Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Chlapská dohoda“ na jihu Moravy platí: ANO zkusilo koalici rozvrátit nabídkou křesla hejtmana

Aktualizováno -
5. října 2020
21:05
Autor: jn, kal - 
5. října 2020
15:10

Dohodnutá a oznámená krajská koalice jihomoravská koalice odolala pokusu o demontáž. Volební lídři jihomoravských KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se v pondělí večer s jednodenním zpožděním definitivně domluvili na utvoření čtyřkoalice. Do jednání původně vstoupilo vítězné hnutí ANO, které učinilo lákavou nabídku - křesla hejtmana. Oslovilo s ní ODS. Rodící se koalice ale potvrdila, že je ANO dál ze hry venku.

„Snaha ANO nabourat koalici nabídkou hejtmanského postu pro ODS nakonec nevyšla,“ sdělil lídr STAN František Lukl. ODS, které mělo nejlepší karty v rukou, nicméně proti původní domluvě získala v krajské radě o jedno místo víc. To jim postoupili lidovci

„Nechceme, aby se členové koalice cítili nekomfortně,“ vysvětlil ústupek starosta Velatic Jan Grolich (36, KDU-ČSL), který se stane hejtmanem. Bude mít na starosti krajskou ekonomiku a sport. Jeho náměstkem se stane finančník Jan Zámečník (35).

Video  Vyšachovali ANO. V Jihomoravském kraji upekli koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

„Pod sebe si vezme regionální rozvoj a agendu zadržování vody v krajině,“ sdělil Grolich. Piráti poprvé v radě a hned s prvním náměstkem Piráti získali pozici prvního náměstka hejtmana, stane se jím projektant Lukáš Dubec (36). Budou mít i dva radní – investora Jiřího Hlavenku (55) a markeťačku a tvůrkyni Dobra“ Janu Leitnerovou (33).

„Na starost si bereme sociální a rodinnou politiku, vodu v krajině, ekologizaci budov. Chceme zlepšit i otevřenost a transparentnost krajského úřadu. Podpoříme domácí a komunitní péči i odlehčovací služby,“ vyjmenoval Dubec priority. Piráti zároveň chtějí rychle modernizovat střední školství a využívat možností inovačních center v Brně.

Starostové a ODS hodlají tvrdit praktickou muziku

Starostové obsadí dva posty v radě – kyjovský starosta František Lukl (42) a jeho kolega z Brna-severu Martin Maleček (51) se budou starat především o územní plánování, památky a cestovní ruch. ODS jako jediná ještě jména svých radních nezveřejnila

„Musí projít ještě schválením uvnitř strany,“ zmínil lídr a ředitel výzkumného centra CEITEC Jiří Nantl (41), který se stane náměstkem hejtmana. ODS nakonec pro sebe získala posty náměstků pro vzdělání, dopravu, investice a zdravotnictví. „Chceme mít brzy nejlepší střední školy v ČR. Zaměříme se na všeobecné vzděláváníní i řemeslné obory a podíváme se i na velmi specifické krajské zdravotnictví,“ řekl Nantl. Koaliční dohodu nyní strany zpracují do programového prohlášení. „Do konce týdne zpracujeme koaliční smlouvu a příští týden ji podepíšeme,“ sdělil budoucí hejtman Jan Grolich.

Jak dopadly volby?

Vyhrálo hnutí ANO, které získalo 15 mandátů. Lidovci jich mají 11, Piráti 10, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Lidovci by v radě měli mít tři členy stejně jako Piráti a ODS, dva by měli mít Starostové.

VIDEO: Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jjusa2 ( 6. října 2020 07:33 )

Přesně tak volby byla jen zástěrka a vůbec nezáleželo jak dopadnou-kdo vyhraje,měli to připravené daleko dopředu jen čekali na 3.10. aby mohli začít konat.Co chce lid je nezajímá.MÁME SE NA CO TĚŠIT,zase dopadneme jak za vlády ODS!!!

bjuno ( 6. října 2020 00:02 )

Lidi volte si ak chcete my si to uděláme podle sebe!!! Tady jde přesně vidět že jim na lidech nezáleží oni se jse schovávají za zástěrkou názvů demokracie ale demokracie vypadá jinak, už se blížíme Bělorusku, je jedno jak volíme, stejně to vždy dopadne stejně.....

gabreta ( 5. října 2020 23:03 )

Mně strašně baví, tyhle pseudo-koalice 4-6 stran, kdy nejsou schopny se domluvit ani dvě strany!! Nakonec nám to předvádí Praha, kde se čerpají peníze a nic nového nevzniká! Jedině snad zrušenej ohňostroj!!

BoziMilda ( 5. října 2020 21:48 )

Přání 20% voličů bylo, aby vládlo ANO. Přání 80% voličů bylo, aby ANO nevládlo a proto dalo hlas stranám, které s ním jít do koalice nechtějí. Takže přání většiny voličů jest splněno.

Ge03 ( 5. října 2020 21:06 )

Vy jste nějakej moc chytrej on do tepláků nikdy nepůjde protože bohužel nic neudělal a tady ta pseudokauza na které se živí opozice stalo se něco vidíte sám že nic policie nemá důkazy tak by jste měl ctít presunkci neviny vážený pane jste úplně mimo mísu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa