Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Blonďaté Ditě může krýt záda Šlechtová. Šanci mají v eurovolbách i ODS a Piráti, ukazují průzkumy

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
19. února 2019
05:20

Ve volbách do Evropského parlamentu získalo hnutí ANO před pěti lety čtyři mandáty. Jenže exposlanci Pavel Telička a Petr Ježek nakonec dali hnutí vale a tak zbyly jen Dita Charanzová a Martina Dlabajová. Právě ony mají být v čele kandidátky pro volby nadcházející. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš vyhlásil útok na lepší pozice - letos chce víc než čtyři křesla. Posilou na kandidátce nejsilnější parlamentní strany by se mohla stát bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová. Kandidátky mají být hotové nejpozději za měsíc. Průzkumy dávají šance i ODS, Pirátům a ČSSD i komunistům a SPD.

Své lídry pro volby do Evropského parlamentu představily už všechny sněmovní strany – tedy kromě SPD, hnutí Tomia Okamury stále vyčkává.

Naposledy svého lídra, respektive lídryni, schválilo vedení hnutí ANO. Babiš a spol vysílají do boje o Brusel blonďatou europoslankyni Ditu Charanzovou. „Beru to jako ocenění mé dosavadní práce. Kdy jsem bránila celých pět let české zájmy,“ děkovala za jednomyslnou podporu Charanzová na volebním sněmu vládního hnutí.

Před čtyřmi lety získalo ANO ve volbách do Evropského Parlamentu 16,13% hlasů, což stačilo na čtyři mandáty z 21 „rezervovaných“ míst pro Česko. V průběhu funkčního období se ale s hnutím rozloučili Pavel Telička a Petr Ježek, kteří budou teď kandidovat pod hlavičkou svého hnutí Hlas.

„Ty volby jsou důležité – Evropa má strašně moc problémů,“ burcuje voliče šéf hnutí ANO Babiš tři měsíce před volbami. Největší trable jsou podle něj především nejasnosti okolo brexitu, napjaté obchodní vztahy se Spojenými státy, sankce vůči Rusku, vztahy s Tureckem nebo nelegální migrace.

Čtyři křesla nestačí

„Když budeme mít víc než čtyři mandáty, tak to budu považovat za úspěch,“ drží se trochu při zemi s odhadem výsledku Babiš.

Podobně opatrná je také jednička kandidátky Dita Chraranzová. „Za úspěch budu považovat pět a víc mandátů,“ řekla dosavadní europoslankyně Blesk Zprávám.

Například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se při odhadu volebního výsledku poměrně rozmáchla. Myslí si téměř na polovinu mandátů, které mohou čeští zástupci vůbec získat. „Potřebujeme do Evropského Parlamentu dostat více zdravého rozumu,“ souhlasí Dostálová s Babišem, který by se v EP nejraději „zbavil“ zelených, protože prý svými návrhy komplikují život unii. „Čtyři křesla jsou hrozně málo, k deseti by byl stav ideál“ je optimisticky naladěná ministryně Dostálová. „Záležet bude samozřejmě ale na volební účasti,“ dodala.

Právě vyburcovat voliče bude jeden z hlavních úkolů všech politiků. Slabá volební účast v evropských volbách je totiž pro Čechy v rámci unie při volbách do EP typická. V roce 2014 byla Česká republika druhá od nejhorší. K urnám přišel rekordně nízký počet voličů. Pouze 18, 2%.

A právě k co nejrychlejší práci na strategii celého hnutí vybízela delegáty ANO na volebním sněmu staronová místopředsedkyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Rozčilovala se nad tím, že hnutí v hnutí to žije jen těsně před volbami a pak nadšení opadne.

Jermanová: ANO nemá strategii

„Pokud si sedneme, vymyslíme strategii, obsadíme personáliemi, s čímž máme také problém, tak výsledky budeme mít mnohem víc pod kontrolou a nebudeme je řešit ad hoc,“ burcovala členy ve svém projevu Jermanová a upozornila, že po evropských volbách čekají Česko v příštím roce volby krajské a za další rok zas volby do Poslanecké sněmovny.

Program a strategii bude hnutí ANO podle Charanzové zatím ladit v příštích týdnech. Dá se předpokládat, že mimo jiné oblepí republiku bilboardy a různými plakáty. Do kampaně chce dát totiž ANO 35 milionů korun. Ano obhajuje 4 mandáty.

Šance pro Šlechtovou

Kompletní kandidátku chce ANO představit do dvou týdnů. Dvojkou má být stávající europoslankyně Martina Dlabajová, o kterou si otevřeně Charanzová řekla. Jednou z posil evropské kandidátky ANO by mohla být také bývalá ministryně pro místní rozvoj a obrany a stávající poslankyně Karla Šlechtová. Na přímý dotaz Blesk Zpráv, zda se chystá kandidovat, ale neodpověděla. A vyhýbavě reagovala také Charanzová.

„V tuto chvíli bych nechtěla komentovat jednotlivá jména. Respektuji, že bude rozhodovat Výbor hnutí ANO. Za sebe jsem ukázala na jedinou osobu, kterou bych na kandidátce ráda viděla na druhém místě, a to je Martina Dlabajová, se kterou se mi posledních pět let v EP velmi dobře spolupracuje,“ omezila se na jedno konkrétní jméno jednička kandidátku hnutí ANO.

Jasno o lídrech už mají všechny strany, kromě SPD Tomia Okamury, které zatím tají jak podobu kandidátky, tak i plánované náklady na kampaň.

Lídra tají už jen SPD

ODS povede do voleb letitý europoslanec Jan Zahradil. Kampaň, na kterou plánují občanští demokraté vydat zhruba 10 milionů, zahájí strana 16. Března. Posledních pět let má strana v Bruselu své dva zástupce.

Jedničkou Pirátů je specialista Marcel Kolaja. Strana, která se poprvé dostala v českých volbách do Poslanecké sněmovny, nemá zatím žádného zástupce v Evropském parlamentu.  Do kampaně, kterou zahájí 3. Března, plánují Piráti investovat zhruba 6 milionů korun. Část peněz pokryjí z centrálního rozpočtu, část pak dodají krajské organizace. V předešlých volbách dostali Piráti jen 4,78 procenta hlasů a do Evropského parlamentu se tak nedostal žádný kandidát strany.

KSČM sází i tentokrát na Kateřinu Konečnou, která mandát europoslankyně obhajuje. Vedení strany schválilo uvolnit na kampaň 7,5 milionu korun z centrálního rozpočtu – další milion ale zřejmě doplní dary do kandidátů i krajských organizací. Komunisté obhajují tři křesla.

ČSSD jde do voleb s novým lídrem. Jedničkou kandidátky stávající europoslanec Pavel Poc. Na kampaň vládní strana, která zažívá „hubené“ období, chystá vydat jen něco málo přes 8 milionů korun.

Jako první, rok před volbami, tedy loni už loni v květnu představili kandidátku Lidovci. Jedničkou KDU-ČSL bude Pavle Svoboda, která není v europarlamentu žádným nováčkem. Křeslo obhajuje. Straně na kampaň věnoval milion korun, z centrálního účtu by pak měli modro-žlutí uvolnit zhruba 5,5 milionu korun. Ve volbách přitom obhajují tři křesla.

STAN a TOP 09 staví nakonec opět společnou kandidátku. Jejím lídrem bude Jiří Pospíšil, který byl při loňských volbách nejúspěšnějším kandidátem. Definitivní podobu kandidátky přitom stany představily teprve v pondělí. Do kampaně chtějí podle posledních informací dát zhruba 15 milionů korun. Ve volbách odhadují celkem čtyři křesla.

Lidovci a STAN s TOP 09 můžou mít smůlu

Z první projekce odhadu výsledků, které si nechal zpracovat Evropský parlament, by za českou republiku vyšlo ve volbách vítězně hnutí ANO. Dostalo, kterému průzkum přisuzuje 8 křesel. Hnutí by si tak o čtyři křesla polepšilo. Dvě křesla navíc by získala podle průzkumu také ODS. Místo 2 by tak měla v Evropském parlamentu čtyři zástupce. Piráti by se z nuly vyhoupli na tři křesla. Pokud by se volby konala teď, ČSSD by získala dva mandáty – a zaznamenala by ztrátu o jednoho svého zástupce. O jednoho by přišli také komunisté, kteří by měli jen dva europoslance. Jedno křeslo by mohlo obsadit také hnutí SPD.

Bez eurposlaneckého mandátu by nakonec v Česku zůstaly TOP 09 se STAN a KDU-ČSL, tedy strany, které jsou nyní členy nejsilnější lidovecké frakce. TOP 09 a STAN by přišli o 4 mandáty lidovci o všechny tři dosavadní.

Nový europarlament bude mít v důsledku britského odchodu z EU méně křesel, rozdělovat se bude 705 míst místo stávajících 751.

Eurovolby se budou v Česku letos konat 24. a 25. května, vybírat se bude 21 europoslanců.

marmat ( 19. února 2019 15:15 )

Klíčová je účast slušných lidí na těchto volbách...Dodnes nás vůbec naši "reprezentanti" nezajímali !Díky Ransdorfovi, Teličkovi, Pospíšilovi...jsme zjistili o jaká koryta a s jakým vlivem ve skutečnosti jde! Paní Jourová by nám ke každému dodala i fakta

marmat ( 19. února 2019 15:09 )

turbíno :až vyrostete a opustíte zdenkka.....pochopíte mnoho věcí...m.j.EU a Eurovolby....není to ZOO a zvědaví jsou tam jen na slušný lidi !!!Takový práskače /udavače Piráty a "TI neziskovky" natož TOP 09

pavel11 ( 19. února 2019 08:16 )

zvolte třeba martana jen ne křiváky lidovcu,udavače,vítače migrantu piráty!!!a humus TOP

turbina ( 19. února 2019 07:11 )

Jen ať zůstanou estebáci lapět doma, EU na ně není zvědavá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa