Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus u Pirátů. Navrkal poslal kolegy na testy. Vondráček zvažuje „zákaz návštěv“

Autor: Jakub Veinlich, Tereza Malecká, ČTK - 
9. září 2020
14:51

Pirátský poslanec František Navrkal onemocněl covidem-19, onemocnění má lehký průběh. Několik dalších poslanců této opoziční strany, kteří se s Navrkalem setkali, zůstává z preventivních důvodů doma a nechá se otestovat. Pirátská strana to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Navrkal se omluvil z dnešní schůze ústavně-právního výboru. Piráti chtějí jednání Sněmovny jen v polovičním počtu. Šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO) zvažuje zákaz návštěv. 

Piráti chtějí, aby se poslanci sešli na čtvrteční mimořádné schůzi svolané z podnětu části opozice v polovičním počtu, jako tomu bylo už před prázdninami. V souvislosti s uzavřením části dnešního jednání ústavně- právního výboru veřejnosti žádají, aby se našlo takové řešení, které by umožnilo účast veřejnosti na jednáních výborů bez zdravotního rizika.

Preventivní karanténu na sebe sám kvůli poslanci Navrkalovi uvalil i šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. A to i přesto, že ho hygiena nekontaktovala.

„František Navrkal je nemocný, a protože jsem se s ním viděl i já, několik dní tedy před tím, než šel na test, tak jsem se rozhodl, že zůstanu doma i já. Myslím, že doma zůstává i kolega Profan a doma budou i někteří asistenti pracující na kubu,“ řekl Michálek z domácí karantény Blesk Zprávám. Na testy se chystá v nejbližší době. „Poradil jsem se se svou praktickou lékařkou, ta mi řekla, že když nemám příznaky, tak nikam nemusím, ale dobrovolně jsem se rozhodl, že si tam skočím,“ dodal.

Piráti se kvůli riziku nákazy obrátili na šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, aby se poslanci sešli ve čtvrtek na mimořádné chůzi v polovičním počtu. Sami piráti si podle Michálka přijali i hygienická opatření v rámci prostor poslaneckého klubu přímo ve Sněmovně. „Kdo může pracovat z domova, je převedený na home office, a poradu klubu jsme měli přes telekonferenci,“ přiblížil opatření Michálek.

Vondráček zvažuje zákaz návštěv

Předseda Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček Blesk Zprávám potvrdil, že má zatím hlášenou nákazu u jednoho z poslanců, pozitivně testovaní byli ale i někteří zaměstnanci Sněmovny. O případném polovičním počtu poslanců v jednacím sále Sněmovny rozhodne prý ve čtvrtek před začátkem schůze grémium dolní komory. „Co poslanec, to vlastní názor, takže já to nechám, ať se nějak většina shodne. Já nic autoritativně rozhodovat nebudu,“ řekl Vondráček Blesk Zprávám.

Ve Sněmovně jsou na příští dny plánované velké semináře a další akce. Je ale pravděpodobné, že se celá řada z nich neuskuteční v původně plánovaném termínu. „Do pátku je asi ještě necháme, ale zvažuji opět zákaz návštěv, což by znamenalo, že by i semináře nebyly,“ dodal šéf poslanců s tím, že veškerá rozhodnutí mají být v nynější situaci dohodou vedení Sněmovny.

V pondělí by se mělo rozhodnout, za jakých podmínek bude probíhat schůze Sněmovny, která má začít v úterý.

Od úterý Sněmovna zavedla povinnost nosit roušku nebo respirátor při všech akcích a ve všech veřejných prostorách budov dolní komory. Důvodem zpřísnění pravidel je rostoucí počet případů onemocnění covidem-19 zejména v Praze.

Už od začátku měsíce platila ve Sněmovně povinnost zakrývání úst a nosu pro všechny návštěvníky a hosty včetně účastníků organizovaných prohlídek nebo na seminářích, pokud se na nich sešla více než stovka lidí. Roušku museli mít nasazenu také například pracovníci recepce, informačního centra či zaměstnanci Parlamentní knihovny a archivu při jednání s externími badateli.

V srpnu skončilo v karanténě 13 poslanců z vládních ANO a ČSSD. Hygienici jim ji nařídili v souvislosti s onemocněním Karly Šlechtové (za ANO) covidem-19. Karanténa zákonodárcům skončila začátkem září. Šlechtová v neděli na svém facebookovém profilu uvedla, že ještě zůstává v domácí izolaci.

Video  Chybí mi tým odborníků, ředitelka o převalení zodpovědnosti za roušky na bedra škol  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa