Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD chce férovou Evropu a tasila červenou kartu. Hamáček počítá ve volbách se ztrátami

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. dubna 2019
18:10

S fotbalovou terminologií a heslem „Pro férovou Evropu“ vstoupila měsíc před volbami do kampaně k evropským volbám ČSSD. Jako hlavní symbol kampaně zvolili sociální demokraté fotbalovou červenou kartu – tu chtějí vystavit například dvojí kvalitě potravin. Cíl vládní strany? Podle předsedy Jana Hamáčka 7 až 11 procent hlasů.

Nekvalitní potraviny berou sociální demokraté jako jeden ze svých hlavních trumfů v právě zahájené předvolební kampani pro volby do Evropského parlamentu.

„Odmítáme, aby Česká republika zůstávala v izolaci, a jsme přesvědčeni, že jsme schopni prosazovat české národní zájmy, izolace nikam nevede,“ zahájil horkou fázi kampaně předseda strany Jan Hamáček.

Pro své cíle sociální demokraté představili také své desatero, ve kterém, ve kterém se uchazeči o místo v EP zavazují například k tomu, že pro zavedení eura budou hlasovat pouze v případě, pokud to bude výhodné pro všechny občany Česka.

Jakousi „smlouvu s občany“ podepsali před novináři předseda Hamáček a také lídr kandidátky Pavel Poc. Europoslankyni a dvojku kandidátky Olgu Sehnalovou označil Poc za „špílmachra" boje proti dvojí kvalitě potravin, která se v Evropském parlamentu věnovala v končícím funkčním období. „Tento boj nekončí, ale pokračuje,“ zdůraznila Sehnalová. Nestačí jí směrnice schválená minulý týden. „Není to úplný zákaz dvojí kvality bez výjimek, jak jsem navrhovala,“ uvedla po hlasování.

Červené karty

Europoslanec a lídr kandidátky Pavel Poc řekl, že podobně jako ve fotbale někdy politici běhají pouze bez míče a nechávají si okopávat kotníky. „Někdy tribuny jásají, někdy na vás pískají,“ uvedl Poc. Zdůraznil, že stejně jako fotbal, je politika týmovým sportem. Evropě podle Poce někdy chybí férovost a srozumitelnost. „Trápí nás nerovnosti mezi regiony, státy,“ konstatoval.

Desatero poslance ČSSD v Evropském parlamentu

1. V Evropském parlamentu budu prosazovat především zájmy českých občanů a České republiky

2. Budu vystupovat proti dvojímu metru v EU: Češi nesmějí být občany druhé kategorie

3. Evropa musí být fér: budu prosazovat stejnou kvalitu potravin, zboží i služeb v celé EU

4. Jsme stejně pracovití jako občané západní Evropy, proto i naše platy mají být srovnatelné

5. Chci silnou ochranu vnější hranice schengenského prostoru a nikdy nebudu hlasovat pro uprchlické kvóty

6. Budu prosazovat zákony, které ochrání životní prostředí, kvalitu vody a naší půdy

7. Budu podporovat Evropu rovných šancí, například aby každý student měl možnost vyjet na zkušenou do zahraničí

8. Se zavedením Eura budu souhlasit pouze a jen, až to pro všechny naše občany bude opravdu výhodné

9. Zasadím se o to, aby Evropská unie byla srozumitelnější a ubývaly složité předpisy

10. V Bruselu se nezavřu na pět let do kanceláře, zůstanu v přímém kontaktu se svými voliči a budu je pravidelně informovat o svých aktivitách Toto desatero je pro mě zároveň závaznou smlouvou s mým voličem.

Zahájení kampaně v Lidovém domě se zúčastnili ministři sociální demokracie, kandidáti a členové grémia či předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Můj hlas je zřejmý, je to hlas pro sociální demokracii,“ řekl Středula. Vicepremiér a předseda strany Hamáček připomněl, že podporu v eurovolbách přislíbil ČSSD na nedávném sjezdu sociálních demokratů i prezident Miloš Zeman.

V posledních volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 získala ČSSD v 14,17 procenta hlasů, což znamená čtyři mandáty. Kromě Poce a Sehnalové sociální demokraty v Europarlamentu zastupovali také Miroslav Poche a Jan Keller

Volby do Evropského parlamentu čekají české voliče 24. a 25. května. Výsledky budou známé až o den později, v neděli 26. května, tedy až po té, co odvolí všechny státy unie. Blesk Zprávy odvysílají s lídry kandidátek stran, které mají šanci získat křesla v Evropském parlamentu speciální vydání pořadu Epicentrum.

Vše o volbách do Evrospkého parlamentu si přečtěte zde:

petr366 ( 23. dubna 2019 19:20 )

No za ty roky toho už naslibovali dost.Já už je volit nebudu.

boxer ( 23. dubna 2019 18:45 )

Cíl vládní strany? Podle předsedy Jana Hamáčka 7 až 11 procent hlasů.Já to spíš vidím na 3 až 4 procenta. Být Vámi ,tak se držím víc při zemi.Jste takříkajíc v řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa