Špatná atmosféra na úřadě, jeho nekompetentní vedení nebo rozdíly mezi zaměstnanci. Tak to podle místostarosty Petra Hejmy (My, co tady žijeme) vypadá uvnitř radnice Prahy 1. „Vytvořila se určitá struktura lidí, která je v asistentských a poradenských pozicích, ti lidé vytvářejí paralelní strukturu úřadu. Odborníci a úředníci neví, jakou mají tito asistenti náplň práce. Tito lidé nemusí být v kancelářích v jasně stanovený čas, mohou užívat home office a podobně. To vyvolává nevoli ze strany řádných úředníků. Dochází k zasahování do kompetencí úředníků a podobně,“ popisuje, jak vzniká podle něj napětí na pracovišti.

S tím ale nesouhlasí Praha 1 Sobě a Piráti: Prahu 1 jsme po dlouholetém řádění starých pořádků přebírali v takovém stavu, že je potřeba každá ruka k tomu, aby radnice znovu sloužila lidem. Bývalé struktury se toho samozřejmě děsí, protože něco jako politiku pro lidi vůbec neznají, a snaží se nás zastrašit anonymními udáními nebo padesáti holohlavými vyhazovači na prosincovém jednání zastupitelstva,“ reagovala na nařčení mluvčí Prahy Sobě Julie Kochová. Narážela tím na fakt, že na jednání zastupitelstva 18. prosince přišlo zhruba padesát svalnatých mužů s krátkým sestřihem, kteří se hlásí k tzv. Asociaci zaměstnanců a provozovatelů v pohostinství Poho. Žádný nepořádek nedělali, někteří zastupitelé ale jejich přítomnost považovali za nátlak a zastrašování. 

Na radnici Prahy 1 je v současnosti napjatá atmosféra.
Autor: Daniel Vitouš

Jakékoliv spory mezi novými a stálými zaměstnanci odmítá i předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů a Zelené pro jedničku na Praze 1 Jitka Nazarská: „Myslíme si, že vztahy mezi zaměstnanci jsou dobré. Pracovní podmínky úřadu stanovuje tajemník úřadu a politici do jeho kompetencí nezasahují. Předpokládáme, že tajemník nikoho nezvýhodňuje. Na některých odborech je bohužel podstav, který může působit pracovní tlak,“ uvádí zastupitelka. To ale není jediný spor ohledně dění na úřadu.

Bezdomovci na úřadě

Tajemníkovi úřadu ve středu 18. prosince předal dopis zaměstnanec hospodářské správy Prahy 1 (HOS), v němž si v deseti bodech stěžoval na chod úřadu. V dopise, jejž má Blesk.cz k dispozici, se mj. píše: „Pracovníci HOS přicházejí denně do styku přímo ve svých kancelářích s pracovníky (bezdomovci a nepřizpůsobiví), od kterých se mohou nakazit například žloutenkou a podobně bez toho, aby pro ně bylo zajištěno potřebné očkování, neřeší se ani desinfekce apod. Já sám mám doma osmiměsíční miminko a obávám se, abych svou rodinu nenakazil,“ stojí v dokumentu.

Není to jediný problém, na nějž zaměstnanec upozorňuje, v závěru dopisu píše: „Svou práci pro tento úřad mám velmi rád. Pokud ovšem tato situace bude nadále trvat, budu, i když nerad, muset HOS opustit a z řad pracovníků HOS takto uvažuje většina.

Podle jiného zaměstnance úřadu, který si přál zůstat v anonymitě, se někteří jeho kolegové lidí bez domova bojí: „Z bezdomovců se stali zaměstnanci úřadu a chodí k dámám, které tam pracují. Jsou vulgární, bohužel je znát, že jsou bez domova. Jejich přítomnost se úředníkům nelíbí, mají z nich strach a bezdomovci se volně pohybují po radnici. Byl dokonce vznesený nápad, že mají uklízet kanceláře radních a zastupitelů, kteří ale byli proti.“

Návrat mafie

Piráti a Praha 1 Sobě spolupráci s lidmi bez domova nevyvrací. Podle Jitky Nazarské pracuje pro úřad přibližně 15 lidí, kteří mají na starosti úklid v parcích a na ulicích. „Se strachem a předsudky jsme se na úřadě setkali, ale nepodložené obavy se vysvětlily. Zaměstnanci úřadu nepřijdou s brigádníky do styku, jako zázemí a sklad jim slouží prostor v obecní budově ve Štěpánské ulici,“ vyvrací tvrzení zaměstnanců úřadu zastupitelka.

Podle Julie Kochové jsou nařčení jen načasovanou kampaní za návrat starých ,mafiánských' pořádků na Prahu 1. „Hnusí se nám politika, která místo uplatnění pro lidi v nouzi prosazuje naopak ještě větší restrikce a upírání základních lidských práv," uzavřela celou věc mluvčí. 
Fotogalerie
8 fotografií