL a člen ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marek Výborný doufá, že vláda cestou kasační stížnosti nepůjde, řekl to v ČT.  „Může to být jeden z argumentů, proč prodloužit nouzový stav,“ dodal Výborný. 

Lidovci nejsou kvůli dobrému vývoji šíření nákazy v Česku připraveni podpořit prodloužení nouzového stavu. Pokud prý ale vláda v návaznosti na rozhodnutí soudu svůj záměr pro případné prodloužení nouzového stavu odůvodní, jsou lidovci připraveni o této věci diskutovat. „Vláda musí do pondělí rozhodnout, jak bude postupovat. Jsme připraveni jednat,“ dodal Výborný. 

Zeman vytáhl dopady na životy i zdraví

Soud dnešním rozhodnutím na sebe podle prezidenta Miloše Zemana bere veškerou odpovědnost. „Soud na sebe bere veškerou odpovědnost za dopady svého rozhodnutí. Ať už jde o dopady na životy a zdraví obyvatel, tak na hospodářství celé republiky,“ reagoval na rozhodnutí soudu podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident.

Opoziční strany rozhodnutí soudu nepřekvapilo. „Věřím, že to vládě svým způsobem ulehčí, ironicky myšleno, to rozhodování ohledně přehodnocení uvolňování nařízení, zejména co se týká maloobchodů. Domnívám se, že je potřeba to spíše urychlit, abychom nenechali všechny majitele a provozovatele obchodů krachnout, což se mnohým už děje,“ řekla Blesk Zprávám šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Fiala: Vláda jedná zmateně i protiprávně

Podle šéfa ODS Petra Fialy je rozhodnutí soudu potvrzením vládního chaosu. „Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně, když najednou přestala rozhodovat podle zákona o krizovém řízení a postupovala podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Vláda jedná v krizi nejen zmateně, ale i protiprávně. Lidé musejí mít i v nouzovém stavu právní jistotu a ochranu. Je dobře, že jim ji soud svým rozhodnutím vrací,“ řekl Blesk Zprávám Fiala.

Kacah ( 24. dubna 2020 11:08 )

Lidi, kterým někdo zemřel se na to dívají jinak panu soudci a odborníkovi na zdravotnictví by měla vychcipat rodina aby pochopili

Kacah ( 24. dubna 2020 11:05 )

MirdaKradousek ( 24. dubna 2020 07:33 )

Už jsem to psal jednou,opozici nejde o lidi,jen o peníze a zlikvidovat tenhle stát,aby nás hodily do područí 4.říše.Jednou budete souzeni pánové za vlastizradu a lid vezme právo do svých rukou a vyháže Vás z oken,darmožrouti!!!

jerry ( 24. dubna 2020 07:14 )

Babišovi se úspěšně daří stavět neschopné proti schopným, stejně jako komunistům v roce 1948. Dobže ví, že vystrašené, závistivé stádo se lépe ovládá.

jerry ( 24. dubna 2020 07:11 )

Babiš nemá co uvolňovat ani co zakazovat. Od toho je tady vláda a krizový štáb. Bohužel je tady problém v tom, že si Babiš myslí, že stát je jeho firma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa