Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milion respirátorů míří do Prahy, k dispozici budou po víkendu. Příští už ponesou štítek „vyrobeno v ČR“

Autor: diz - 
30. března 2020
14:53

Hlavní město ve sháňce dalších zdravotnických pomůcek proti koronaviru nezahálí. V neděli obdržel magistrát dodávku 130 tisíc respirátorů a 500 kusů ochranných oděvů, do 7. dubna by měl dorazit další milion respirátorů. Mělo by se jednat patrně o poslední objednávku hlavního města ze zahraničí – další pomůcky bude magistrát shánět „doma“.

I když jich poslední dobou do České republiky proudí ze zahraniční nemalé množství, roušek, respirátorů a jiných zdravotnických pomůcek není nikdy dost. Tím spíše, že se počty nakažených koronavirem neustále přibývajícími dny zvyšují. V neděli hlavní město obdrželo od společnosti Adler Czech 130 tisíc respirátorů FFP2 a 500 ochranných overalů za 14 671 250,- Kč.

„Ty Praha objednala mimo systém ministerstev, potažmo státu, tedy k těm 158 tisícům respirátorů třídy 2, které jsme od státu obdrželi, přibylo dalších 130 tisíc dalších respirátorů, které Praha koupila sama, a budou distribuovány tam, kde budou potřeba, tedy především do zdravotnických a sociálních služeb,“ sdělil primátor hl. m. Zdeněk Hřib (Piráti).

„Za ochranné materiály jsem velmi ráda, protože na ně čekají mimo zdravotníků zejména pracovníci velmi zatěžkávaných sociálních služeb,“ sdělila radní Milena Johnová (Praha Sobě). „Pokud i další dodávka dopadne dobře, můžeme jim dát nějakou jistotu zásobování, které doteď nebylo dostatečné.“

Vlastní zdroje

Onou další dodávkou míní Johnová nákup dalšího milionu respirátorů typu FFP2 ze zahraničí, které by podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) měly dorazit do 7. dubna. Konkrétně by se mělo jednat o milion respirátorů při ceně 68,- Kč za kus s tím, že je Praha zaplatí až po dodání. „Žádná jiná objednávka ze zahraničí k tomuto dni plánovaná není,“ uvedl dále náměstek s tím, že se magistrát hodlá zaměřit především na domácí výrobce a distributory.

„Vláda se soustřeďuje na dovoz z Číny, ale nikdo nevíme, co konkrétního Čína za tyto dodávky dostala slíbeno, ani kolik toho ještě musíme odebrat,“ uvedl náměstek. Magistrát proto hodlá zavést užší spolupráci s pražskou ČVUT, libereckou technickou univerzitou a zlínskou univerzitou Tomáše Bati na výrobě respirátorů, potažmo jejich účinných alternativ. „Tyto instituce přitom státem oslovovány nejsou,“ podivuje se náměstek.

„Hodláme zajistit Pražanům takové prostředky, které skutečně fungují,“ dodal náměstek. Na respirátory a rychlotesty na koronavirus objednané vládou z Číny si totiž mnozí odborníci stěžují. Mimo jiné například krajská hygienička Pavla Svrčinová, která již dříve do médií sdělila, že například u testů dovezených z Číny byla „chybovost velká“. Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že okamžitě se odebíraly i vzorky na klasické vyšetření – a to nám právě prokázalo tu chybovost testů.“ Na vadné respirátory z Číny si pro změnu stěžují nizozemské nemocnice.

Místo respirátorů jen roušky?

Náměstek primátora dále dodal, že se hlavní město hodlá blíže zabývat inovací, kterou vyvinula Technická univerzita v Liberci v podobě nástřiku nanolátky na textilní plíšky, jimiž se dají vyztužit běžné látkové roušky. „Tato speciální vložka má stejné parametry jako respirátor kategorie 2, téměř až 3. Chtěli bychom tyto filtry vyrábět v desetitisících kusů denně, abychom jimi mohli pokrýt celé město.“

Nedostatek personálu

Vyjma nedostatku zdravotnických pomůcek se hlavní město začíná potýkat také s nedostatkem personálu především v domovech pro seniory. „Hodláme proto oslovovat střední a vyšší odborné školy se zaměřením na sociální či zdravotní služby, zda by nebylo možné poskytnout nějaké síly k doplnění kapacit v takovýchto zařízeních,“ uvedla Johnová.

Odměny pro „bojovníky“

V souvislosti s koronavirem magistrát také zohlední mimořádnou práci, nasazení a píli vedoucích některých městských příspěvkových organizací. Jedná se o ředitele pražské záchranky Petra Koloucha, Městské polikliniky ve Spálené ulici Davida Doležila, ROPIDu Petra Tomčíka, Správy služeb hl. m. Prahy Tomáše Stařeckého nebo ředitelky Městské nemocnice následné péče Zuzany Steinbauerové. Radní se usnesli na jejich mimořádné odměně, která v některých případech sahá až ke 100 tisícům korun.

Nasazení lidí z první linie je v posledních týdnech obrovské, proto jsme jim i touto cestou chtěli poděkovat,“ uvedl pro Blesk.cz náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). „Všichni tito ředitelé jsou teď ve službě prakticky nepřetržitě, spolupracují s krizovým štábem a odvádí skvělou práci. Řadu opatření díky tomu zavádíme v Praze v předstihu, aby byla co nejúčinnější.“

0703 ( 31. března 2020 15:41 )

Odměny pro „bojovníky“
====­======­======­======­======­======­==== A potom se dočtete, že pro ředitele, kteří trčí zavření v těch svých pracovnách a ti co to odedřou v první linii s těmi nakaženými, si utřou hubu a pokud se nenakazí při těch ochranných prostředcích, když zdravý by měl mít respirátor ffp 3, nikoliv fffp 2, ochranné brýle atd. Tak budou ohodnoceni, že si to zavinili sami, nebo dokonce že to tam dotáhli, fuj mě už je z tohoto o***nce /čr/ totálně zle. Lidi už by měli procitnout z té agonie vzít hole nebo do první linie ty již nakažené a vytáhnout na ty zmetky. Vždyť jsou to jen samé lži a chválí se jako by něco úžasného pro lidi udělali a opak je pravdou.Navíc teď teprve dojde druhá vlna a to se ukáže k čemu byla ta opatření

jonn ( 30. března 2020 15:56 )

Já myslel,že milón chvilek.A zatim jenom nějaký respirátory. Ti zase vylezou až bude po všem

zdravymozek ( 30. března 2020 15:43 )

Jak to ,že Praha už není dávno "zavřená"??!! pozitivních jsou tam stov­ky,ká­zeň,dis­ciplí­na a nařízeni vlády jim nic neříká !!!! Na moravě zavřeli několik obcí propár infikovaných???!!!

jarda304 ( 30. března 2020 15:37 )

Milion respiratorú FFP2 z Číny. To je z druzebniho Tchajvanu ? A co těch několik, myslím 53 tisíc. rousek z Turecka , už jsou tady ? Slibem nezarmoutíš.?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa