Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Rok žili Gina, Blondýna a Richi v útulku: Dobrá zpráva s novým domovem, Blesk tlapky pomohly

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
28. března 2021
07:15

Jaký osud čeká tři křížence bull plemene, kteří majiteli utekli a roztrhali dvě stáda ovcí, nebylo dlouho jasné. Policie je nechala odvézt do útulku v Borovně na Plzeňsku, kde strávili rok. Jejich majitel si je nevyzvedl, a úřady nevěděly, co s nimi. Pomohly až Blesk tlapky.

Gina (asi 10), Blondýna (9) a Richi (7) byli loni v březnu odchyceni na pastvinách u ovcí, které roztrhali. Do útulku se dostali na popud policie, oficiálně ale odebráni nikdy nebyli. Úřady si od té doby lámaly hlavu s tím, jak je dát do adopce a neporušit přitom žádný zákon. Jejich majitel byl totiž znám, útulek ale nekontaktoval a psy si nevyzvedl. Město Starý Plzenec, kde muž žije, za ně proto útulku platilo, jejich další osud ale neřešilo, protože nevědělo jak.

Gina, Richi a Blondýna na společné vycházce letos v lednu, kdy je Blesk tlapky poprvé navštívily Gina, Richi a Blondýna na společné vycházce letos v lednu, kdy je Blesk tlapky poprvé navštívily | Jana Ulrichová

Poradil poslanec

Blesk tlapky proto požádaly o pomoc velkého bojovníka za práva zvířat, europoslance Jiřího Pospíšila. Ten městu nabídl řešení, které se nakonec ukázalo jako účelné. Obec se na základě jeho doporučení dohodla s původním majitelem psů, aby se zvířat vzdal a uvolnil je k adopci. Gina, Blondýna i Richi díky tomu hledají už nové domovy.  „Máme z toho velkou radost,“ řekla vedoucí útulku Andrea Kolmanová. Dodala ale, to nejsou psi pro každého.

Jiří Pospíšil prostřednictvím Blesk tlapek poradil, jak by měly úřady postupovat Jiří Pospíšil prostřednictvím Blesk tlapek poradil, jak by měly úřady postupovat | Kateřina Lang

Každý zvlášť

I když se v útulku všichni tři chovají vzorně a žádné problémy s nimi nejsou, nové majitele jim budou tamní pracovníci vybírat velmi pečlivě. „Musí to být někdo velice zodpovědný, kdo má zkušenosti s těmito plemeny,“ řekla vedoucí útulku. „Navíc by měli jít tito psi do adopce každý zvlášť, ne jako smečka, která si už zvykla zabíjet,“ zdůraznila s tím, že jsou čistotní, kontaktní, a velice milí, nesmí ale dostat příležitost k úniku a zabíjení.

Richi vše otevře

Richi umí podle pracovníků útulku otvírat okna i dveře, hledat nové možnosti úniku je pro něj zábavou. Potřebuje proto zaměstnat hlavu. Má rád teplo a pohodlí, určitě by ocenil gauč. Stejně jako Gina a Blondýna je mazlivý, kontaktní, netahá na vodítku a rád se učí. Jiné psy a domácí zvířata nesnese, fenky toleruje.

Richi Richi | Útulek pro psy Borovno

Gina a Blondýna

Gina je velmi inteligentní, s velkou vazbou na svého člověka, kterého potěší zvládáním základních povelů, klidnou chůzí na vodítku a učenlivostí. Blondýna přišla do útulku výchovou nepolíbená. Dnes zvládá základní povely, je poslušná, velmi učenlivá, dobře se motivuje a ráda si hraje. Její nejoblíbenější hračkou je fotbalový míč.

Blondýna Blondýna | Jana Ulrichová

Najdou domov?

Všichni tři odejdou do nových domovů očkovaní, čipovaní a kastrovaní. Zájemci o ně mohou kontaktovat útulek e-mailem na adrese storge2011@gmail.com nebo telefonicky na čísle 723 598 853.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi