Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jourová bude místopředsedkyní komise. Babiš jásá, opozice zmiňuje porážku

Aktualizováno -
10. září 2019
13:35
Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
10. září 2019
12:18

Česká eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise (EK). V novém týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Přemiér Andrej Babiš jásá, na tiskové konferenci uvedl, že považuje misi za splněnou a že věří, že se Jourová bude chovat nestraně. K původně chtěnému ekonomickému portfoliu uvedl, že hnutí včas změnilo strategii. Opozice mluví o slabé vyjednávací schopnosti české vlády, Babiš ale vidí úspěch. 

 

Rozdělení jednotlivých portfolií v úterý oznámila budoucí předsedkyně EK Leyenová na tiskové konferenci v Bruselu. Komise bude mít osm místopředsedů, mezi nimiž bude i dosavadní místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska, který se bude starat o vztahy mezi unijními institucemi. Nejdůležitější posty výkonných místopředsedů obsadí Nizozemec Frans Timmermans, Dánka Margrethe Vestagerová a Lotyš Valdis Dombrovskis.

Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) jde o historický úspěch v Evropské unie. Česká republika neměla od roku 2004, kdy je součástí EU tak vysoký post. 

„Je to pro ČR vyznamenání a ve spojení s portfoliem pro hodnoty a transparentnost i velká důvěra od předsedkyně Von der Leyenové,“ napsal Babiš na svůj twitterový účet.

Následně na tiskové konferenci dodal, že věří, že se paní Jourová bude chovat nestraně a že neví, co by lidé ještě více chtěli. „Někdo řve na námětí o demokracii. Ale EU řekla: Vy Češi dostanete portfolio, abyste hlídali demokracii v celé EU. Máte snad pocit, že máme problémy s právním státem?“ řekl předseda vlády.

Zároveň kvitoval, že střední Evropa bude mít ve vedení EK dva zástupce. Vedle Jourové bude místopředsedou také slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič. Babiš doufá v to, že nová komise tak bude mít příležitost lépe chápat problémy a vnímání zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska.

Na dotaz jak se staví k „neúspěchu“, že nezískali původně chtěné ekonomické portfolio uvedl, že včas změnili strategii. „My jsme neusilovali o portfolio, ale o místopředsedu, který je zástupcem ČR. Tuto misi považuji za splněnou,“dodal premiér. 

Podle opozicie ale o žádný velký úspěch v rámci vyjednávání nejde. Předseda ODS Petr Fiala dokonce mluví o obelhání společnosti. 

„Jde o výraznou porážku autority předsedy vlády, který je hlavním politickým vyjednavačem,“ komentoval nový post Jourové Fiala.

„Česká republika nedosáhla při obsazování orgánů EU žádné, ani malé vítězství, nedosáhli jsme dokonce ani na remízu. Jsem obsazením tohoto postu nepříjemně překvapen a považuji to pro ČR za nešťastné,“ řekl později Fiala na tiskové konferenci. Je prý z výsledku překvapený a zklamaný, Jourové ale popřál, aby při svém příštím působení obstála.

Premiéra kritizuje také KSČM, která jinak vládu podporuje. Podle předsedy Vojtěcha Filipa je portfolio Jourové nevýhodné pro Českou republiku a může být záměrem kvůli tlaku na země V4, které se mohou rozhádat. 

„Portfolio pro nás není výhodné. Znamenalo by, že se Věra Jourová, bude muset výrazně angažovat ve sporech, které jsou mezi Evropskou komisí Polskem a Maďarskem,“ míní Filip. 

A podobně se do Babiše pustil také předseda SPD Tomio Okamura

„To je komedie v přímém přenosu,“ postil se Okamura do Babiše. Jourová podle šéfa SPD navíc v minulých pěti letech selhala, protože nedokázala prosadit obranu českých spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin. 

„Za to, že to nedokázala prosadit, dostala ještě větší odměnu a lepší post. Je to pro nás nepřijatelné portfolio. Budeme mít na starosti cenzuru sociálních sítí a perzekuci států, které se nepodvolí diktátu Bruselu,“ míní Okamura.

Vicepremiér a šéf ČSSD naopak vnímá křeslo místopředsedkyně pro Jorouvou jako ocenění její předešlé práce.

Šéf opozičního hnutí STAN se naopak předělenému portfoliu pro Jourovou vysmívá. Bude totiž dohlížet na transparentnost, kvůli které je obviněný premiér Babiš. 

Pro předsedu Pirátů Ivana Bartoše je výběr pro Českou republiku zklamáním, profitovat z něj může ale prý jedině samotný premiér. 

„Z pohledu ČR to lze hodnotit jako selhání ve vyjednávání. Z pohledu Andreje Babiše, který má problémy v rámci svých kauz je to pozice, která je výhodná. ČR na tomto tratí, premiér se svými problémy na tom může ale profitovat,“ reagoval Bartoš na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu. 

14 mužů a 13 žen

Ve vrcholném orgánu unijní exekutivy von der Leyenové bude 14 mužů a 13 žen, což je o čtyři více než v dosavadní EK Jeana-Clauda Junckera. Osm komisařů včetně Jourové a Šefčoviče působí i v jím vedené komisi.

Grafický přehled budoucích eurokomisařů Grafický přehled budoucích eurokomisařů | Twitter @EU_Commission

Von der Leyenová zdůraznila, že se při sestavování komise snažila nejen o vyvážený počet mužů a žen, ale i o regionální rovnováhu. Celkem čtyři místopředsednická křesla proto obsadí politici z postkomunistických zemí, mezi nimiž je kromě Dombrovskise, Jourové a Šefčoviče i Chorvatka Dubravka Šuicaová, jejíž náplní bude demokracie a demografie.

Místopředsedou bude i Španěl Josep Borrell, který bude novým šéfem unijní diplomacie. Osmé místopředsednické křeslo připadne někdejšímu mluvčímu komise, Řekovi Margaritisi Schinasovi, který se bude starat o ochranu evropského způsobu života.

Nová komise se má ujmout mandátu na začátku listopadu. Jednotlivý kandidáti na eurokomisaře ještě musí projít grilovacím kolečkem v Evropském parlamentu, který schvaluje komisi jako celek. 

bIecktajp ( 13. září 2019 06:42 )

Píšeš nesrozumitelné bláboly ocasi.

marmat ( 12. září 2019 10:24 )

Tímto tahem komisařky EU všichni udavači a MCH poníženi naprosto NEUVĚŘITELNÉ !

marmat ( 12. září 2019 10:22 )

horaIysa: Nádherná varianta -oproti INFARKTU pučistů, MCH , TI ......
pozice Jourové je uznáním DEMOKRACIE v Čech­ách.­....­..Oh­romná rána štváčům

marmat ( 12. září 2019 10:05 )

Pro pučis­ty/o­pozi­ci/cho­botni­ci/Pi­ráty a spol ...TI...musí být hotové peklo sledovat nejen úspěchy premiéra, ale i Jourové, která by bez důvěry v NAŠÍ DEMOKRACII od EU nemohla tuto roli NIKDY obsadit !!! Všechna udání byla a jsou "na kočku" !!!

horaIysa ( 12. září 2019 07:05 )

Marmate, nejvíc vlhko v trenkách z toho tady máš ty. Že ty vidíš Jourovou a dostaví se u tebe noční poluce. Bez erekce, samozřejmě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa