Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zavřené školy kvůli koronaviru: Čeká to i školky? Zoufalým rodičům poslal ministr vzkaz

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček, Markéta Volfová - 
12. března 2020
05:15

Školy kvůli koronaviru v Česku přerušily výuky. A to uprostřed pracovního týdne. Řada rodičů rázem byla postavena před hotovou věc - postarejte se o své potomky sami. Řeší se otázka ošetřovného a to, zda se bude vyplácet déle, než 9 dní, příp. 16 dní u samoživitelů. Ideálně po celou dobu zavřených škol, která je však značně nejistá. Jak dlouho budou mít čeští žáci koronavirové prázdniny? V pořadu Epicentrum na Blesk.cz vystoupil k uzavírce škol ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (za ANO). Rady rodičům pak udělila i advokátka Hana Gawlasová, expertka na pracovní právo.

„Není důvod k panice, ale je to zásadní opatření, které má ČR pomoci se vypořádat s touto epidemií, která postihla celou Evropu,“ řekl v Epicentru na Blesk.cz ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO).

Brňák Plaga má přitom doma také dvě malé dcery. „Já osobně nemám strach z koronavirové infekce, ale naprosto chápu, že je potřeba udělat tato opatření, a pokud to mají být preventivní opatření, pokud mají zpomalit nástup epidemie v ČR a v podstatě ji rozložit tak, aby byla v pohodě zvladatelná lékařskými kapacitami. To opatření, byť vypadá jako drastické, tak není důvodem k panice, ale je to zodpovědné rozhodnutí ve vztahu ke zdraví občanů,“ uvedl Plaga.

Jak dlouho budou zavřené školy?

Jak dlouho budou školy uzavřené? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že spíše dva týdny, než týden, jeho náměstek Roman Prymula naznačoval, že až měsíc.

„Já samozřejmě si nebudu hrát na odborníka na vývoj epidemií a koronavirus, ale já beru jako to zásadní prohlášení ministra zdravotnictví, který řekl, že minimálně 14 dní tato opatření budou v platnosti a je samozřejmě zodpovědné, abychom se na ministerstvu školství a dalších resortech zabývali tím, kdyby došlo k prodloužení té doby na několik týdnů, jaký by to případně mělo dopad na vzdělávací soustavu,“ podotkl Plaga.

Zavře i vaše školka? Plaga: Je to na zřizovateli a řediteli

Mimořádné opatření přitom zasáhlo školy od základních po vysoké. Nikoli školky. „Mateřské školy tam v tuto chvíli nejsou, já jsem ve svém dopise školám a zřizovatelům doporučoval, aby zvážili i možnost uzavření mateřských škol, ale má to jedno ′ale′. Častokrát jsou v ČR spojené mateřské školy se základními školami, tzn. je to na vyhodnocení zřizovatele,“ upozorňuje Plaga.

„Omezení provozu základních škol bylo a je vždy na zřizovatelích a ředitelích. V tuto chvíli přišel generální pokyn z ministerstva zdravotnictví, který se týká základních škol až vysokých škol. Mateřin se to netýká, ale samozřejmě s ohledem na aktuální, lokální situaci - od toho to máme decentralizované, od toho jsou tu zřizovatelé a ředitelé, aby o tom rozhodovali. Pokud by Bezpečnostní rada státu naznala, že je třeba to opatření rozšířit na mateřské školy, tak ho udělá a bude plošné. V tuto chvíli je to skutečně na vyhodnocení zřizovatelů a ředitelů v té dané oblasti,“ vysvětluje ministr v době, kdy již řada školek a jeslí z obav kvůli koronaviru skutečně zavřela své brány.

Zavřít mají i jazykovky, míní ministr

Plaga má též ohlasy, že dobrovolně zavírají i Základní umělecké a jazykové školy - předpokládá přitom, že nařízení bude doplněno i o ně. MŠMT již doporučilo omezit provoz v maximální možné míře či ideálně zcela zavřít.

„Bavím se o stejné cílové skupině dětí, jenom v jiném čase, že se budou potkávat na tom místě. Je důležité si vždycky říct, o čem to preventivní opatření je. Má zamezit kontaktu vysokého počtu dětí, studentů na jednom místě, v jeden čas. Je z mého pohledu de facto jedno, jestli se jedná o dopoledne, nebo o odpoledne v ′zušce′. Podle mého názoru - a to doporučení MŠMT je jasné - tady doporučujme uzavřít i Základní umělecké školy,“ vzkázal Plaga.

Kolika dětí se v Česku týká uzavírka škol kvůli koronaviru? Kolika dětí se v Česku týká uzavírka škol kvůli koronaviru? | Infografika Blesku

Omluva rodičům

V Epicentru se řešily též nepříjemné komplikace pro rodiče, kteří museli řešit nepříjemnou situaci uprostřed pracovního týdne.

„Stoprocentně to komplikace je, ale to opatření Bezpečnostní rady státu je opatřením, které směřuje k tomu zásadnímu - a to je ochrana lidských životů v ČR a snaha vyrovnat se s epidemií, která tady doposud nebyla. Já to vnímám jako jasné opatření. Tady se hraje častokrát o hodiny. To rozhodnutí zasáhlo školy od prostředka týdne, ale u těchto preventivních opatření nemůžete čekat 14 dní a dlouhodobě na to někoho připravovat. Uznávám, samozřejmě, je to komplikace pro rodiče, ale je to v zájmu zdraví a v zájmu vypořádání se s tou epidemií,“ řekl Plaga.

Rodičům se omluvil, zároveň jim však adresoval i jednu výzvu. „Rodičům bych se samozřejmě chtěl omluvit, ale je to mimořádné opatření a je potřeba to brát jako preventivní opatření, kdy zdraví je na prvním místě. A zároveň bych je chtěl požádat o to, aby k tomu přistupovali zodpovědně nejenom ze zdravotního hlediska, ale i ze vzdělávacího hlediska. Tzn. v této mimořádné situaci, aby to nebyly koronavirové prázdniny, ale aby s těmi dětmi v rámci svých možností také řešili záležitost vzdělávání a samostudia po dobu koronavirových ′prázdnin′,“ doplnil ministr školství.

Jak s ošetřovným

Rodiče s dětmi mladšími 10 let si mohou zažádat o ošetřovné - potvrzení vystavuje škola, nikoli lékař. Ošetřovné se vypočítává ze 60 procent denní mzdy a vyplácí se momentálně pouze po dobu 9 kalendářních dní, u samoživitelů během 16 dní. Plaga tak reagoval i na dotaz, zda bude na Ministerstvo práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) apelovat, aby se ošetřovné vyplácelo po celou dobu zavřených škol.

„Není asi tajemstvím, že v řadě oblastí je názor ministerstva školství rozdílný od ministerstva práce a sociálních věcí, ale v tuto chvíli skutečně tyto věci jdou stranou. Já musím říct, že moje vládní kolegyně a její tým na MPSV podle mých informací velmi intenzivně tuto záležitost řeší tak, aby dopad na rodiče byl skutečně co nejmenší,“ reagoval Plaga.

Video  Babiš s Vojtěchem oznámili zásadní omezení pro život v Česku  - abl
Video se připravuje ...

Potíž s platnými zákony je však s ošetřovným u mateřských škol, které mimořádné nařízení nezahrnulo. „V tuto chvíli výklad nezahrnuje právě ty mateřské školy, které zavřely, protože tam není důvod, vyplývající z mimořádného opatření, ale už v úterý večer jsem měl informaci, že tu záležitost velmi intenzivně řeší tým paní ministryně Maláčové,“ ujišťuje Plaga.

Ministr doufá, že se podaří zdárně vyřešit jak kooperace mezi resorty, tak řešení všech životních situací, které souvisí s uzavřením škol.

„Ta situace je mimořádná, to si přiznejme, a je také potřeba, aby všechny centrální úřady k tomu mimořádně přistoupily. Všude fungují krizové štáby a snaží se ty běžné životní situace, které nikdo nemohl předpokládat, protože nikdo netušil, že tady budeme mít skutečně epidemii koronaviru, tak se snaží s těmi věcmi vypořádat,“ ujišťuje ministr. A poznamenává, že legislativní překážky jsou řešitelné i díky kooperaci všech politiků ve Sněmovně kvůli stavu legislativní nouze.

Neházet problém na babičku

Řada pracujících rodičů přitom nemá po ruce babičku či dědečka, kterým může nechat své děti na hlídání - situace je však ještě komplikovanější. Čeští senioři zároveň patří mezi nejohroženější skupinu lidí koronavirem a je jim doporučováno ideálně vůbec nevycházet z domu.

„Bavíme se tu o tom, že jsou tady nějaká opatření na úrovni státu, ale samozřejmě pak je to o osobní zodpovědnosti jednotlivých lidí, to nemůže státu už převzít. Tzn. ve chvíli, kdy mám všechny lidi v domácnosti zdravé, je to riziko menší, než když je tam jakýkoli problém. Já bych doporučoval dávat vždy na misky vah to zdraví a já naprosto chápu, že někdo si nechce brát ošetřovné, ale z mého pohledu skutečně v této chvíli, v této situaci je zodpovědné k tomu přistoupit zodpovědně v rámci všech těch rodin a ne to jenom jako by přehodit na babičku,“ řekl k tomu Plaga.

A co kdyby chtěl někdo nechat dítě doma zcela samotné? V takovém případě u malých dětí hrozí dokonce i postihy a jde o hazard se zákonem, jak upozorňuje i advokát Ondřej Preuss. Plaga souhlasí: „Rozhodně není dobré, aby malé dítě zůstávalo samo doma.“

Družiny jsou nesmysl. Jak s lyžařskými kurzy?

Pomoc rodičům například prostřednictvím rozšířených školních družin navrhují Piráti. Ministr to považuje za nesmysl. „Pojďme po smyslu toho opatření ministerstva zdravotnictví. Ten smysl je v tom, aby nedocházelo k tomu kontaktu a k šíření koronaviru. Z mého pohledu nedává smysl, aby ve chvíli, kdy zrušíte výuku ve třicetihlavé třídě, tak jste vytvořili pod jiným názvem hlídací skupinu, kde těch stejných 30 dětí bude pohromadě,“ upozornil.

V Epicentru se řešily i dílčí potíže českých škol spojené s koronavirem - třeba lyžařské kurzy. K těm, které se aktuálně konají na území ČR, Plaga podotkl: „I po dohodě s hygieniky jsme dali doporučení, aby byly dokončeny. Ty děti už tam jsou a nemá žádný efekt z hygienického hlediska, aby se vracely předčasně z těch lyžařských výcvikových kurzů nebo škol v přírodě.“

Video  Zákaz akcí od 100 lidí výš a zavřené školy v Česku. Babiš a Vojtěch řekli novinky  - abl
Video se připravuje ...

A co u škol, které se na lyžáky či jiné exkurze teprve chystají? „V případě nových je to samozřejmě na zvážení zřizovatele, resp. ředitele školy, jestli vyjedou, a nebo nevyjedou. Mimořádným opatřením vlády nejsou postiženi, protože tam se jedná o účast  žáků a studentů ve škole, v budově, ale myslím si, že by to mělo být na zvážení přesně podle těch místních podmínek, i ve vazbě na nějaké storno poplatky a další věci. Ale, prosím, vždy zodpovědně, zdraví především,“ říká Plaga.

Za kritérium považuje i to, o jak velký kolektiv se jedná - jestli odjíždí jeden autobus žáků na lyžařský kurz, dva nebo tři. Plaga v té souvislosti upozorňuje i na další důležité opatření, které vzešlo  z jednání Bezpečnostní rady státu - zamezit akcím s více než 100 lidmi na jednom místě.

Kratší prázdniny? Předčasné, podotýká ministr

Budou se kvůli koronavirovým prázdninám zkracovat jiné prázdniny? Ministr Plaga v Blesku varoval i před tím, že mohou být ohroženy termíny maturit a přijímacích zkoušek.

K dotazu na zkrácení prázdnin však dodal: „V tuto chvíli musíme jet podle standardního harmonogramu, tedy mohu říct, že všechny přípravné práce na zajištění jednotných přijímaček a maturit probíhají. Ministr zdravotnictví nicméně řekl, že opatření ve školách mohou trvat například 14 dnů a poté se rozhodne, zda budu pokračovat. V tuto chvíli je tedy předčasné hovořit o jakýchkoliv přesunech termínů. Očekávám, že do 14 dnů podáme informaci, jak budou přijímací zkoušky a maturity probíhat.“ 

Mám se bát o místo?

Ať už jste se se zaměstnavatelem domluvili na ošetřovném, práci z domova, dovolené, či neplaceném volnu, není potřeba se obávat, že by vás opatření spojená s koronavirem měla stát místo. Podle advokátky Hany Gawlasové je zákoník práce nastavený tak, aby zaměstnance i v podobných situacích ochránil: „Obsahuje důvody, za kterých je možno ukončit pracovní poměr. Je jich zhruba dvanáct a žádný z těch důvodů neumožňuje propustit zaměstnance z podobného důvodu, jako je koronavirus.“

Nedají se samozřejmě vyloučit dopady na firmy jako snížení zákazek a snížení objemu výroby. „Ty by se mohly negativně projevit na počtu zaměstnanců. Ale důvod této případné redukce zaměstnanců by musel být už jiný než třeba právě koronavirus,“ dodává odbornice na pracovní právo.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 12. března 2020 06:54 )

ten Prymula je asi největší hysterik ve státě... Pokud chcete maximalizovat účinnost opatření, musíte zavřít VŠE, co to jsou za licitace, necháme školky, DDM. Paralyzujete tím společnost, naštvete rodiče, ale je to asi nutnost, pokud máme ulevit koronárkám a zdravotnickému personálu a mezi dětmi se taková chřipka přenáší nejrychleji v kolektivu.
Druhá úvaha je, že čím dříve to prodělají, tím dříve s tím virem zatočíme jako společnost tou kolektivní imunitou. Ale dělat nějaká polovičatá opatření je největší hloupost..

zlymikes ( 12. března 2020 06:11 )

Hlavně to ošetřovné by měly ty moudré hlavy začít řešit a ne zalézt do svých doupat a dávat hloupé rady, co a jak mají rodiče dělat. Ono placených devět dnů a pak guano je skutečně typu " hora porodila myš".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa