Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš chce utnout rotace žáků ve školách 17. května. A Plaga řeší nedostatek testů

Autor: ČTK, simao - 
6. května 2021
18:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek ve Sněmovně vyjádřil pro to, aby se již 17. května skončilo s rotační výukou na 2. stupni základních škol. 10. května se přitom rozjede výuka i ve zbývajících krajích. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) pak ve Strakově akademii čelil dotazu i na docházející antigenní testy, kterými jsou školáci testováni.

Od 10. května se vrátí do škol žáci 2. stupně i ve zbývajících krajích Česka, podmínkou však i nadále bude rotační výuka. Té by však chtěl učinit přítrž premiér Andrej Babiš (ANO). 

„Já jsem dneska řekl jasně ministrům zdravotnictví a školství a šéfovi státních hmotných rezerv a paní náměstkyni ministra zdravotnictví Svrčinové, že si přeju, aby udělali maximum pro to, aby 17. května všichni studenti a školáci šli do školy bezrotačně, takže základka, středoškoláci. A to je dneska priorita, protože ta trauma s distančním vyučováním atd., takže toto je absolutní priorita,“ uvedl Babiš během interpelací ve Sněmovně.

Od pondělí se podle dnešního verdiktu vlády školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině přidají ke zbývajícím regionům v rotační výuce. Už zkraje týdne kabinet rozhodl, že od 10. května se do škol vrátí děti v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

PCR testy s příspěvkem státu jako novinka

„Chceme zkrátka udělat a uspíšit ten návrat, aby byl bez rotací a kde bychom i poskytli možnost, aby si školy např. nakoupily PCR testy s příspěvkem státu,“ podotkl premiér.

Školám bude totiž ministerstvo školství kompenzovat výdaje na PCR testy 200 korunami na test. Na podporu PCR testování dostalo sto milionů korun.

„Epidemiologická situace nám umožnila to, že nemusíme dělat dvourychlostní Česko, ale že návrat k normálu tak, jak jsme ho signalizovali již na začátku tohoto týdne, proběhne současně ve všech zbývajících krajích. Základní školy budou otevřeny s rotací v celé republice, stejně tak jako služby se budou otevírat v celé republice komplet,“ uvedl dnes po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Plaga: Jak bude fungovat 200 korun za PCR test

„Jsem velmi rád, že ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička vyhodnotily údaje a že je možné otevřít mateřské školy a základní školy ve všech zbývajících krajích ČR,“ připojil se ministr školství Robert Plaga (za ANO).

A popsal detailněji to, jak bude fungovat onen příspěvek státu na PCR testy pro školy, které je budou chtít používat. „Ministerstvo školství nyní může školám a školským zařízením proplácet 200 korun za PCR test. Tedy bude tu příspěvek a je tu od schválení vládou možnost, aby školy dostávaly 200 korun na jeden PCR test, který budou provádět v souvislosti s návratem žáků do škol, respektive s výukou do 30. 6.,“ potvrdil Robert Plaga.

Podle něj jde o „poměrně zajímavý prostor pro širší využívání PCR testů“. Již zítra budou školy ministerstvem školství osloveny, aby se přihlásily k tomu, kdo bude využívat PCR testy, následně budou vykazovat PCR testování ve formulářích namísto antigenních testů. Částky budou kompenzovány v průběhu léta.

„Z aktuálního šetření ministerstva zdravotnictví se ukazuje, že řada laboratoří je schopna ty testy realizovat v rozmezí 150-250 korun, některé laboratoře indikují ceny vyšší,“ podotkl Plaga.

Tendr na testy vyhodnotí v neděli

V některých školách však dochází kvůli pravidelnému testování žáků antigenní testy, tendr Správy státních hmotných rezerv (SSHR) předtím totiž “vybouchl". Co bude dál? Plaga směřuje pozornost k novému tendru, který bude ukončen a vyhodnocen v neděli.

„Opakovaná zakázka Státních hmotných rezerv na více než 5,6 milionů kusů testů má termín pro podání nabídek tuto neděli v 10 hodin. Okamžitě po desáté hodině se schází komise, která má vybrat vítěznou nabídku, protože není času nazbyt. Předpokládám, že v pondělí budeme vědět výsledek výběrového řízení na dodávku testů. Testy ve školách obecně podle toho nápočtu, jak školy napočítávaly svou potřebu, by měly stačit ještě na ten týden od 10. května, zároveň máme rezervu na Národním pedagogickém institutu,“ uvedl Plaga. „Nedostatek v jednotlivých školách jsme připraveni řešit,“  ujišťoval.

Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina už řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základních škol se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Od 19. dubna měli žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí.

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky  - ČTK
Video se připravuje ...

Omasta ( 6. května 2021 20:47 )

Jestli je to zločin, tak by za to měli být odsouzemi ministři, kteří tvoří vládu. Jelikož vy jem mluvíte, ale nemáte odvahu se vzepřít a opustít ovčí stádo, zůstane to nepotrestané.

Omasta ( 6. května 2021 20:42 )

Co když to jednou dopadne tak, že opozice změní zákon Lex Babiš? Aby byla vyjímka a Babiš mohl dostat trest smrti jako jediný Čech.

UFO1 ( 6. května 2021 19:20 )

Rotace je hnus podobný střídavé péči u nezletilých,ale ve 20stupnich+ je zločin ve škole požadovat zakrytí dýchacích cest,takže PCR a roušky pryč,dejte dětem už pokoj,zažily si ze všech nejvíc hrůzy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa