Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéfa europarlamentu „urval“ Ital. Záda mu budou krýt i Babišova Dita a Pirát Kolaja

Aktualizováno -
3. července 2019
21:14
Autor: ČTK, tva - 
3. července 2019
11:35

Předsedou nového Evropského parlamentu byl ve středu zvolen italský socialistický poslanec David-Maria Sassoli. Díky podpoře největších frakcí získal ve druhém kole tajné volby 345 hlasů ze 667 odevzdaných platných volebních lístků. Na druhém místě skončil český konzervativec Jan Zahradil (ODS), jehož podpořilo 160 poslanců. A Česko nebývale uspělo ve volbě místopředsedů, hned v prvním kole uroposlanci zvolili Ditu Charanzovou (ANO), ve druhém ji pak doplnil Pirát Marcel Kolaja.

Sassoliho vedle socialistů podpořila i část poslanců nejsilnější skupiny lidovců a někteří liberálové. Třiašedesátiletý politik italské Demokratické strany ve svém úvodním projevu prohlásil, že EU musí brát ohled na rozdílnost svých jednotlivých regionů.

„Nejsme lepší či horší, jsme jen jiní. A měli bychom být na svou rozdílnost hrdí,“ řekl europoslancům nový předseda.

Sassoli: Musíme přijít se skutečnými odpověďmi

Za své priority pro 2,5 roku trvající volební období označil mimo jiné boj za svobodu, solidaritu či vládu práva. EU podle něho musí být připravena čelit klimatickým změnám a migraci a zároveň lépe než dosud pochopit potřeby obyvatel Evropy. „Musíme přijít se skutečnými odpověďmi na problémy občanů unie,“ řekl Sassoli.

Bývalý novinář Sassoli je členem italské Demokratické strany (PD), která v nedávných volbách do EP skončila na druhém místě za protiimigrační Ligou vicepremiéra Mattea Salviniho.

Česko má poprvé dva místopředsedy

Česko má poprvé v historii dva zástupce mezi 14 místopředsedy Evropského parlamentu. Poté, co v prvním kole volby uspěla europoslankyně Dita Charanzová (ANO) z liberální frakce, získal stejnou funkci i její kolega Marcel Kolaja (Piráti) nominovaný zelenými.

„Důvěra kolegů mne samozřejmě velmi potěšila, vážím si toho, že mi tuto funkci svěřili. Vnímám to i jako ocenění mé dosavadní práce, s řadou z těch, kteří pro mne dnes zvedli ruku, jsem v minulosti spolupracovala," komentovala volbu Charanzová, která v prvním kole získala 395 hlasů. Ke zvolení bylo potřeba nejméně 331.

Eurovolby 2019: Pózující lídryně ANO Dita Charanzová v centrále hnutí v Praze na Chodově Eurovolby 2019: Pózující lídryně ANO Dita Charanzová v centrále hnutí v Praze na Chodově | Foto Blesk - Jakub Poláček

Plénum EP napoprvé zvolilo 11 místopředsedů a Kolaja byl mezi kandidáty, kteří nezískali potřebnou většinu. Ve večerním druhém kole však dostal 426 hlasů a zařadil se po bok zvolených členů parlamentního vedení.

Zastávat druhou nejvyšší funkci v EP je pro mě velký závazek. Věřím, že budu mít z této pozice možnost prosazovat téma transparentnosti a digitalizace s maximální možnou efektivitou. To, že se mi podařilo přesvědčit kolegy europoslance o naléhavosti zlepšení těchto dvou oblastí, je dobrá zpráva pro všechny evropské občany,“ komentoval svůj úspěch europoslanec, který je na rozdíl od Charanzové v unijním sboru nováčkem.

Česko již mělo mezi místopředsedy čtyři zástupce, nikdy však dva najednou. 

Nový předseda EP David-Maria Sassoli (vpravo) na snímku s končícím šéfem europarlamentu Antoniem Tajanim (3. 7. 2019) Nový předseda EP David-Maria Sassoli (vpravo) na snímku s končícím šéfem europarlamentu Antoniem Tajanim (3. 7. 2019) | ČTK

Narodil se 30. května 1956 ve Florencii. Na Florentské univerzitě vystudoval politologii a novinářskou kariéru zahájil v místních novinách a v tiskových agenturách. Poté nastoupil do deníku Il Giorno a pracoval také pro italské státní televize TG3 nebo TG1.

V roce 2009 opustil kariéru novináře, vstoupil do Demokratické strany a byl poprvé zvolen do EP. V roce 2012 neúspěšně kandidoval v demokratických primárkách na starostu Říma. Do EP byl zvolen i v roce 2014 a letos. Dosud byl členem Delegace v Parlamentním výboru pro stabilizaci a přidružení EU-Srbsko.

1917 ( 3. července 2019 16:53 )

Zaplať Bůh, že ten ODSsácký zmetek Zahradil ostrouhal, protože pro ČR by stejně nic neudělal, Jinak bych zrušil ten EU parlament a vůbec celý Bruselský moloch. Děsí mě to, že je tam "zaměstnáno" přes 50 tisíc darmožroutů. Děsné, co vše musíme platit!!!!!

cocumysvole ( 3. července 2019 15:23 )

Všechny parlamenty by se měli zrušit. Je to naprosto zbytečná instance a odkladiště neschopných politiků a jiných darmožroutů.

Milann ( 3. července 2019 14:18 )

Ale dopadlo to dobře.Ten by tam ještě lez-***ka chyběl.

milan1959 ( 3. července 2019 14:15 )

Škoda... Ale Zahradil zabojoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa