Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nové vesmírné závody? Evropská kosmická agentura slibuje do pár let těžbu na Měsíci

Autor: AKu - 
22. ledna 2019
14:35

Evropská vesmírná agentura (ESA) oznámila, že podepsala smlouvu s výrobcem raket ArianeGroup na vypracování plánů k výstavbě základny na Měsíci, uvedl server DailyMail. Základna by měla umožňovat dlouhodobou přítomnost lidí na Měsíci a těžbu minerálů z jeho povrchu.

Když Čína před necelými třemi týdny přinesla zprávu, že její sonda Čchang-e 4 jako první přistála na odvrácené straně Měsíce, zdálo se, že na její vesmírné ambice může Evropa zatím hledět jen z úctyhodné dálky. Evropská vesmírná agentura však nyní udělala první krok k mnohem ambicióznějšímu cíli: pověřila evropského výrobce raket ArianeGroup (společný podnik Airbusu a francouzské skupiny Safran), aby do roka připravil plány měsíční základny a jejího využití k těžbě minerálů. První dlouhodobí obyvatelé by se přitom na Měsíc měli vypravit nejpozději do roku 2025.

Ve středu pozornosti agentury stojí především tzv. regolit, vrstva nezpevněného, různorodého horninového materiálu, který pokrývá celistvé podloží, z něhož je podle vědců možné vytěžit vodu a kyslík, což by umožnilo dlouhodobou lidskou přítomnost na Měsíci.

„ESA a ostatní agentury se připravují vyslat člověka zpátky na Měsíc a tentokrát tam zůstane,“ uvedla agentura. Technologie, které umožňují využití materiálů dostupných ve vesmíru, přitom vidí i jako klíč k budoucím výpravám lidstva na Mars a dále do Sluneční soustavy. V dlouhodobém horizontu dokonce uvažuje o využití surovin z vesmíru přímo na zemi.

Dopravu veškerého potřebného vybavení na Měsíc by evropské misi měla umožnit raketa Ariane 64, čtyřmotorová verze nově vyvíjené generace nosných raket Ariane 6. Astronauty bude na dlouhodobý pobyt na měsíci už nyní připravovat Astronautické centrum ESA v Kolíně nad Rýnem, v němž bude umístěno zařízení zvané Luna. To by mělo věrně simulovat podmínky, s nimiž se první dlouhodobí obyvatelé na povrchu Měsíce setkají, a zároveň otestovat veškeré potřebné technologie.

Evropský projekt, který má ambice „prozkoumat možnosti dostat se na Měsíc před rokem 2025“, přitom podle Daily Mail může spustit nové závody o Měsíc a o využití jeho nerostných zdrojů. Nejde přitom jen o Čínu. Z dlouholetého „spánku“ se probudila také americká NASA, která plánuje vyslat robotickou misi na měsíc již v roce 2020. Lidská posádka by pak měla následovat ještě před koncem příštího desetiletí. Hodlá se přitom opírat především o technologie soukromých firem.

 

brano34 ( 22. ledna 2019 22:56 )

Kdo postaví na Měsíci první pivovar, vinotéku a pálenici?

Desterz ( 22. ledna 2019 17:10 )

Budou tam těžit minerály, aby... ehm... no... měli co dýchat a pít. Hurááá!

PavelSki ( 22. ledna 2019 16:14 )

Re jarabak: Ono nejde tak o to, kdo má "diplom", že tam první kdysi byl. Ten si může dát třeba do zlatého rámu. Ale o to, kdo je dnes na nejpokročilejší úrovni.

Jarabak ( 22. ledna 2019 15:21 )

Jaké závody, s kým? Američani už před 50 lety přistáli na Měsící a chodili po něm Rusové tam měli robota Lunochod a spoustu dalších zajímavých úspěchů, např.v průzkumu Venuše. Že čína v roce 2018 přiostála na odvrácené straně Měsíce? Dovolte, abych se zasmál.

Zobrazit celou diskusi