Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi vyrazí na jaře znovu k urnám. Známe přesný termín eurovoleb

Autor: FiM, ČTK - 
8. ledna 2019
15:55

Volby do Evropského parlamentu (EP) se v České republice České uskuteční v pátek 24. května a v sobotu 25. května. V úterý o tom rozhodl český prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Rozhodnutí prezidenta musí ještě spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO 2011).

Občané EU volí zástupce do EP každých za pět let. Volby se v zemích EU budou konat letos mezi 23. a 26. květnem. Podle pravidel z roku 1976 by se volby měly konat mezi 6. a 9. červnem, tento termín ale členské státy považovaly za nevhodný. Navrhly proto změnu.

Poslední volební místnosti se v některých členských státech uzavřou až v neděli, veškeré výsledky proto budou zveřejněny až poté. Dají se proto očekávat ve večerních a nočních hodinách z neděle 26. května na pondělí 27. května.

Europarlament bude mít nově po odchodu Británie z EU 705 křesel místo dosavadních 751. Česko má v dosavadním EP 21 míst. Volby v roce 2014 doprovázela rekordně nízká účat voličů, zvolit své zástupce v Evropském parlamentu přišlo jen 18,2 procenta českých občanů starších 18 let.

V minulých evropských volbách v roce 2014 vyhrálo vládní hnutí ANO se ziskem 16,13 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09, pro kterou hlasovalo 15,95 procent voličů. Třetí na pásce byla levicová ČSSD s podílem 14,17 procenta hlasů, KSČM pak obdržela 10,98 procent.

KDU-ČSL skončila těsně pod deseti procenty voličů, konkrétně pro ni hlasovalo 9,95 procent voličů. ODS dostala 7,67 procenta hlasů. Europoslance získala i Strana svobodných občanů, která dostala 5,24 procenta hlasů. Pirátům uniklo křeslo v Evropském parlamentu jen těsně, dostali 4,78 procenta. Úsvit Tomia Okamury obdržel 3,12 procenta hlasů.

Vítězné ANO získalo v minulých eurovolbách čtyři mandáty stejně jako druhá TOP 09 a třetí ČSSD. KSČM a KDU-ČSL mají po třech mandátech, ODS dva a Svobodní jeden.

Podívejte se, kdo kandiduje do Evropského parlamentu ZDE

mandat ( 24. dubna 2019 10:00 )

Proc nezverejnite kolik dava CR mesicne do spolecne kasy EU a kolik dotaci a hlavne kdo dostava v CR z EU.Ceny jsou neunosne, vyrobky EU,ktere zaplavuji obchody v CR jsou nekvalitni a 3 x drazsi,nez na Zapade, mzdy v CR jsou ve skutecnosti jen za tyden prace, tri tdny mzdy si sebere stat.A cesky pracujici si to vsechno necha libit.

pacholatko ( 12. ledna 2019 20:39 )

Uren je je pro tento český bordel dost, jenom aby to kremačky zvládli, chtělo by to nějakou neziskovou s dotacemi a nějakou českou běhnu nejlépe chartistů která to bude řídit k blahu občanů

blackhole1 ( 10. ledna 2019 12:39 )

Čert nám byl rok 89 dlužen. Co se od té doby děje se společností je neskutečné.Smradi si myslí, že můžou vše, ten pubertacky hnus,namyšlene to je, arogantní,blbé.Tradiční hodnoty jako je slušné chování, úcta k rodičům a prarodičům zmizela,galantní chování mužů k ženám se bere jako něco nenormálního, bu.zeranti a uchylaci pořádají pochody hlavním městem a diktují si stále větší požadavky a svou úchylku považují za něco výjimečného,heterosexuál už začíná být uchylka.. tuneláři a zloději jsou považováni za úspěšné podnikatele, neúspěšní "umělci" a nuly se dožadují uznání a považují se za celebrity. Mamon, faleš a vlezdořiťství, bezcitnost je na 1.mistěa a tak by se dalo pokračovat do nekonečna.Musíme souhlasit s debilitama z Bruselu, milovat imigranty, cikány, muslimy? Chovejte se slušně a buď třeba fialovej a vyznavej si třeba inčučůnu! Svět se opravdu v žumpu mění, a je to změna jen k horšímu. Uměle vyvolávána nenávist mezi lidmi se hodí vládnoucím jelitám, protože nejednotný národ se vždy lépe ovládal, zastrašoval.Nejlépe ztrestat každého kdo s demožumpou nesouhlasí, zavřít, zmlatit, umlčet... co?

pavel11 ( 9. ledna 2019 13:16 )

koho koliv jen ne zloděje,křiváky TOP KDU STAN pirátu!! nestačí co špíny,zlodějin,podrazu,udávaní provádějí v našem státě piráti převzali vlajku špíny,práskaní,sajrajtu.

gabreta ( 9. ledna 2019 10:15 )

Jediná volitelná strana do Europarlamentu, jsou Svobodní!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa