Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Starosta kvůli rasismu opustil STAN. Volby v Poděbradech vyhrál Červinka o parník

Autor: ČTK, trm - 
25. září 2022
09:20

Sdružení Nezávislí kandidáti Poděbrady poděbradského starosty Jaroslava Červinky kritizovaného za rasistické výroky zvítězilo ve volbách. Červinka chce ve vedení města pokračovat, koaliční jednání začnou brzy, řekl. Původně byl čůenem STAN, hnutí ho ale kvůli rasistickým výrokům vyzvalo, aby odstoupil. To Červinka odmítl a naopak opustil se všemi kolegy kandidátku STAN.

 

Nezávislí kandidáti pod vedením Červinky vyhráli v Poděbradech přesvědčivě, získali 29,5 procenta hlasů. Druhá jskončila s 19 procenty Volba pro Poděbrady, přes deset procent mají ještě ODS, Naše Poděbrady a Pro občany Poděbrad. „Já si myslím, že bychom chtěli pokračovat,“ uvedl Červinka.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

Červinka v červnu na zastupitelstvu prohlásil, že před více než 20 lety dostal důtku od okresního úřadu, jelikož po dopravní nehodě způsobené psy romského spoluobčana řekl, že by bylo lepší je zastřelit, a dodal, že neměl na mysli psy. Jeho stíhání státní zástupce nedávno podmíněně zastavil, důvodem bylo, že se Červinka doznal a poslal dar obětem trestných činů.

Výrokem se poté zabývala policie, po ukončení navrhla státnímu zastupitelství v Nymburce potrestání, žalobce v polovině srpna rozhodl, že trestní stíhání starosty podmíněně odloží. „Přihlédl zejména k doznání dotčené osoby, její dosavadní bezúhonnosti a složení finanční částky určené státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti,“ řekla Aktuálně.cz středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Array

Červinka měl původně kandidovat za STAN, avšak oblastní sdružení ho vyzvalo k odstoupení z kandidátky kvůli výrokům, které zazněly na červnovém jednání městského zastupitelstva. 

 

Video se připravuje ...
Další videa