Málokterá křižovatka v Praze se obejde bez světelné signalizace. Ta v mnoha případech platí jak pro auta, tak i pro chodce. Značný počet semaforů disponuje tlačítky, které urychlí zobrazení „zeleného panáčka.“ Jenomže zatímco v případě tramvají, autobusů či metra magistrát zavedl opatření, aby se dveře otevíraly automaticky bez stisku tlačítka k otevření, v případě semaforů se nic takového nechystá. Zatím.

Měsíční práce a nedostatek lidí

Důvody jsou podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) především dva. „Plošné přenastavení semaforů není z personálních důvodů dodavatelských firem momentálně možné,“ vysvětlil Blesk.cz. „I kdyby bylo, je to práce minimálně na dva měsíce, protože se jedná o více než 500 samostatných semaforů.“

Ono takové přenastavení není nic jednoduchého. Je totiž zapotřebí přeprogramovat malý počítač v semaforu, jeden po druhém, speciálně vyškoleným technikem. Podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové by navíc takové „hurá” opatření výrazně zkomplikovalo průjezdnost a plynulost dopravy.
V úterý 17. března 2020 začalo platit nařízení primátora - do pražské MHD vstup bez roušky zakázán.
Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Nad opatřením ale náměstek hůl úplně neláme. „Na centrálně ovládaných řadičích pracujeme. Chytré softwarové řešení by měly mít do tří let všechny semafory,“ uvedl Scheinherr. Ten apeluje především na maximální zodpovědnost každého Pražana.

Lokty místo prstů

Čeho by se Pražané mohli nadít dříve, je ovšem výměna tlačítek. Zatímco ty staršího typu je totiž nutné stisknout prstem, ty novější lze stlačit loktem. „Již jsme kontaktovali dodavatele spol. Eltodo a Swarco ohledně možné výměny starých chodeckých tlačítek na prst za nová plastová, které lze zmáčknout loktem,” sdělila Lišková.

Šátek, rukáv nebo rukavice

Obavy ze stlačení tlačítka prstem lze i tak celkem efektivně zažehnat. Když už není zbytí, jakože v případě přejití silnice přes přechod mnohdy zbytí opravdu není, lze si vypomoci rukavicemi, šátkem nebo rukávem. „Ostatně, co jsem sám pozoroval v ulicích, většina lidí tak činí,” říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN). 

Opatrnost a hygiena je na místě!

„Neplatí to jen u tlačítek na semaforech, ale všude ve veřejném prostoru. Zkuste na maximum omezit přímý kontakt rukou, kdykoliv si potom kapénky viru můžete nevědomky přenést na obličej,“ je si vědoma radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). „Znovu připomínám, že venku je nutné si nikdy nesahat na obličej ani na roušku, kašlat do kapesníku nebo rukávu a po příchodu si vždy pečlivě umýt ruce mýdlem nebo desinfekcí.“

Zákaz nástupu předními dveřmi

Dopravní podnik hl. m. Prahy zároveň zvyšuje bezpečnost také pro své řidiče tramvají. Podle twitteru DPP od soboty 21. března nebudou moci lidé nastupovat předními dveřmi u všech tramvají kromě typů 14T a 15T. „Prosíme všechny cestující o ohleduplnost: dodržujte bezpečný odstup od kabiny řidiče i ve vozech tramvají,“ píše Dopravní podnik. Stejné pravidlo u autobusů platí od pátku 13. března.

Fotogalerie
51 fotografií