Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš vytáhl na poslance kohouta, obilí a drahé léky. Válek: Protekční komunistický synek!

Aktualizováno -
5. března 2024
22:21
Autor: ČTK, simao - 
5. března 2024
06:58

Ke kuriózní a vyhrocené debatě dnes došlo v Poslanecké sněmovně. Andrej Babiš (ANO) podobně jako svého času Daniel Landa coby Kouzelník Žito vytáhl během své argumentace kohouta Silvera... A zpochybňoval přitom jakost potravin z Ukrajiny. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) Babiš dezinformoval. Ačkoliv se Babiš oháněl kohoutem obrazně, navrhoval Sněmovně k projednání bod „Proč Silver nemá rád ukrajinské obilí?“. Vedle toho obviňoval vládu Petra Fialy (ODS) z toho, že může za zdražení léků a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) označil za nejhoršího ministra v historii. Ten ho na sociální síti X označil pro změnu za lháře a protekčního komunistického synka.

Šéf ANO Andrej Babiš zpochybňoval dnes ve Sněmovně s odkazem na články z médií kvalitu zemědělských komodit a potravin dovážených z Ukrajiny.

Proti jeho vyjádření se ohradil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), podle kterého lídr ANO šířil dezinformace. Babiš ale trval na tom, že říkal pravdu, naopak vinil ze lží Výborného, jenž ale mezitím z dolní komory odešel. Projednávání změn programu schůze zabralo poslancům zhruba čtyři hodiny.

Babiš se zaměřil na případy „otráveného“ ukrajinského obilí a kuřecího masa. Zmínil i případy z Polska a ze Slovenska a kriticky zhodnotil český souhlas s prodloužením unijní dohody o bezcelních obchodních vztazích s Ukrajinou.

„Protože my samozřejmě kvůli Ukrajině a hlavně naše vláda, která je více proukrajinská než pročeská, uděláme všechno,“ prohlásil Babiš, který stojí za holdingem Agrofert, jež podniká i v zemědělství a potravinářství.

Video  Babiš tasil kohouta Silvera a ukrajinské obilí. Nepřipoutaný Rakušan mu vytk lži a bludy  - Facebook - A. Babiš, V. Rakušan
Video se připravuje ...

Babiš: Tohle je Silver, nemá rád ukrajinské obilí

Babiš přitom zmínil během svých argumentů Silvera. „To je kohout, strašně slavný. Představte si, že ho komentovali tři ministři; Rakušan, Výborný, Válek,“ upozorňoval ve Sněmovně Babiš.

Pávě vicepremiér Vít Rakušan (SAN) si z Babišova videa s kohoutem Silverem utahoval na sociální síti X - ovšem při cestě do Vyškova, kdy točil video nepřipoutaný v autě.

„Tohle je Silver, nemá rád ukrajinské obilí, protože říká, že je kontaminované,“ tvrdí Babiš na videu s kohoutem. „Tohle je pan Babiš, nemá rád fakta a tak šíří lži a bludy. Nežerte mu to, ty řeči jsou opravdu kontaminované. Ukrajinské ze zemědělské produkty jsou pod stejně pečlivou kontrolou, jako jakékoliv jiné. Tak si nenechte nic nakukat, ani nakokrhat,“ říkal Rakušan na videu, za které však byl sám kvůli chybějícímu zapnutému bezpečnostnímu pásu následně kritizován.

Babiš: Silver má jen jednu slepici...

Babiš se přitom v úterý ve Sněmovně ohledně údajně kontaminovaného obilí z Ukrajiny skutečně rozjel. A opět tasil Silvera.

„Inspekce vyhmátla mouku z Ukrajiny. Pokud někdo neví, možná pan premiér to také neví, ten objevil tu Nutellu, tak ta mouka se vyrábí z obilí, si přestavte. Aspoň pro některé, kteří nechodí do praxe, tak to tak je. Takže tady mám další - to je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělství. Výsledky kontroly krmných surovin původem z Ukrajiny. Páni ministři, i ten kohout i ty slepice a kohout Silver jsem byl překvapený, že má jenom jednu slepici, tak oni žerou, představte si, i kukuřici, tady byl záchyt, těžký kov tam byl, slunečnicový šrot tam byl,“ tvrdil Babiš a pokračoval: „Tady mám přehled odebraných vzorků, například drůbežího masa do laboratoře původem z Ukrajiny.“

Výborný: Samé dezinformace

„To byla skutečně jedna dezinformace vedle druhé... Já se bojím, že on je tady opravdu král dezinformátorů,“ zhodnotil ministr zemědělství Výborný Babišovo vystoupení. Babiš podle něj citoval z „pochybných tiskovin“ a „podbízivě a podprahově útočil na ukrajinské přátele, kteří vzdorují agresi putinovského Ruska“.

Výborný také zdůraznil, že Česko souhlasilo s pokračováním dohody o bezcelních obchodních vztazích, protože obsahuje změny některých podmínek.

Ministr zemědělství uvedl, že inspektoři v poslední době prověřili 57 vzorků potravinářských obilovin z Ukrajiny, všechny vyhověly. Ze 39 vzorků mlýnských obilných výrobků podle něho nevyhověl jeden. V případě kuřecího masa kontroloři zjistili salmonelu v osmi z více než 70 vzorků, což je podle něho běžný podíl. Ze 146 vzorků krmných obilovin podle ministra nevyhovělo pět, z toho dva byly z dodávek z Ukrajiny. V případě slunečnice kontroloři zaznamenali podle něho jeden nález růstového regulátoru.

Babiš: Neštěstí pro všechny zemědělce

„Vy jste lhal jako premiér Fiala,“ reagoval Babiš. Česko na rozdíl od Polska, Maďarska a Slovenska neudělalo podle něho proti dovozu ukrajinského zboží nic. „Ministr je profesí učitel a mně dává nějakou přednášku,“ konstatoval lídr ANO. „To, co jsem tady řekl, je pravda,“ tvrdil Babiš.

Výborného označil za „neštěstí pro všechny zemědělce“. „Pan ministr, to mě nejvíc pobavilo, mluvil o našich ukrajinských přátelích. Tak já vám řeknu o tom ukrajinském příteli. To je největší výrobce drůbeže, jmenuje se Kosjuk. Já jsem s ním kdysi byl na obědě. Skončili jsme oběd a říká mi: Pojď se podívat na moji loď. Já říkám: Loď jsem viděl. Tak jsem šel na tu loď - měla 60 metrů, ještě tam měl další loď. Tenhle pán na Ukrajině podniká, ale je na burze v Londýně a má to registrované na Kypru. Takže Evropská unie pomáhá tenhle lidem, kteří moc daně na Ukrajině asi neplatí. Tak pan Výborný o tom neví vůbec nic,“ pokračoval Babiš v kritice. „Propaganda! Lži od rána do večera, to je tahle vláda,“ čílil se Babiš. Sám to však schytal.

Válek: Protekční komunistický synek

Z Babiše i Silvera si přitom předtím utahoval na sociální síti právě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „V rámci snahy zalíbit se všem se nejmenovaný oligarcha a neúspěšný prezidentský kandidát tentokrát vytasil s kohoutem. Bohužel se nejedná o nadsázku. Skutečně s ním natočil video, kde plácá cosi o kontaminovaném ukrajinském obilí,“ podivoval se Válek .

Právě on se stal terčem Babiše na dnešním jednání Sněmovny. Babiš totiž vedle ukrajinského obilí chtěl projednávat i ceny léků. „Výdaje za léky v České republice zdražily nejvíc v Evropě, skokově rostou kvůli inflaci a zvýšení DPH, co způsobila vláda Petra Fialy,“ tvrdil Babiš. 

A opřel se do Válka. „Nejhorší ministr zdravotnictví v historii naší země, který je tady přítomen a který zničil reformu psychiatrické péče, zničil náš národní boj proti rakovině, zničil projekt jedinečné onkologické nemocnice v Praze, tak k tomu neříká nic. Pan ministr komentuje Silvera,“ kroutil Hlavou Babiš.

Válek reagoval na sociální síti X. „Další jednání Sněmovny, další nesmysly Andreje Babiše. Normálně bych nereagoval, ale způsob, kterým si tento bez prominutí protekční komunistický synek, estébácký udavač a soudy usvědčený lhář vzal do úst české zdravotnictví, nelze nechat bez odpovědi. Tedy výběr jeho nesmyslů,“ napsal Válek.

Richter chtěl vyšetřovací komisi ke střelbě

Během hádek však nešlo jen o kohouta Silvera. Opoziční poslanci zejména z hnutí ANO navrhli doplnění programu schůze o desítky nových bodů, u nichž také žádali přednostní projednání.

Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob tyto snahy za pětici koaličních klubů vetoval, poslanci tedy o návrzích nehlasovali.

Sněmovna opětovně zamítla požadavek Jana Richtera (ANO), aby se poslanci zabývali založením vyšetřovací komise k loňské tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Návrh na zřízení komise v programu schůze je, poslanci se k němu ale nedostanou.

Video  Babiš: Kalda bez politiky nemůže žít! A ptal se Jakoba: Zradíte Pekarovou?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

 

Tomasj ( 6. března 2024 16:08 )

nejen protekční komunistický synek, ale i cizák, původem kaarpatský Němec z Ukrajiny, který vládne svým českým poskokům a vlastní také otrokářský podnik, konkurující české poště, kde jako pracující důchodci při roznášení obálek, hlavně ČS a.s. berete tak maximálně 20 korun na hodinu. A nikdo s nim nic nedělá , protože to má všude díky svým myliardám podmázlé. Praha , Brno , Paříž estébák a člen Ká eSČé patří za mříž

vinke ( 6. března 2024 13:49 )

Ty si to raději koupíš z Polska a Ukrajiny, nech si chutnat 😁.

vinke ( 6. března 2024 13:37 )

Jak 70letý protekční komunistický synek souvisí s tím, že současný ministr zdravotnictví je totálně marný 😁 ?
Ale jako kádrovák by se Válek jistě osvědčil. O rodičích AB víme. Ale nevíme nic o rodičích Válka , proč si to do životopisu nedoplní😁 ?

dostojevskij ( 6. března 2024 12:07 )

Jsou přebalená a pak ještě předražená!!!! Kdyby byl Babiš takový lidumil, tak by se choval úplně jinak!!!! Žereme už přes 15 let hnusy a nikdo s tím nic nedělá!!!!!!

seng ( 6. března 2024 10:30 )

Přesně stal jsem v lékárně frontu a nejméně pro polovinu lidi neměli léky, které měli na receptu. Takže davali léky jiné, jestli to šlo. Nebo museli lidé hledat jinde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa