Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Miliardář Pražák může od Babiše převzít Mafru. Obchod posvětil antimonopolní úřad

Aktualizováno -
9. ledna 2024
20:55
Autor: ČTK - 
9. ledna 2024
18:57

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl ve věci prodeje vydavatelství Mafra, rozhlasové společnosti Londa a pardubické chemičky Synthesia ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Informace serveru Ekonomickydenik.cz a Hospodářských novin (HN) dnes ČTK potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. HN uvedly, že miliardář Karel Pražák po rozhodnutí antimonopolního úřadu může firmy převzít.

„Rozhodnutí v této věci bylo vydáno a odesláno účastníkovi řízení 2. ledna 2024, dosud však nedošlo k jeho doručení. Právní zástupce účastníka řízení se nepřihlásil do datové schránky. O výsledku řízení budeme podrobně informovat ihned po nabytí právní moci rozhodnutí,“ uvedl pro Ekonomickydenik.cz a HN Švanda. ČTK mluvčí ÚOHS řekl, že rozhodnutí úřadu si dosud nevyzvedla Pražákova společnost Kaprain. Její mediální zástupce Ondřej Pechar podle HN upozornil, že zejména kvůli aktivitám Synthesie ještě pokračují další schvalovací procesy u zahraničních úřadů.

Dohodu na transakci, v níž je prodávajícím holding Agrofert z Babišových svěřenských fondů, její účastníci oznámili začátkem loňského září. Pražák koupí rozšiřuje svůj záběr v chemickém průmyslu, protože Kaprain vlastní ústeckou Spolchemii. Pražák je také majitelem hokejové Sparty Praha.

Agrofert, jehož byznys se vedle chemického průmyslu soustřeďuje zejména na zemědělství a potravinářství, k prodeji uvedl, že mu umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty jeho podnikání. Agrofert nicméně mohla k prodeji firem Mafra a Londa motivovat i nová pravidla, podle nichž vrcholní politici nesmějí vlastnit provozovatele rozhlasového a televizního vysílání a vydavatele periodického tisku ani prostřednictvím svěřenského fondu. Nový zákon se vztahuje i na poslance, kterým Babiš v současnosti je.

HN uvedly, že přestože se dříve očekávalo spíše to, že Pražák mediální firmy prodá dál, je nyní stále pravděpodobnější, že Mafra zůstane součástí skupiny Kaprain. Může v tom mít podle serveru podporu spřátelené skupiny PPF a její většinové majitelky Renáty Kellnerové. Podle některých informací z trhu by do čela Mafry mohl zamířit bývalý generální ředitel televize Nova a České televize Petr Dvořák, napsaly také HN.

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem serverů iDNES.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz. Předloni snížila ztrátu na 85 milionů korun ze 113 milionů o rok dřív. Společnost Londa je provozovatelem rádií Impuls a RockZone.

Synthesia Pardubice se zabývá výrobou produktů pro odvětví nátěrových hmot a tiskových barev nebo barviv pro textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Vyrábí také nitrocelulózu, oxycelulózu a řadu organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patří od roku 2002. Předloni zvýšila zisk po zdanění o 19 milionů na 183 milionů korun.

Spolchemie ze skupiny Kaprain patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici ve výrobě nátěrových hmot. Součástí Kaprainu je také tradiční slovenská chemička Fortischem.

Uživatel_5522193 ( 11. ledna 2024 13:09 )

No když na to někdo má "naspořené"tak proč ne, přeji bude ti přáno v,dej bude ti dáno 😉

Uživatel_5522193 ( 11. ledna 2024 13:07 )

Zklidni hormon ano bude lip a dej si Bechera mluvíš hnusy tak toho nech!

Pollo ( 10. ledna 2024 07:02 )

A i tak řekli víc, než měli!

Uživatel_5541614 ( 10. ledna 2024 00:02 )

A u Babiše komentáře dovolí? Že je nenecháte u pana traktoristy Jurečky… to to by si pan ministr početl.

ANO_nam_bude_lip ( 9. ledna 2024 23:31 )

Soudruh estébák Babiš cítí, jak z vraždy 14 studentů vytřískat něco pro sebe.

Zobrazit celou diskusi