V případě ZŠ Lyčkovo náměstí se podle radnice jedná až o 15 procent žáků, jimž rodiče účelově mění bydliště. „Vzhledem k tomu, že podle registrů je pro ZŠ Lyčkovo náměstí spádových 126 dětí a otevírat se bodu čtyři třídy a dvě přípravné pro 26 dětí, je jasné, že spádová turistika by přijímání dětí vyhrotila do situace loňského roku. Proto chápeme rozhodnutí školy ověřovat trvalé pobyty dětí, i když nás ani školu toto opatření vůbec netěší,“ uvedl místostarosta Matěj Fichtner (ANO).

Obcházení zákona

Trvalé bydliště škola zkontroluje při letošních zápisech prvňáků pro příští školní rok. Škola prověří, zda trvalý pobyt odpovídá skutečnému bydlišti. Od zákonných zástupců bude v případě podezření požadovat doklady, které bydliště prokáží. „Pokud bude zjištěno, že došlo k účelovému zřízení trvalého pobytu, bude vydáno rozhodnutí o nepřijetí žáka k základnímu vzdělávání, neboť se jedná o obcházení zákona, kterému není možné poskytnout právní ochranu,“ uvedl ředitel školy Jan Korda.

Do boje proti spádové turistice se loni pustila také Praha 6. Tehdy změnila pravidla přijímání dětí do prvních tříd ZŠ a odradila řadu rodičů, aby účelově měnili bydliště dítěte. Radnice tak zajistila místo ve škole pro všechny děti z Prahy 6. K zápisům loni v šesté městské části dorazilo 1 245 dětí a 971 jich bylo z šesté městské části. Rodiče museli například doložit, kde má dítě má trvalý pobyt a že tam skutečně bydlí.

Škola se rozšíří

Radnice zahájila přípravné práce k rozšíření školy, kdy vzniknou v budově bývalé pošty tři třídy a jedna v bývalé hospodě. „Vzhledem k délce stavebního řízení ale nelze na navýšení kapacity v letošním roce spoléhat. Apelujeme proto na rodiče, aby neobcházeli spádovost svých dětí, protože ZŠ Lyčkovo náměstí nepojme mimospádové děti,“ uvedl Šalek. Přístavba chybějící tělocvičny a jídelny s kuchyní pak začne podle představ radnice v příštím roce. Stavba potrvá dva roky a vyjde podle předběžných odhadů na 200 až 250 milionů korun.

Fotogalerie
10 fotografií