Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

STAN chce dobýt Brusel s menšími stranami. Námluvy s TOP 09 ale ještě nevzdává

Autor: Jakub Veinlich - 
29. ledna 2019
14:15

Hnutí Starostové a nezávislí bude bojovat v letošních evropských volbách na vlastní pěst. Kandidátku chce poskládat s menšími subjekty a regionálními uskupeními, které působí po celé republice. Lídrem kandidátky by měl být zatím dosavadní europoslanec Stanislav Polčák, vystřídat by ho ale mohl Jiří Pospíšil z TOP 09. Název nového uskupení zatím ale tají.

Námluvy s menšími subjekty, které jsou „posbírané“ po celé České republice, probíhaly podle Stanislava Polčáka posledních 10 měsíců. „Zabojovat s námi chce zhruba dalších deset subjektů,“ řekl novinářům Polčák, když nový subjekt, který zatím nemá oficiální název, představoval novinářům.

STAN zezelenal

„Trochu jsme i zezelenali,“ narážel Polčák na to, že s nimi na jednu kandidátku půjdou také Zelení. Jejich lídrem by měl být předseda strany, biolog a učitel Petr Štěpánek. Připojit se má také LES Martina Bursíka. Podle zákulisních informací byl největší programový problém kolem jádra, i to se ale podle všeho podařilo překonat.

STAN chce navíc podle informací Blesk Zpráv vyjednat i kandidaturu Jaromíra Štětiny, který se pohádal s TOP 09 a zakládá pro Evropské volby svůj vlastní projekt.

S TOP 09 zatím STAN stále ještě vyjednává, jeho zástupci věří, že se nakonec strana Jiřího Pospíšila připojí. Teď se hraje o to, zda by byl lídrem Polčák, nebo právě Pospíšil. Ta strana, která bude mít svého kandidáta na prvním místě, bude muset ale podle zákulisních informací ustoupit při tvorbě názvu, který s konečnou podobou kandidátky uskupení představí nejpozději do konce února. Kandidátky se pak musí zaregistrovat nejpozději do 19. března.

Tvrdý boj

„Víme, o co se hraje, bude to klání dosud nevídané,“ odhaduje Polčák.

Dvojkou za STAN a další přidružené strany by měl být místopředseda hnutí Radim Sršeň, starosta Dolní Studénky. Zaměřit se chce především na čerpání eurofondů, digitalizaci státní a veřejné správy, nebo zemědělskou politiku.  

Kandidátky jsou hotové

Košem dostalo hnutí Starostové a nezávislí před časem od lidovců. Jejich kandidátku povede trojka stávajících europoslanců – Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský a europoslankyně Michaela Šojdrová.

Kandidátku už mají schválenou také další strany. Hnutí ANO povede europoslankyně Dita Chranzová, ODS Jan Zahradil, Piráty IT specialista Marcel Kolaja, KSČM sází na Kateřinu Konečnou a ČSSD na europoslanece Pavla Poce, SPD zatím kandidátku nepředstavila.

Volby do evropského parlamentu budou v České republice 24. a 25. května. Výsledky budou známé o den později - v neděli 26. května

pavel11 ( 29. ledna 2019 15:00 )

pane bože voliči chrante své rodiny před křiváky,podrazáky,zloději,udavači TOP STAN KDU pirátu jeden otřesnější exot než druhý.Pokud chcete chránit své rodiny před vítači,křiváky,podrazáky,klanějicí vlez ***ky,Tak proboha nikdy nevolte zlo,křivé páteře jmenovaných. ODS má Zahradila je to evroposlanec který nás chrání,ještě mladý Klaus,a jim podobní a jsme v pohodě.

marmat ( 29. ledna 2019 14:58 )

PRO TOHLE SE NESMÍME na účast u těchto EURO-voleb vykašlat.....Co zvolíme-to tam bude!!! Je naše věc, kdo tam za nás chrápal, nebo dokonce intrikoval a kul pikle a komploty

marmat ( 29. ledna 2019 14:54 )

Že by zcela nevolitelné strany (pod 5%) udělaly "díru do světa???" No především se musej POCHLUBIT podněty/udáními .....TO jim jde i když jejich výsledek je hubený a beztvarý

zada ( 29. ledna 2019 14:28 )

Jemůže volit leda kretén, zvláště když víme co vyvádějí STAN a TOP v Pražském dopravním podniku!!! Další jejich prodloužená hydra do Bruselu??? Mafiánksé praktiky už tam nemusí nosit, ty už tam zavedl Telička a jeho grupa!

kradlous ( 29. ledna 2019 14:25 )

Jsou to jenom ubohé krea-tury.Lezou Tup09 do konečníku??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa