Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Levicoví aktivisté se kvůli Křečkovi poprali s policií. Šabatová při odchodu plakala

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. února 2020
13:27
Autor: jn, ČTK - 
20. února 2020
10:14

 Brno, svérázných lidí plno. Rvačkou ultralevicových výtržníků s policií skončilo ve čtvrtek přebírání úřadu ombudsmana v Brně. Novému ochránci práv Stanislavu Křečkovi se pokusili zabránit ve vstupu do úřadu a neuposlechli výzvu zástupců městské části ani policie, aby vchod do budovy neblokovali. Policie zadržela podle posledních informací sedm lidí a vchod uvolnila. Křeček se tak asi po deseti minutách čekání před budovou dostal do úřadu. V kanceláři mu agendu předala jeho předchůdkyně Anna Šabatová, která byla viditelně dojatá.

Aktivisté vedení Jakubem Patočkou (46, exČSSD) bránili vlastními těly Stanislavu Křečkovi ve vstupu do úřadu. „No pasarán, (neprojdou-pozn. red.)“, křičeli Křečkovi odpůrci, pochytali se za ruce a lehli na schodiště. Šokovaný ombudsman musel čekat, až odpůrce za potlesku hloučku jeho příznivců odnese ze schodů policie.

Bývalý předseda Strany zelených a exčlen ČSSD Jakub Patočka si na adresu svého bývalého spolustraníka Křečka nebral servítky. „Pan Křeček nemá kvalifikaci daný úřad spravovat. Odpírám proto České republice v dané věci poslušnost,“ dodal.

Viditelně otřesený Křeček uvnitř budovy Blesku řekl, že jednání aktivistů není přijatelné. „Dnes zablokují ombudsmana, který ani nemá žádné výkonné pravomoci, zítra Sněmovnu, pozítří znemožní přijít na Hrad prezidentovi,“ nechal se slyšet Křeček.

Policie zajistila sedm lidí. „Padly výzvy, osoby před úřadem těch výzev nedbaly, takže za pomoci donucovacích prostředků jsme je zajistili. Po provedení nutných úkonů byli propuštěni na svobodu a přestupek bude oznámen správnímu orgánu k projednání,“ řekl  policejní mluvčí David Chaloupka.

Video  Ombudsman Křeček o střetu s aktivisty: Nepřijatelné chování  - Blesk: Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Podle tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky se dotyční dopustili přestupku neuposlechnutí výzvy k rozpuštění shromáždění. Důvod výzvy byl podle něj ten, že se účastníci dopustili hrubé neslušnosti. V místě byla dvě shromáždění, ani jedno z nich podle Štiky nebylo oznámené. Štika uvedl, že by se věc mohla k přestupkové komisi městské části dostat odhadem za sedm až osm měsíců. Fyzickým osobám za daný přestupek podle Štiky hrozí pokuta až 15 000 korun.

Křeček nevylučuje na úřadu personální změny

Křečka zvolili ombudsmanem minulý týden poslanci, tento týden ve středu ve Sněmovně složil slib. Funkce v Brně se ujal dnes. Poté, co se setkal se svojí předchůdkyní Annou Šabatovou, si se svojí zástupkyní Monikou Šimůnkovou předběžně rozdělil agendu. 

Odchod Šabatové z úřadu zachytila na video reportérka České televize Barobra Měchurová. Na záznamu je vidět, že dosavadní ombudsmanka je ze svého posledního dne v úřadu dojatá - když jí děkují zaměstnanci, utírá si u toho slzy. 

Šimůnková se bude věnovat lidsko-právní agendě jako například monitoringu úmluvy o právech zdravotně postižených lidí či agendě lidí omezených na svobodě. Křeček si převezme agendu stížnostní, třeba stavebnictví či pozemkové právo. Jde o oblasti, které měl na starosti ve své předchozí funkci zástupce ombudsmana. Rozpory podle obou zatím panují ohledně agendy diskriminace, kterou by si Šimůnková také chtěla převzít, podle Křečka ale o tom ještě budou diskutovat.

„Rozdílné názory mezi ochráncem a jeho zástupcem, to není nic nového, vždycky to tady bylo. Ale jde o to, aby to nepřerostlo v degradování smyslu instituce,“ uvedl Křeček.

Křeček nevyloučil, že v úřadu budou nějaké personální změny. „Personální změny jsou nezbytné. Pokud přijde nový šéf do úřadu, tak vždycky nějaké změny jsou, ale nic zásadního v tuto chvíli nechystáme,“ řekl na dotaz Křeček. Už dříve uvedl, že zváží převedení části právníků na jinou agendu. Dnes k tomu řekl, že se musí uvážit, zda se dotyční lidé opravdu zabývají tím, co úřadu ombudsmana náleží.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 21. února 2020 11:21 )

mamart: parazit
O Vaší deviaci nelze "naštěstí" pro ostatní,
= opravdové diskutéry pochybovat !!!
Rukopis trolla NIKDO nezapře

marmat ( 21. února 2020 11:14 )

mamart: zkus být trolle svůj....
ZASE si na mne nějaký ujetý TROLL /zdenekk hraje.....
JAKÁ zoufalost a dno....
Vyrábět mimikry a "dělat "diskuzi"
SOUSTRAST mamarte

jezidedek ( 21. února 2020 09:37 )

mamrat!! máš pravdu když jsem viděl ty ubožáky,humus falešné demokracie jak brání demokraticky zvolenému Křečkovi vstupu tak nechápu co to znamená to že je demo­kraci­e,de­mokra­ti je to banda fetá­ku,ak­tivis­tu,vy­puště­ni za stoky Prahy.Kdo dovolil takovým grázlum špíně ulice určovat kdo bude prezi­dent,p­remi­er,mi­nistr vnitra,ministrině spravedlnosti atd Kde je spravedlnost pro oprvdovou demokracii! Zatím je spravedlnost jen pro žumpu,­nezis­kovky,­akti­visty,­udava­če,kmo­try,tu­nelá­ře opozice,uměleckou svoloč a jiný odpad společnosti jako milion chcanek jelita Mináře dobře placeného živnostníka právě jmenovanou pakáži!!Proč vy demokraté hoven jsou tedy volby!!

jezidedek ( 21. února 2020 09:24 )

na čt24 jste viděli diskriminaci Křečka radektorkou ze Sudánu ona byla učelově nasazená na Křečka stále utočila na diskryminaci proč ona vlastně svojí roli redaktorky zneužila o diskriminaci mohla mluvit naše redaktorka pak by to nebyla zneužita diskriminace Křečka!! bíly s bílím!!

dzambulka007 ( 21. února 2020 09:04 )

Také je možnost, že skutečná Anička existovala a ta dodatečná historka se Škrlovou jsou jenom lži. Anička právně existovala, měla rodný list, museli ji vidět i lékaři, proč by tohle podstupovala Škrlová? Šabatová je chodící svinstvo sama o sobě, žádná nebohá oběť.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa