Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poražení voleb 2022: Kdo propadl, kdo překvapil a jak se STAN „zamával“ Dozimetr?

Autor: simao, ČTK - 
25. září 2022
05:00

I komunální a senátní volby 2022 znamenají pro některé velký, ale zároveň i poněkud překvapivý úspěch, pro jiné propadák. Hodně se čekalo, jak dopadne po potížích s kauzou Dozimetr hnutí STAN. Vládní ODS pak po dlouhé době ztrácí svou baštu v podobě Teplic. Kde propadlo ANO a kdo se celkově zařadil do skupiny volebních komet či propadáků, vám na Blesk.cz přineseme v následujícím přehledu.

Dopředu nebylo zcela jasné, jak kauza Dozimetr a zatčený bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček ovlivní výsledky STAN. Co jasné bylo, že pro STAN to byla výrazně nepříjemná komplikace.

„Ta doba pro nás nebyla jednoduchá a ten počet odevzdaných hlasů pro naše kandidáty i počet získaných komunálních mandátů se zdá býti nad očekávání dobrý. Tedy takové to přání naší konkurence, kteří mluvili o tom, že je to konec konců i referendum o našem hnutí, přáli si, abychom zmizeli z politické mapy ČR, se jednoznačně nenaplnilo,“ uvedl ve štábu STAN Vít Rakušan.

„Ukazuje se, že ta komunální práce našich lidí je opravdu dobrá a voliči to byli v mnohých vesnicích a městech nejrůznějších velikostí ocenit,“ dodal Rakušan.

Babiš: Voliči proti STANu volili

S tím nesouhlasil na tiskovce ANO Andrej Babiš. „To, že voliči volili proti STANu například, vidíme v Karlovarském kraji, kde se nedostal hejtman, který kandidoval do Senátu, podle mě jeden z nejhorších hejtmanů v historii Karlovarského kraje (Petr Kulhánek za KOA, pozn. red.) a ani senátor Horník se tam nedostal. Ti skončili daleko za naší skvělou poslankyní paní Procházkovou a tam to je jednoznačné, že voliči dali najevo, že tyto lidi už nechtějí volit,“ uvedl Babiš.

Klub Starostů s 24 členy obhajoval šest křesel, má ale jen tři finalisty včetně Aleny Dernerové (SD-SN) na Mostecku. Neprosadili se právě místopředseda horní komory Jan Horník nebo předseda klubu Petr Holeček.

Žokej Váňa opět neuspěl

I v Plzni přitom neuspěl senátor za STAN - končí Václav Chaloupek, do 2. kola se vša nedostal ani žokej Josef Váňa (za ANO), který skončil třetí. „Nejdříve to vypadalo, že zvítězíme o hlavu a pak jsme o krk prohráli. To je normální, i v dostizích. Lidé rozhodli, jak rozhodli,“ řekl Váňa pro lidovky.cz.

„Samozřejmě to bylo pro mě částečně překvapení, ale nebyl jsem předem naprosto přesvědčený, že dopadnu dobře. Soupeři byli všichni těžcí, každý něčím jiným. Jsem přesvědčen, že tentokrát to nebylo tolik o osobnostech, ale do jisté míry to byl i souboj současné vlády s opozicí,“ míní Chaloupek.

Do STAN si vedle rýpl i lídr pražské kandidátky ANO Patrik Nacher. „Pro mě v Praze ten výsledek je úplně jasný: politické subjekty na prvních dvou místech byly v opozici, neměly s Dozimetrem vůbec nic společného a za mě je to vizitka, že i ta věc, která vypadala, že se zametala pod koberec, že ti lidé to vnímali,“ uvedl Nacher.

Nacher nad 20 procent nevyskočil

Sám Nacher si však vytyčil cíl, který překonat s pražským ANO nezvládl. „Pro mě ta úspěšná hranice je 20 procent, pod 20 procent to budu brát jako neúspěch - i osobní. Nad 20 to beru v těžké Praze jako úspěch,“ uvedl při příchodu do štábu Babišova hnutí. 

ANO v Praze skončilo sice druhé, v momentě necelých 100 procent sečtených hlasů mělo nicméně 19,34 %. Druhé skončilo ANO i v Brně, kde se rovněží dívá na záda koalici tvořené z vládních stran - tentokrát z ODS a TOP 09 (bez lidovců).

ODS přišla o Teplice i Mladou Boleslav

Premiér Petr Fiala (ODS) sice označoval na tiskovce Spolu komunální volby za úspěšné, šéf ANO Babiš však otevřeně mluvil o tom, že tyto další volby vyhráli oni.

Neúspěchem, až přímo propadákem pro vládní ODS je mj. to to, že nevyhrála ve své tradiční baště na severu Čech - Teplicích. „Chtěli jsme vyhrát, ale nepodařilo se nám to. Nemyslím si ale, že by náš výsledek byl nějak katastrofální,“ uvedl primátor Hynek Hanza (ODS), nástupce zesnulého Jaroslava Kubery. Volby tam tentokrát vyhrálo hnutí ANO.

„Mě nesmírně pozitivně překvapilo další velké město, jako je třeba Mladá Boleslav, kde ANO celkem suverénně zvítězilo a přerušilo tam ten hegemon ODSky,“ uvedl na tiskovce ANO Karel Havlíček.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

První dáma lidovců pohořela

Jisté zklamání se zračilo i na tváři šéfa lidovců Mariana Jurečky (KDU-ČSL). V senátním klání totiž neuspěla Šárka Jelínková, místopředsedkyně lidovců a šéfka senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí.

„Pro mě je ten senátní obvod v Kroměříži něco, co mi opravdu hodně leží na srdci a kazí mi trošku dnešní večer a radost z dnešního volebního výsledku, protože Šárka Jelínková si v Senátu odpracovala obrovský kus práce,“ zoufal si Jurečka.

Array

ČSSD a KSČM na okraji. Šmarda vyhrál, Filip vybuchl

„Andrej Babiš zkoncentroval hlasy levicových voličů, sdružuje ty, kteří slyší na jeho populistickou politiku, to tak prostě je, ale my jsme ve volbách do Poslanecké sněmovny i v těchto volbách ukázali, že jsme tomu schopni čelit,“ věří přitom premiér Petr Fiala (ODS). O tom, že babišovci „vysosali levici, svědčí i pokračující pád ČSSD a KSČM.

Sociální demokraté se z velkých úspěchů radovat nemohou. „Co se týče komunálních voleb, ono je to město od města, co lze považovat za úspěch, samozřejmě u nás v Novém Městě na Moravě, v Bohumíně nebo v Karviné je to, když budeme mít starostu (...), jinde je úspěchem obnovit naši účast v zastupitelstvech. Například když budu mluvit o Praze, tak v Praze každý zastupitel v jednotlivé místní části je pro nás úspěch, protože jsme v minulosti díky vlastním chybám a vlastním pochybením prakticky ze všech městských částí v Praze vypadli,“ uvedl na tiskovce sociálních demokratů jejich předseda Šmarda.

ČSSD pojala tiskovku výrazně „low cost“, pouze přes internet. Drobnou náplastí pro přesedu Šmardu tak mohlo být, že v Novém Městě na Moravě dotáhl ke zcela jasnému vítězství sdružení Lepší Nové Město se ziskem 29,99 % a patrně bude pokračovat jako starosta.

To v Českých Budějovicích se ani do zastupitelstva nedostala KSČM, která přitom vytáhla do čela kandidátky těžkou váhu - expředsedu Vojtěcha Filipa. 4,69 Procent hlasů ve městě, kde s 29,35 procenty vyhrála ODS, nestačilo ani na jediné křeslo ve vedení města.

Bída exposlanců

V letošních senátních volbách pak propadli i někdejší poslanci z minulého volebního období - včetně zástupců KSČM.

Do finálového kola se nedostali někdejší poslankyně ODS a později Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková a čtveřice někdejších poslanců za KSČM, přičemž za tuto stranu neúspěšně kandidoval jen Jiří Valenta. Další bývalí poslanci za KSČM Hana Aulická Jírovcová a Leo Luzar usilovali o místo v Senátu jako bezpartijní nezávislí kandidáti. Někdejší komunistický poslanec Daniel Pawlas pak kandidoval jako nestraník za hnutí DOMA.

prochaskanamoste ( 26. září 2022 00:21 )

Velice fandíme serioznímu politikovi, který je erudovaný, něco v životě dosáhl a jako premiér se velmi osvědčil. Ing. Babiš, ať je brzy zase premiér, prezidenta ať si vezmou ti neschopní, co SPOLU STANují

prochaskanamoste ( 26. září 2022 00:18 )

JAK JE MOŽNÉ, ŽE CNN PRIMA si klidně do diskuze v Lánech úpěnlivě vyprošuje a zve Vystrčila z ODS? Seděl si tam privilegovaně, mluvil si, co chtěl. Bojuje přitom o místo v Senátu, má před sebou II. kolo, proti političce Nagyové z ANO!!!!!! Ta tu možnost nedostala!!!!!!! Je tímto jednáním CNN Prima silně znevýhodněna a poškozena. To je demokracie? To je silné protěžování odesáka Vystrčila! Měla by to řešit nějaká rada, tohle přece není vůbec možné.

1pravda1 ( 25. září 2022 23:50 )

168 hodin - Rakušan se vřítí do volební místnosti a podává všem ruku ve volební komisi, i když by měl vědět, že žena podává ruku muži... buran, poslední žena mu řekla, já vám ale ruku nepodám a jistě víte proč... Rakušan jen ucedil - na to máte právo... on fakt nechápe, co je zač - šéf dozimetru

prochaskanamoste ( 25. září 2022 20:14 )

prochaskanamoste ( 25. září 2022 20:14 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa