Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Změny u testování táborníků mládežnické organizace uvítaly. Pionýr: Úleva je to jen částečná

Autor: ČTK - 
10. června 2021
18:40

Mládežnické organizace uvítaly středeční oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o změně podmínek pro PCR testování na covid-19 na letních táborech. To, že se děti s PCR testem nebudou muset na táboře po sedmi dnech testovat znovu, podle nich ušetří čas i peníze. Například podle organizace Pionýr ale jde jen o částečnou úlevu, protože u dětí s antigenními testy se bude muset opakované testování stejně zajišťovat. ČTK to dnes řekli zástupci České rady dětí a mládeže (ČRDM) a jejích členských organizací.

Podle opatření, které v pondělí schválila vláda, se měli účastníci letních táborů testovat před odjezdem a pak každých sedm dní. Případně se budou moct prokázat potvrzením o prodělání nemoci či o očkování. Pořadatelé táborů s opakovaným testováním nesouhlasili a žádali ministerstvo o změnu. Vojtěch pak ve středu oznámil, že opakované testování zůstane jen u antigenních testů.

„Za změnu jsme rádi, protože přináší volbu mezi antigenním a PCR testem. Vnímáme ji jako motivaci pro organizátory využít důkladnější formu testu (PCR), aby byla skupina (dětí) skutečně detailně prověřená. Tam, kde nebude PCR test možné získat, existuje stále možnost využít antigenní testy,“ řekl dnes ČTK předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Jako usnadnění uvítaly úpravu i organizace Junák-český skaut či Asociace turistických oddílů mládeže (tomíci). Podle předsedy Pionýra Martina Bělohlávka ale neřeší problém úplně. „Komplikace zůstávají stejné jako předtím, protože je to jen částečná úleva, a tak v některých případech znamená povinnost pro zbytek účastníků táborů testování zajistit,“ řekl.

V případě PCR testů ovšem podle Ondřeje Mánka z ústředí tomíků změna velmi pomůže. Ušetří to čas i starosti vedoucím se zajišťováním testů, uvedl. Mluvčí skautů Barbora Trojak doplnila, že pokud budou mít všichni možnost otestovat se předem PCR testem zdarma, ušetří jim to i peníze. Komplikace vidí ve špatné komunikaci ministerstva zdravotnictví a změnách na poslední chvíli, kvůli kterým nemají nyní všichni správné informace.

Skauti ještě řeší, jak dělat opakované antigenní testy

Doporučení k organizaci opakovaného antigenního testování na táborech zatím podle Trojak skauti nemají hotové. Podle Bělohlávka bude jednou z možností doprava účastníků tábora na veřejná testovací místa. „Půjde asi o méně lidí, ale organizační i zdravotní zápletka zůstává. Další možností je provést samotestování, které přináší ekonomickou zátěž. Poslední způsob, jak přetestování zajistit, je pozvat testovací tým na tábor,“ řekl. Některé skupiny pionýrů si podle něj již testovací týmy zajistily. Podle Mánka bude muset každý vedoucí o organizaci rozhodnout sám.

Skauti budou podle Trojak doporučovat před odjezdem PCR testy, ale vše podle ní bude záležet na jejich dostupnosti. „V době prázdnin, táborů a dovolených je poptávka vysoká a už nyní máme zprávy, a to i z velkých měst, že termíny jsou rozebrané a za testy budou muset lidé cestovat i desítky kilometrů,“ řekla. Podobně se vyjádřili i Bělohlávek a Mánek.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa