V České republice trápí chronické srdeční selhání téměř 300 tisíc lidí. Pravidelný pohyb je důležitou součástí režimových opatření, bez kterých se při léčbě nejen srdečního selhání člověk neobejde. Dva odborníci, předseda České internistické společnosti profesor Richard Češka a předseda České kardiologické společnosti profesor Aleš Linhart, vytipovali v Riegrových sadech trasu s ideálními podmínkami a délkou. Procházka zabere zhruba 30 minut. 

Podzimní procházka

Návštěvníci trasu poznají podle oranžových srdíček na chodníku a židlí s „oteklými kotníky“, které upozorňují na jeden z typických příznaků srdečního selhání. Značení zůstane do 18. 11. 2021, ale zájemci si mohou trasu projít kdykoliv podle mapky. Autoři projektu Ruku na srdce, který se snaží zvýšit povědomí o srdečním selhání a jenž celou akci organizuje, doporučují, aby výletníci přišli dostatečně odpočatí a udělali si ze zdravotní procházky příjemný zážitek třeba s přáteli. 

Chybět nesmí kvalitní obuv a láhev s pitím. „Kdykoli se zastavte a rozhlédněte se po krajině kolem sebe. Za žádnou cenu se nepřepínejte. Jen tak uděláte pro své srdce něco, co mu prospívá,” říkají organizátoři projektu. Pokud se návštěvník začne na trase zadýchávat, i když neměl dříve s pohybem žádný problém, může to ukazovat, že se srdcem není něco v pořádku.

Problémy s tělním kompresorem

„Chronické selhávání srdce je stav, kdy srdce není schopno, laicky řečeno, přečerpat tolik krve, kolik by bylo potřeba pro normální funkci organismu,“ říká kardiolog Radek Pudil. Týká se každého pátého Čecha nad 40 let. Infarkt tuto nemoc ovlivňuje, chronické selhání srdce může být jeho následkem.

Typickými projevy levostranného srdečního selhání jsou dušnost, ztráta výkonnosti a tvorba otoků na dolních končetinách. Srdce nezvládá rozvádět dostatek krve do ostatních částí lidského těla. Pacient nejprve pociťuje únavu. Jako další příznak nastupuje noční dušnost. „To znamená, že pacient se položí a po dvou až třech hodinách nastane nepříjemná tíseň na hrudi,“ dodává Radek Pudil.

Prevence rovná se nejlepší lék

Jako první krok k předcházení nemoci by si lidé měli zkontrolovat hmotnost. Pokud má osoba navíc diabetes, měla by ho začít léčit. Řada léků působí příznivě i na srdeční selhávání. Pokud člověk trpí nemocí, musí změnit jídelníček, nepít ani nekouřit, odpočívat a pravidelně se hýbat. Doporučuje se zhubnout a omezit sůl.

Pokud dochází k jakýmkoliv problémům, měl by je pacient ihned konzultovat se svým praktickým lékařem. Projekt Ruku na srdce nabízí na svých webových stránkách bezplatný anonymní dotazník příznaků srdečního selhávání.

Městská část Praha 2 projekt chválí. „Srdeční procházkové trasy podporujeme už třetím rokem také proto, že mohou lidem pomoci odhalit už počáteční příznaky možných problémů se srdcem. Já osobně považuji chůzi za nejzdravější pohyb a kdykoliv mám čas, jdu se projít,“ popisuje místostarostka Alexandra Udženija (ODS). Celý projekt se koná pod záštitou starostky Prahy 2 Jany Černochové. 

Video
Video se připravuje ...

Podzim zbarvil park v Praze 2 žlutě, hnědě a červeně Jan Dařílek

Fotogalerie
35 fotografií