Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otcové můžou opět k porodům, ombudsman Křeček kvůli tomu zažil „peklo“. Jaké jsou podmínky?

Autor: Markéta Mikešová - 
17. dubna 2020
05:30

Málokteré opatření ministerstva zdravotnictví vydané kvůli zamezení šíření nákazy covid-19 vyvolalo takové emoce jako zákaz přítomnosti otců u porodů. Mnoho odborníků a rodičů argumentovalo, že porušuje lidská práva, a obrátilo se kvůli tomu na ombudsmana Stanislava Křečka. Ten ale problém neviděl, za což si vysloužil silnou kritiku, která nakonec vyústila v petici a otevřený dopis. Nyní Křečkův problém do jisté míry skončil, ministerstvo přítomnost otců opět za určitých podmínek povolilo. Spor o smysluplnost původního zákazu ale stále pokračuje.

Vše začalo více než před měsícem 10. března. Ministerstvo zdravotnictví tehdy zakázalo návštěvy nemocnic, aby ochránilo pacienty před nákazou koronavirem. Jediná výjimka platila u rodiček, které si k sobě stále mohly vodit své partnery a příbuzné. I to však 18. března ministerstvo zakázalo. Ženy musely začít rodit bez přítomnosti bližních, navíc s rouškou.

Okamžitě se zvedla ohromná vlna nevole. Vycházela z jednoduchého principu – porod je pro oba dva rodiče jedním z největších zážitků v jejich životě a otcům byla tato zkušenost upřena. Matky ztratily podporu a tatínkové nemohli sledovat, jak jejich dítě přijde na svět. Na tento fakt začala rychle upozorňovat i lidskoprávní organizace Liga lidských práv, která měla jasno – zákaz porušuje základní lidská práva a vyzvala vládu, ať ho zruší.

„Tento zákaz nemá žádné rozumné opodstatnění z hlediska ochrany veřejného zdraví a hrubě zasahuje do práva nastávajících rodičů na respektování soukromého a rodinného života a též do práva žen a dětí na zdraví, protože má negativní dopad na průběh a výsledek porodu,“ napsala Liga v otevřeném dopise. O týden později pak ve spolupráci s advokátem Ondřejem Pecákem podala k Městskému soudu v Praze žalobu proti plošnému zákazu otců u porodu.

Křeček věc odmítl řešit

V té samé chvíli vstoupil do záležitostí Stanislav Křeček, čerstvý nástupce na postu veřejného ochránce práv po Anně Šabatové. Rodiče si u jeho úřadu totiž rovněž stěžovali, že zákaz otců u porodu není správný. A on jako ombudsman reagoval.

Jenže zcela jinak, než lidé očekávali. V první řadě agendu otců u porodů zcela převzal od své zástupkyně Moniky Šimůnkové, která měla oblast zdravotnictví a rodiny na starost doposud, čímž ji v prošetřování zakázal pokračovat. Následně poskytl rozhovor časopisu Respekt, ve kterém uvedl, že v zákazu problém nevidí a s vládou souhlasí. „V době mimořádného stavu se mohou dít mimořádné věci,“ řekl Křeček s tím, že většina rodin to chápe, navíc osobně nevnímá přítomnost otců u porodů jako právo, ale jako možnost. „Stanovisko ombudsmana je to, co já si pomyslím,“ trval na svém.

Křečkova slova Šimůnkovou zaskočila. Pro Respekt odhalila, že zvažuje, co dál, nevylučuje dokonce ani svůj konec. „Nedostala jsem žádné odborně relevantní informace a zdůvodnění, jak k tomuto závěru došel. Podle mě však takto nemůžeme postupovat,“ odhalila Šimůnková.

Kdyby se neozvala, šla by proti své dosavadní práci, doplnila. „Chtěla bych se od mnohých vět a výroků veřejného ochránce práv v oblasti ochrany práv ženy u porodu distancovat. Absolutně s nimi nesouhlasím. Musela bych popřít vše, co jsem doteď dělala, veškeré své názory a dosavadní profesní činnost,“ uvedla zástupkyně ombudsmana.

„Ombudsman není borec z hospody“

Šimůnková nebyla jediná, kdo se proti Křečkovi postavil. Krátce po rozhovoru proti němu vznikla petice, kterou již podepsalo přes 5000 lidí. „Vyzýváme p. Stanislava Křečka, aby neprodleně rezignoval na funkci ombudsmana, jelikož odmítá tuto funkci řádně vykonávat tak, jak mu ukládá zákon,“ stojí v jejím úvodu.

Následně brněnský aktivista a bývalý zastupitel města za hnutí Žít Brno Matěj Hollan vyzval k podání trestního oznámení na Křečka. Vysvětloval to tím, že ombudsman nemůže podnět prostě zahodit, protože se mu nechce prošetřovat. „Není to jeho libovůle, stejně jako nemůže soudce říct, že se nebude zabývat žalobou,“ argumentoval Hollan. „Ombudsman není borec z hospody, co může vykládat svoje rozumy na potkání, ale je orgánem veřejné moci, kdy postup jeho konání striktně upravuje zákon,“ dodal na svém facebookovém profilu.

Ombudsmanovi rovněž poslalo přes 300 oborníků otevřený dopis, ve kterém s jeho kroky nesouhlasí. „Využíváte autority své funkce zejména k tomu, abyste šířil své osobní dojmy týkající se práv jednotlivců a povahy činnosti ombudsmana. Postupujete přitom arbitrárně, bez řádného šetření, neprojevujete respekt k základním stavebním kamenům právního řádu,“ stojí v něm. Pod textem jsou podepsáni mimo jiné ústavní právník Jan Kysela či místopředsedkyně Ústavní soudu Eliška Wágnerová,

Křeček nicméně odmítá, že by pochybil. Podle něj autoři dopisu vycházejí ze lživých informací. „Jsem nemile překvapen zjištěním, že pochybnosti vážených signatářů vycházejí pouze ze zkreslených a nepravdivých sdělení ochotně šířených některými médii. Se skutečným stavem věci nemají nic společného,“ uvedl ombudsman ve středu s tím, že by se nikdy nestalo, že by veřejný ochránce smetl podnět ze stolu.

Otcové dostali znova povolení, ale omezené

Ve stejný den ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil zprávu, která debatu do jisté míry utnula. Otcové mohou od čtvrtka opět k porodům. „Shodli jsme se s odborníky, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37 stupňů Celsia a porod proběhne v samostatném pokoji,“ napsal na twitteru. Ministerstvo zdravotnictví pár hodin poté vydalo upravené mimořádné opatření, které přítomnost otců povoluje.

V současné chvíli tedy otcové skutečně opět k porodům mohou. Liga lidských práv (jejíž žaloba kvůli zákazu byla mezitím u Městského soudu v Praze odmítnuta), ale stále tvrdí, že věci nejsou zcela v pořádku. Jménem deseti rodičovských páru podala ústavní stížnost, kterou fungování původního zákazu napadá.

„Ministerstvo pro svá rozhodnutí nemá žádné podklady a pouze přebírá požadavky, které si diktuje skupinka vlivných porodníků (…) Ministerstvo sice včera (15.4, pozn. red.) večer plošný zákaz doprovodu u porodu zrušilo, respektive jej s účinností od 16. 4. 2020 nahradilo podmínkami pro výjimku ze zákazu, nicméně opět jde částečně o nepřiměřené opatření. Budeme proto trvat na tom, aby všechny zákazy byly přezkoumány soudem, jak zaručuje Listina základních práv a svobod,“ říká Liga.

A Křeček? Jak celá kauza ovlivní jeho úřad, se teprve ukáže. Sociální sítě ombudsmana jsou nicméně zaplaveny stovkami stížností lidí, kterým jeho postup v souvislosti s porody vadí. Pro porovnání – než se začalo řešit toto téma, na příspěvky úřadu reagovaly jednotky lidí.

Aktuální podmínky pro přítomnost třetí osoby u porodů

  • Třetí osobou je druhý rodič dítěte nebo osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti
  • Porod bude probíhat v samostatném porodním pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením
  • Bude zamezen kontakt třetí osoby s ostatními rodičkami
  • Třetí osoba se podrobí měření teploty před vstupem do porodního pokoje nebo boxu
  • Třetí osoba má tělesnou teplotou nedosahující 37,0 °C a zároveň nemá příznaky onemocnění covid-19
  • Třetí osoba používá chirurgickou roušku jako minimální ochranu dýchacích cest (používání improvizovaných nebo látkových roušek nepostačuje)

Huron ( 17. dubna 2020 10:52 )

Ufňukaný úchylové kterým dělá potěšení dívat se na to jak ženská rodí.Když jim to dělá potěšení mohou se chodit dívat třeba do kravína.

villon ( 17. dubna 2020 09:46 )

Mám pocit že správnej chlap, jak jste ho trefně vylíčil v příspěvku, na tyhle porody se.re, páč je rozumný. Tam se spíš cpou vyvoněný cápkové s dvěma hypoškama a plnou taškou dobrot z kántry lajfu pro budoucí mamču a mimčo.

villon ( 17. dubna 2020 09:43 )

Já být těmy bábovkamy tak prostě bez manži odmítnu rodit a hotovo! A oni by ti kun_dochirurgové zařadili rychle zpátečku, přišli by o ryta a octli by se na dlažbě podobně jako dnes kadeřnice, hostinští a další profese dotčené koroňákovýmy zákazi.

lapak ( 17. dubna 2020 08:42 )

nikdy bych nevěřil co je uchylu,dobytka kteří se koukají jak s krvácejicí díry leze potomek. Nad dobytkem by měl být dohled nemužou splnovat charakter chla­pa!!hn­uj,hu­mus,ps­ycho­pati to ano!!!

petrsvetr1 ( 17. dubna 2020 08:31 )

mě by zajímalo jak se na to dívají porodníci, když tam sedí taínek co smrdí pive a cigaretama a mele tam ty jeho sra.čky... to musí být pocuc...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa