Stačí málo, nebýt lhostejný, vystoupit z davu a věnovat cizímu člověku v nouzi pár minut pozornosti. Jsou to minuty, díky nimž získá další roky života. Přesto ne každý to dokáže. Někteří odvrátí zrak, věnují se zprávám v mobilu, pospíchají dál.

Aneta, studentka všeobecného gymnázia v Praze, zavolala záchranku a ženu, kterou postihl těžký infarkt a zástava oběhu, osm minut resuscitovala. „Ta sedmnáctiletá holka v tu chvíli rozhodla, že paní neumře,“ komentuje čin dívky lékař urgentní medicíny Marek Dvořák.

Ve chvíli, kdy zkolabujete a zastaví se vám srdce, máte podle něj před sebou posledních pět až šest minut života. Pokud člověk během této doby zůstane bez kyslíku, mozek umře. Záchranka ale dorazí za osm až devět minut. Musí se tedy najít hrdina, který zasáhne. Z desítek lidí, kteří viděli paní zkolabovat, byla Aneta jediná, kdo jí šel pomoct. „Aneto, takhle bych chtěl, aby se zachovalo moje dítě, když něco podobného uvidí. Jsem na tebe neskutečně pyšný,“ dodává Dvořák.

Zachránkyně: Věděla jsem, co mám dělat

Blesk: Jak jste se naučila správné resuscitaci?

Aneta Růžičková: „Na kurzech první pomoci. Měli jsme jich spoustu v rámci vyučování ve škole.“

Už jste někdy podobnou situaci zažila?

„Byla to moje první zkušenost.“

Co jste v tom okamžiku cítila? Jak moc jste přemýšlela nad tím, co dělat?

„Situace byla velmi napjatá. Abych pravdu řekla, moc si toho nepamatuji. V tu chvíli jsem myslela jen na tu paní a jak nejlépe pomoci. Díky znalostem jsem se cítila sebejistě. Věděla jsem, co mám dělat a jak postupovat.“

Kolik lidí bylo kolem vás, snažili se vám pomoci nebo vám radili jen operátoři na lince 155?

„Myslím, že nějací lidé kolem prošli. Kolik jich bylo, netuším. Když někoho zachraňujete, soustředíte se jen na to a na slova operátora.“

Čím jste konkrétně pomáhala?

„Paní byla v bezvědomí a měla zástavu srdce. Když člověk nedýchá, je jediná možnost resuscitace.“

Setkala jste se s ní?

„Ještě ne. Stále čekám, až se mi rodina ozve, a všichni se uvidíme. Moc se na to těším.“

Aneta s lékařem Markem Dvořákem.
Autor: Instagram

Ohromený Ztracený

Statečnost Anety, na niž upozornil právě Marek Dvořák prostřednictvím svého Intagramu, neunikla pozornosti známých osobností. Třeba Marek Ztracený, jenž je shodou okolností Anetiným oblíbencem, se nerozpakoval nabídnout ji doživotní volný vstup na své koncerty!

„Kdyby se něco přihodilo nedejbože někdy mně, přál bych si, aby se tam objevil člověk, jako jsi ty,“ vzkázal zpěvák dívce. „Chtěl bych ti poděkovat. A chtěl bych ti říct, že kdybys někdy chtěla na můj koncert, tak odteď máš doživotní vstup zdarma. A kdybys nedejbože nebyla můj posluchač, tak se ti pokusím zajistit nějaký jiný koncert,“ ocenil statečnou a duchapřítomnou studentku.

Jak nejlépe pomoci?

Co dělat, když vidíte, že někdo potřebuje pomoc? Lékař Marek Dvořák radí: „Dobré je myslet na vlastní bezpečí, na 10 vteřin se zastavit a přemýšlet, jaká by mi mohla hrozit rizika a vyvarovat se jim. Pak se člověka zeptat, co ho trápí a zda potřebuje pomoct. Pokud odpoví, můžeme mu vyhovět. Jestliže neodpovídá, nereaguje, položíme ho na záda, zakloníme mu hlavu, aby se uvolnily dýchací cesty, a zjistíme, zda dýchá. Poté voláme záchrannou službu. Dýchá-li dotyčný, stačí ho jen ohlídat. Pokud nedýchá nebo jen lapá po dechu, začínáme stlačovat hrudník.“

Víte, že

Online kurz zaměřený na největší maléry týkající se zdraví a na jejich řešení najdete na kryjemevamzada.cz.

Fotogalerie
9 fotografií