Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hygieny nestíhají? Nakažení se budou trasovat sami, řekl Babiš. A přidal návod

Aktualizováno -
9. září 2020
15:05
Autor: ČTK - 
9. září 2020
12:19

Připravuje se projekt takzvaného sebetrasování, kdy by lidé pozitivní na onemocnění covid-19 sami na webu vyplnili formulář se svými kontakty z posledních dní. Před odletem do Vídně na jednání se svým rakouským a slovenským protějškem to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví posuzují možné změny systému trasování kontaktů nakažených koronavirem, prvotní návrh předloží do konce týdne.

„Připravuje se projekt sebetrasování, kde by lidi, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, v aplikaci na webu vyplnili formulář i ty kontakty a potom by to pro hygienu bylo lehčí,“ řekl Babiš.

Kvůli náporu nových případů má problémy s trasováním pražská hygienická stanice, vedle armádních mediků jí začali na dálku pomáhat i zaměstnanci hygien dalších krajů. O změně systému trasování kontaktů nemocných s covidem-19 se mezi hygieniky podle ředitele krajské hygienické stanice v Liberci a bývalého hlavního hygienika Vladimíra Valenty diskutuje už delší dobu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na odpolední videokonferenci s novináři uvedl, že pilotní verze by měla být naprogramována do konce příštího týdne. Termín uvedení do provozu ale zatím nesdělil. Projekt nazval spíše sebereportováním.

„Člověk dostane zprávu o tom, že je pozitivní esemeskou. V té zprávě bude i odkaz na určitý portál, kde se přihlásí a bude tam moci zadat veškeré své kontakty, na které si sám vzpomene, se kterými se setkal. Označí, že to je rodina, kolega z práce, napíše jejich telefonní čísla a hygiena bude mít usnadněnou práci, protože už bude pouze navolávat tyto kontakty. Teď aktuálně to je tak, že hygiena volá pozitivnímu člověku a získává od něj informace skrze daný hovor, což bezesporu prodlužuje proces,“ poznamenal ministr.

Babiš, který také předsedá nedávno ustavené Radě pro zdravotní rizika, v pondělí po jednání tohoto orgánu a následném zasedání kabinetu uvedl, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19. Dnes uvedl, že nikdy nebyla řeč o tom, že by se mělo přestat trasovat. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nabídl v případě nutnosti při trasování pomoc policejních vyšetřovatelů. ČTK řekl, že k dispozici by jich mohly být desítky. Babiš ale v úterý prohlásil, že tato možnost zatím není na stole.

Premiér také dnes uvedl, že vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla připraví porovnání jednotlivých krajů a analýzu, jaký mají jednotliví zaměstnanci hygienických stanic a vypomáhající vojáci výkon z hlediska trasování kontaktů.

rampelnik ( 10. září 2020 06:43 )

Vy jste asi upad z jahody, pane Babiš. Někteří nemají ani základní znalosti o pc a vy byste chtěl, aby vyplnili formulář na webu.

aeraluna ( 9. září 2020 20:39 )

Koukám, že si ve jménu covid­pande­miehys­terie za chvíli budeme dělat sami úplně všechno Od doporučované autoerotiky přes aototrasování po autovraždy...

bullshit ( 9. září 2020 20:28 )

Rudá sebranka měla Švorcovou a soubor Bureše má Jermanovou : O))

marika1 ( 9. září 2020 17:33 )

Oni si fakt myslí, že lidi žijí v uzavřené komunitě a mají pár kontaktů , jak bych vytrasovala 100 kontaktů , když jsem byla na jednodenním kongresu pracovně za firmu a tam mě oslovilo 100 různých lidí ?.

Desterz ( 9. září 2020 16:49 )

Vidím to sluníčkově: "chytrá" aplikace fízlující člověka má totiž problém, a to s legálností užití zjištěných kontaktů. Zmíněným "sebetrasováním" se problém elegantně obejde, člověk (u)dává sám ve vlastním čase a na vlastní náklady, a také případné popotahovačky za GDPR jdou za ním. Také myslím, že lidi, kteří se už roky denodenně sebetrasují "chytrými" mobily i platebními kartami, s tímhle rozhodně nebudou mít problém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa