Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Julia (19) ukázala vábničku na voliče. Do výběru europoslanců chce víc vtáhnout mladé

Autor: peb, ČTK - 
18. března 2019
15:00

Ve volbách do Evropského parlamentu před pěti lety hlasovalo pouhých 28 procent mladých lidí, tedy ve věku od 18 do 24 let. Španělka Julia Fernándezová (19) by toto nelichotivé číslo chtěla změnit. Kromě toho, že studuje práva a politologii na univerzitě, je i jednou z dobrovolnic v iniciativě s názvem Tentokrát budu volit (This time I´m voting), kterou Evropský parlament spustil. Ta má za cíl zapojil nejen mladé lidi do kampaně a přilákat je k volbám, které se v Česku uskuteční 24. a 25. května.

„Máme v Madridu skupinu dobrovolníků a pořádáme různé akce. Například na ulici lidem vysvětlujeme, že jsou volby a co to pro ně znamená. Také jim říkáme, co pro ně Evropská unie dělá. Jsme aktivní i na twitteru, instagramu a dalších sociálních sítích,“ uvedla na dotaz Fernándezová.

Zejména mladé se snaží přimět svou aktivitou, aby šli k volbám. Pro jejich chování má ale i pochopení. „To, že mladí lidé nevolí, nemusí znamenat, že nejsou politicky aktivní. Často se zapojují jinak, pořádají demonstrace, sepisují petice a podobně,“ dodává. 

Mladí lidé totiž podle ní často nevěří, že by hlasováním mohli něco změnit. I v tom by měla pomoci iniciativa europarlamentu. Na internetových stránkách je možné se zaregistrovat a potvrdit tak, že máte v plánu volit.

Budete tak moci získat důležité informace o volbách, nebo se i můžete více zapojit a sami pořádat akce v Česku, nebo kdekoli jinde v zemích Evropské unie. Jak říká Raffaella de Marteová z tiskového oddělení Evropského parlamentu, toto zapojení přitom může mít nejrůznější podobu, od debat na univerzitách až po večírek v den voleb.

Zapojili se i čeští studenti

V Česku se do kampaně ještě spolu s bratrem začlenil například student práv Ondřej Spousta (21). „Rozhodli jsme se zapojit, protože nám není lhostejné veřejné dění. Podle průzkumů si Češi dlouhodobě považují členství v EU skoro nejméně. Domnívám se, že kromě historického vývoje jsou na vině především dezinformace a lži kolující o fungování a dění v Bruselu. Ty se snažíme již téměř rok vyvracet prostřednictvím přednášek na středních školách,“ řekl Jak dodal, v rámci iniciativy mají v plánu uspořádat i diskusi kandidátů do europarlamentu a také těsně před hlasováním kontaktní kampaň v ulicích.

Podobná byla motivace i teprve 19letého studenta střední školy Adama Trunečky. „Do kampaně jsem se zapojil, protože kolem sebe často slyším hlasy o tom, že nám EU něco nařizuje, ovšem s přihlédnutím k volební účasti v ČR v minulých volbách do Evropského parlamentu se mi nezdá, že by se Češi chtěli do legislativního procesu EU zapojit,“ uvedl. Podařilo se mu propojit i s ostatními mladými aktivisty z Evropy a společně mají v plánu pořádat přednášky, debaty a plánují i natočit informační videa o fungování EU pro mladé.

Volební účast klesla 

Evropské volby zajímají stále méně lidí. Zatímco vůbec prvního hlasování v roce 1979 se zúčastnilo 62 procent voličů, v těch posledních v roce 2014 to bylo jen něco přes 42 procent. A v České republice byla v posledních evropských volbách po Slovensku dokonce druhá nejnižší volební účast v EU, a sice 18,2 procenta. Ještě nižší byla účast mladých lidí do 25 let, pouhých 16,4 procenta.

„Tentokrát jdu volit je platforma, kde lidé mohou diskutovat, mohou se stát dobrovolníky. Kampaň má za cíl mobilizovat mladé lidi, kteří chtějí něco dělat, které zajímá Evropa,“ uvedla Raffaella de Marteová. Evropský parlament přitom voliče nijak nenavádí, koho mají volit. Jde mu hlavně o to, aby lidé k volbám přišli a přesvědčili o tom i ostatní ze svého okolí.

Celkem se do iniciativy zatím po celé EU zapojilo na 200 tisíc lidí, z toho v ČR přes 2300.

„Tato iniciativa je důležitá proto, že v ní nemluví instituce k lidem, ale lidé sami mezi sebou o instituci, o EU obecně. Toto je diskuse, která v ČR příliš neprobíhá, a pokud ano, tak velmi emocionálně,“ myslí si Kateřina Blažková z Informační kanceláře EP v Praze. Vnést do této debaty fakta a nechat je proudit od lidí, kteří se k EU staví pozitivně, je rozhodně pozitivní prvek, dodává.

Druhou novinkou pro letošní volby je interaktivní vícejazyčná internetová stránka s názvem Co dělá Evropě pro mě, na které se nacházejí, i v češtině, krátké a srozumitelné texty o tom, jak Evropská unie zlepšila životy občanů. Lidé tam mohou snadno najít konkrétní informace o tom, co unie dělá pro jejich region jako celek, pro jejich profesi nebo jejich koníčky a zájmy.

Taurus70 ( 19. března 2019 06:33 )

EU nam nedala vubec nic,pokud neberu v potaz tzv.dodace ktere se po ceste zcasti rozplynuly v kapsach politiku a politickych neziskovek,vlastne dala museli jsme ukoncit CSN na potraviny a tim jsme se stali primo fantastickym smetistem😂😂😂

agfor ( 18. března 2019 18:45 )

Je hezké, že se neustále připomíná co EU pro nás udělala. Je to demagogie eurohujerů. Když se řekne A, má se říci i B, teda, že za vše tvrdě platíme neustálým zvyšováním přemrštěných cen za vše, neustálým poručníkováním Bruselu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa