Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Velké rozvolnění je tu: Otevírají obchody, služby i další třídy. Kde sundáme respirátory?

  • Autor: for - 
    10. 5. 2021
    05:00

    Česko se pomalu vrací do stavu před pandemií. Počtvrté za sebou jsme neměli přírůstek vyšší než dva tisíce nakažených za den, za sobotu šlo dokonce jen o 717 případů. Od pondělí se navíc otevírá zbytek maloobchodů a služeb. Do lavic se vrací i druhé stupně napříč Českem. Na některá odvětví se ale dostane až při dalším rozvolňování. Podívejte se, co se mění a co zůstává stejné. 

  • 1.Obchody

    Rozvolňovací balíček číslo tři se od pondělí uvádí do chodu - a také části druhého balíčku, na které se zatím kvůli epidemiologické situaci nedostalo. Vláda povoluje ode dneška otevření zbytku maloobchodu. Znovu obnovit provoz tak mohou například knihkupectví, prodejny obuvi a oblečení, menší obchůdky s dekoracemi či třeba nábytkem. 

    Pořád ale budou platit přísná hygienická opatření. Povinné bude v provozovnách nosit respirátor, platit bude také pravidlo jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. 

    Pro některé je již pozdě

    Neotevřou ale všechny provozovny. Kvůli koronavirové krizi již s prodejem skončily prodejny jako Samsonite, Next, Promod a do insolvence spadla i módní značka Pietro Filipi. Jak již dříve poznamenali pro Blesk Zprávy experti, už je pro řadu z nich prostě příliš pozdě. 

    „Budou mít problém, že nebudou mít z čeho zaplatit zimní kolekce. Ti výrobci jsou ochotni se spoustou plateb čekat, ale pokud se prodeje rychle nezvednou, tak dluhy budou obrovské,“ zmínil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

    A podobného názoru je i Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů. „Teď asi ještě všichni otevřou, za 4-5 měsíců se ale může stát, že nakonec zkrachují,“ řekl již dříve Bábek Blesk Zprávám, který mluvil i o jisté setrvačnosti. Češi se podle něj přílišně nepohrnou do obchodů, aby utratili své úspory. 

  • 2.Služby

    Obnovit provoz bude moci i většina služeb, která měla doposud zavřeno. Ke kadeřnicím se tak přidají opravny obuvi, hodinářství, autobazary, autosalony, fotoateliéry, střelnice, solária, truhlářství i opravny hudebních nástrojů, zastavárny a služby péče o dítě do tří let v denním režimu. 

    Stejně jako i pro jiné provozovny, musí provozovatelé služeb zajistit prostor pro jednoho zákazníka a bude platit nošení respirátoru. 

    Zavřené ale nadále zůstávají bazény a fitness centra, kde podle vládních expertů stále hrozí vysoké epidemiologické riziko. Stejně tak zůstávají zavřené bary a restaurace. Podle dostupných informací se ale plánuje v dalším balíčku, tedy 17. května, otevření zahrádek. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) to nicméně v neděli na Primě ještě nechtěl potvrdit, čeká na pondělí čísla o pandemii.

    Nadále ale zůstávají platné výjimky pro stravovací služby, které neslouží veřejnosti - poskytovatelé zdravotnických služeb, vězeňské jídelny, jídelny v ubytovacích službách, které mohou mít otevřeny také jen pod výjimkou. 

    Zmatek s tetovacími salóny

    U služeb se ale vyskytl drobný, ale přesto podstatný problém. Podle oficiálního dokumentu ministerstva zdravotnictví totiž nesmí být nadále prováděny činnosti, „při kterých dochází k narušení integrity kůže“. 

    Ačkoliv tak vláda přímo povolila otevření tatérských salónů a kosmetických zařízení, nedovolila jim svou práci v podstatě vykonávat. Tatéři tak nesmí od pondělí tetovat a kosmetičky zase dělat např. permanentní make-up. Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale po upozornění na tuto nesrovnalost slíbil, že chybu hned v pondělí na vládě napraví. 

    Vládní plán pro návrat do běžného života Vládní plán pro návrat do běžného života | Archiv Blesku

  • 3.Školy

    Velkou radost z třetího balíčku mají i rodiče žáků základních škol. Otevře se 2. stupeň základních škol v krajích, kde byly doposud kvůli epidemiologické situaci zavřené.  Až do pondělí byly otevřené jen v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze.

    „Ve vybraných krajích se ještě rozšiřuje možnost skupinové konzultace či výuky na uměleckých školách, ale maximálně do výše 20 osob,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

    Co se týče středních a vyšších odborných škol, zde platí povolení přítomnosti v případě praktické výuky, při individuální konzultaci a při účasti na maturitní zkoušce, nejvýše ale za účasti 20 osob v místnosti, píše se v dokumentu ministerstva zdravotnictví.

    Ministr školství Robert Plaga (ANO) také oznámil, že školám bude ministerstvo školství kompenzovat výdaje na PCR testy 200 korunami na test. „Toto je motivace k PCR testování ze strany státu,“ řekl.

    Amatérských sportovců bude moci být venku až 30, ale i u nich bude platit, že musí mít plochu 15 metrů čtverečních na člověka.

    Návrat žáků do škol: Žáci 6. a 7. tříd se vrátili do lavic Masarykovy ZŠ v Plzni (3.5.2021) Návrat žáků do škol: Žáci 6. a 7. tříd se vrátili do lavic Masarykovy ZŠ v Plzni (3.5.2021) | ČTK/Miroslav Chaloupka

  • 4.Památky a muzea

    Vláda od 10. května také upravuje „provoz muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií tak, že se zakazují skupinové prohlídky s tím, že provozovatel neumožní přítomnost více návštěvníků, než je 1 osoba na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti, a návštěvníci jsou povinni udržovat rozestupy alespoň 2 metry, nejde-li o členy domácnosti,“ uvádí se v oficiálním dokumentu ministerstva zdravotnictví.

    Nadále jsou zakázány koncerty a jiná hudební, divadelní, filmová a jiná umělecká představení včetně cirkusů a varieté s přítomností diváku. „Bez diváků lze tato představení konat nebo zkoušet jen v případě, že je provádí umělci, kteří tak činí v rámci zaměstnání nebo podnikání,“ dodává resort. 

    Povoluje se také konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav tak, že se na nich zakazují skupinové prohlídky. Provozovatel ale nesmí umožnit přítomnost návštěvníků tak, aby neměla 1 osoba prostor alespoň 15 metrů čtverečních. 

    Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dojde k dalšímu rozvolňování nejspíše už 17. května. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) to nicméně není jisté, zmiňoval i 24. květen. 

  • 5.Roušky a respirátory

    Mění se i pravidla pro roušky a respirátory. Nově nebude nutností nosit roušky venku na ulici, pokud si může od dalších lidí udržet dvoumetrový rozestup. Nadále ale zůstane ochrana nosu a úst povinná v hromadných prostředcích a ve vnitřních prostorách. 

    „Od 10. května bude potřeba nosit ochranu dýchacích cest venku jen tam, kde bude fungovat na jiném místě a ve stejném čase k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než dva metry (nejedná se o členy domácnosti). Je to tedy návrat k praxi, která tu musí být na podzim,“ upřesnil nařízení ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na twitteru. 

  • 6.Svatby a pohřby

    Zvyšuje se i počet lidí na svatbách a na pohřbu. Od 10. května se bude moci veselky i pohřbu účastnit 30 osob. Navýšení má nicméně poznámku, že to platí venku.

    Svatební obřad v Itálii: Snoubenci přišli v ladících rouškách, (22.04.2020). Svatební obřad v Itálii: Snoubenci přišli v ladících rouškách, (22.04.2020). | Reuters

    Podle covid portálu bude nadále platit povinnost mít po celou dobu nasazený respirátor či chirurgickou roušku. A v rámci prevence se musí dodržet rozestupy, a to i při sezení.

    Smuteční hostinu pak není možné uspořádat v restauraci ani jiném stravovacím zařízení. Je ale možné se následně setkat např. doma - i zde ale platí omezení počtu osob. 

zirioges ( 10. května 2021 21:06 )

Tygří komár přináší do Evropy vážné tropické nemoci už léta....
Pokud vás poštípou tygří komáři, málokdy vyváznete pouze se svědícími červenými pupenci. Tygří komár totiž přenáší virové nemoci, z nichž některé mohou být i smrtelné. Nejčastěji se po bodnutí můžete nakazit horečkou dengue nebo chikungunya, žlutou zimnicí a ve výjimečných případech také západonilským virem.
Nepomůže prachový respirátor, nepomůže rouška....

anna1234 ( 10. května 2021 16:10 )

.. ulevilo se ti hulváte?

anna1234 ( 10. května 2021 14:45 )

.. na jednu stranu jsem ráda, že se rozvolňuje, to je jasné. Asi všichni chceme zase žít normálně. Ale přijde mi, že teď se rozvolňuje moc rychle, 17. května bych nechala "u ledu", další týden by se vidělo. Když jsme to vydrželi tak dlouho, týden nás nezabije.
A až se otevřou před hospodami zahrádky a bude se popíjet, tam budou lidi totálně bez zábran.

Covid_19 ( 10. května 2021 11:33 )

dělal jsem jinde doprovod ZTP/P, příjezd autem až ke dveřím očkovacího centra, vše na rovině, nula problémů

Covid_19 ( 10. května 2021 11:32 )

ty schody jsou fakt úžasné, jinde jsou centra v jedné úrovni, pro seniory ideální, není tam povolený doprovod, doprovod mají dělat vojáci, fakt lidsky vojenský přístup

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa