Testování na covid-19 se konalo ve školách v 31 ze 77 okresů v ČR. Okresy vybralo ministerstvo zdravotnictví na konci října podle výskytu nákazy nad 300 případů na 100 000 obyvatel. V Praze se podle statistik ministerstva školství mělo týkat zhruba 280 základních a 190 středních škol, do kterých chodí kolem 180 000 žáků.

Praha

Například v Základní škole Antonína Čermáka v Praze 6 mělo v pondělí pozitivní antigenní test 13 ze 400 dětí. Podle ředitele školy Petra Karvánka ale možná PCR testy ukážou, že děti nákazu nemají, protože antigenní testy nejsou tolik spolehlivé. Poukázal na to, že 28 antigenních testů museli žáci ve škole opakovat, protože vyšly neprůkazné.

Školy v Praze 6 se díky podpoře zřizovatele testovaly už minulé pondělí PCR testy. V ZŠ Antonína Čermáka se tehdy podle Karvánka potvrdila nákaza u pěti dětí, kvůli čemuž muselo pět tříd zhruba na týden přejít na výuku na dálku v karanténě. V současnosti je podle něj doma s nákazou covidem-19 asi šest až osm žáků. V ZŠ Hanspaulka v Praze 6 mělo v pondělí pozitivní test sedm dětí z 367, řekla ředitelka Marie Pojerová.

V Základní škole Vratislavova v Praze 2 mělo v pondělí pozitivní antigenní test pět dětí ze dvou tříd. Testovala se většina z 325 žáků, které škola má. „Ti malí na základní škole nejsou vůbec očkovaní a na druhém stupni to je asi pětina, co je očkovaná,“ řekl ředitel školy Jiří Trunda. V uplynulých týdnech byly podle něj dvě třídy v karanténě a aktuálně jsou opět dvě.

V Gymnáziu Nad Štolou v Praze 7 či v Gymnáziu Budějovická v Praze 4 je většina studentů již očkovaných. V Gymnáziu Nad Štolou se testovalo asi 250 z 900 žáků a pozitivní test byl jeden, uvedla ředitelka školy Renata Schejbalová. Podobně tam podle ní dopadla testování i v minulosti, kdy navíc přesnější PCR test pozitivitu nepotvrdil. V Gymnáziu Budějovická vyšel pozitivní test podle ředitelky Zdeňky Bednářové dvěma studujícím. Neočkovaných je ve škole asi 280 žáků z 650 a k testování se podle ní dobrovolně připojilo i 40 očkovaných studentů, jimž všem vyšly testy negativní, dodala.

Podle Bednářové se nákaza na gymnáziu vyskytla už v uplynulých týdnech, do karantény ale žádná celá třída zatím nemusela. „Měli jsme v karanténě vždy jen několik dětí ze třídy, nejvíc jich bylo 11, takže jsme nemuseli přistoupit k distančnímu vzdělávání,“ uvedla. Většina ve třídě podle ní byla vždy očkovaná, takže mohla chodit do školy. Neočkovaní v karanténě nebo nemocní se pak vzdělávali na dálku.

Pozitivní test vyšel v pondělí také dvěma studentům z Masarykovy střední školy chemické v Praze 1. Neočkovaných je tam podle ředitele Jiřího Zajíčka asi třetina z 380 studentů.

Video
Video se připravuje ...

Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku Blesk TV a Mall TV

Fotogalerie
9 fotografií