Několik místností v křídle budovy pražského magistrátu je vyhrazeno pro primátora a jeho asistenty. Do odboru Kanceláře primátora se vchází zasklenými dveřmi, za nimiž se nachází loby s pohodlnými sedačkami. Na zdech jsou vyvěšené velké obrazy s podobiznami primátorů. Samotná pracovna vládce Prahy není tou největší kanceláří v budově, ale může se pochlubit rozsáhlou knihovnou a obří mapou metropole.

Nezaplněná knihovna je prvním nábytkem, o němž se Zdeněk Hřib rozpovídá: „Zvolili jsme originální řazení publikací. Knihy mám v knihovně seřazené podle barev,“ říká s úsměvem s tím, že to nebyl jeho nápad, ale asistentek. O vybavení své kanceláře se s nikým prý neradil.

Úklid po Krnáčové

Po předchozí primátorce nechal vyměnit židle u oválného stolu a celkově přemístil nábytek. „Přesunul jsem z vedlejší místnosti bílé židle, aby mi sem ladily ke stolu. Původně zde stály zelené,“ prozrazuje primátor. Z pracovny se také stěhovala mohutná malba: „Původně zde měla primátorka obrovský obraz důlního vozíku. Nechal jsem ho vrátit do Národní galerie a umístil zde dva obrazy od vietnamského umělce, který vystavuje svá díla ve vietnamské národní galerii,“ ukazuje Hřib na dva pestře barevné obrazy, na nichž jsou lidské postavy z vietnamských kmenů red dao a black hmong. 

Lékařský diplom Hřibovi podepsal bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda.
Autor: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Svoboda na zdi

Obrazy měl pověšené i v předchozí pracovně: „Líbí se mi jejich styl. Je to připomínka toho, že jsem kdysi měl volný čas a mohl jsem cestovat,“ uvádí s nadsázkou pirátský primátor. V kanceláři nechybí ani lékařský diplom, který je podepsaný Bohuslavem Svobodou z ODS. Na pracovním stole chybí fotografie ženy a dětí, z knihovny ale Hřiba sleduje jeho praděda: „Mám tady fotografii pradědy. Komunisté ho obrali o majetek. Měl mlýn a hospodářství, o který rodina přišla,“ říká výrazně tišším hlasem Zdeněk Hřib, jehož děda byl devátým a nejmladším potomkem pradědy.

Kladívka a sošky

Na poličkách knihovny nechybí několik předmětů, které Hřib nasbíral během své roční funkce. Kladívka při zahájení stavby holešovické hasičské stanice nebo při odstartování hloubení průzkumné štoly pro metro D, kovovou sošku věže zase dostal od primátora Tirany. Zaujme i lesklá skleněná koule: „Dostal jsem ji poměrně rychle poté, co jsem nastoupil do funkce. Tuším, že od fotbalové asociace. Kdybyste chtěl někomu dát do kanceláře odposlouchávací zařízení s kamerou, tak by to vypadalo přesně takhle,“ směje se šibalsky primátor a pokládá těžký předmět zpět do police. Jaké další věci v knihovně přibudou, se ještě neví, ale jisté je, že Zdeněk Hřib má ještě mnoho prázdných poliček před sebou.  

Fotogalerie
10 fotografií