Koalice se podle Svobody musí ve zbytku volebního období zaměřit zejména na dopravu. „Ať už dopravní stavby, tak třeba parkování, vjezdy do centra nebo provoz a odkládání sdílených koloběžek," uvedl. „V některých oblastech budeme muset přidat nebo vyndat ježka z klece," řekl. Hlavní město potřebuje podle něj více bytů pro Pražany. "Já osobně bych ještě rád otevřel nová krizová nízkoprahová centra pro lidi se závislostmi, protože ani před tímto 'problémem' nesmíme zavírat oči. Tady stejně jako v ostatních oblastech platí, že peníze i úsilí investované do prevence se naší společnosti vždycky vrátí," dodal Svoboda.

Pokračovat chce vedení města také v rozšiřování kapacit škol v metropoli nebo také sociálních služeb. To se podle Svobody již nyní koalici daří. Kapacity v sociálních službách rozšiřujeme a pokud to jde, tak i v některých školách, uvedl. „Posílili jsme i bezpečnost v některých krizových lokalitách, zvládli jsme i povodňové hrozby a náš krizový štáb několikrát prokázal, že umí opravdu rychle a profesionálně pracovat," řekl Svoboda.

Dalším úspěchem vedení metropole je podle něj například zajištění dodávek energií pro město, pokročení v rekonstrukci Vinohradského divadla nebo zřízení nového výjezdového stanoviště pražské záchranné služby s tím, že město připravuje další čtyři. Nová budova pro záchranáře má vzniknout v areálu nové hasičské zbrojnice v Argentinské ulici v Praze 7, v plánu jsou také společné základny v Klánovicích, Běchovicích a Modřanech.

Koalice v prvním roce fungování podle Svobody spolupracuje dobře, a to i přesto, že její zrod nebyl úplně jednoduchý a rychlý. Žádné zásadní neúspěchy nezaznamenala, uvedl Svoboda. Podle opozice ale vedení města nefunguje a jeho rozvoj stagnuje. "Po roce od ustanovení koalice mám dojem, že v Praze panuje bezvládí a město pokračuje ve svém chodu z čisté setrvačnosti," uvedl například místopředseda zastupitelů ANO Ondřej Prokop.

Na magistrátu vznikla koalice Spolu, Pirátů a STAN, která má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Povolební vyjednávání trvala téměř pět měsíců a provázely je problémy. Komunální volby vyhrálo Spolu před ANO a Piráty. V opozici jsou na magistrátu ANO, Praha Sobě a SPD.

Fotogalerie
4 fotografie