Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Praze 10 povládne ODS a TOP 09 v koalici s Vlastou, lidovci a STAN. Starostou bude Valovič (ODS)

Aktualizováno -
21. října 2022
13:50
Autor: ČTK, lig - 
11. října 2022
14:29

Zástupci Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09) a koalice Vlasta, STAN a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu. Starostou se na ustavujícím zasedání zastupitelů má stát Martin Valovič (ODS). Strany se již dohodly také na obsazení postů v radě městské části a na rozdělení kompetencí. Strany to dnes sdělily ve společném prohlášení. Koalice bude mít ve 45členném zastupitelstvu městské části 24 hlasů. Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší městskou částí, loni v ní žilo asi 114 400 lidí.

Komunální volby v Praze 10 vyhrála koalice Společně - ODS a TOP 09, která získala 14 mandátů. Druhá koalice Vlasta a STAN s podporou lidovců dostala deset mandátů a třetí ANO devět. Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti s osmi křesly a SPD, Trikolora a Nezávislí kandidáti se čtyřmi.

„Uzavření spolupráce s koalicí Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL za podmínek, o kterých nyní podrobně diskutujeme, nám dává reálnou šanci věci posouvat maximálně rychle dopředu ve prospěch obyvatel desítky,“ uvedl lídr vítězné koalice ODS a TOP 09 Martin Valovič (ODS), který by se měl stát starostou.

„Koalice je složená ze stran, které dostaly největší důvěru voličů v letošních volbách. Máme proto nejen přesvědčivou většinu v zastupitelstvu, ale hlavně silný mandát od voličů. To nám dává možnost plnit náš program, který je postavený na snaze měnit ,desítku´ nejen na papíře, ale konkrétními projekty a opatřeními i v reálném životě,“ uvedl Valovič.

Array

Podle něho se koalice chce zaměřit mimo jiné na odpovědné hospodaření, investice do oprav a výstavby škol, na bytovou politiku nebo na zlepšování životního prostředí a veřejný prostor. Zabývat se bude rovněž energetikou nebo digitalizací.

Složení rady

Kromě Valoviče, který bude mít na starosti územní rozvoj, podporu podnikání či vnější vztahy, bude v radě rovněž Tomáš Pek (TOP 09), který se z pozice prvního místostarosty bude starat o majetek, městské společnosti nebo kulturní památky. Členy rady budou dále David Kašpar (STAN), Olga Koumarová (ODS), Radek Lojda (TOP 09), Pavel Šutka (ODS), Ondřej Počarovský (TOP 09), Milan Maršálek (VLASTA) a Mikuláš Pobuda (ODS).

Video  Vizualizace plánované rekonstrukce radnice Prahy 10  - MČ Praha 10
Video se připravuje ...

Volby v roce 2018

V roce 2018 vyhrála volby v Praze 10 se ziskem 11 mandátů koalice Vlasta. Druzí skončili Piráti s deseti mandáty, třetí ODS s osmi křesly a čtvrté ANO získalo sedm zastupitelů. TOP 09 získala šest křesel a do zastupitelstva se dostalo také hnutí Starostové pro Prahu, které obsadilo tři mandáty. Koalici vytvořili Vlasta, Piráti a ODS a starostkou se stala tehdejší senátorka Renata Chmelová (Vlasta). Tu letos v červnu zastupitelé opozice i koalice s výjimkou Vlasty odvolali, volební období vedení radnice dokončilo bez starosty.

Prahu 10 tvoří celé Vršovice a části katastrálních území Strašnice, Malešice, Záběhlice, Michle, Vinohrady, Hrdlořezy, Hloubětín a Žižkov.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa