Na pár týdnů v roce sem přijíždí i Bill Gates. A Zanzibar mu má skutečně co nabídnout. Luxusních pětihvězdičkových resortů je tady hned několik. Vrcholem luxusu je potom resort v letovisku Kiwengwa, které leží na východním pobřeží. Nevejde se už ani do klasické pětihvězdičkové škály a taky si manažeři za pátou hvězdičku připisují výrazné znaménko „plus“.

Téměř šestihvězdičkový luxus na Zanzibaru

A čeho se tady člověk dočká? Především soukromí. Resort totiž tvoří pouhých jedenáct vil – ke každé z nich potom patří bazén a soukromá pláž. V ceně (která rozhodně není pro člověka s průměrným platem) jsou i služby osobního komorníka. Ten se postará o boty, o rezervaci stolu v restauraci…

Všechny vilky jsou navíc vybavené luxusním designovým nábytkem i pracovním koutem s výkonným laptopem. Ptáte se na kolik tahle „legrace“ přijde? Za týdenní pobyt tady člověk zaplatí asi sto dvacet tisíc korun.

Samozřejmě, že ne všechny resorty jsou z kategorie těch extrémně luxusních, na druhou stranu ale platí, že dovolená na Zanzibaru vyjde dráž než v jiných exotických destinacích.  Je možné si ale „počíhat“ na výhodný last minute– cena zájezdu pak může spadnout i o deset tisíc korun.

Takhle vypadá zázemí jedné z luxusních vil na Zanzibaru. Vlastní bazén, komorník ... co víc si přát.
Autor: ESO travel

Do kterého letoviska vyrazit?

Hlavní letoviska na Zanzibaru jsou rozprostřená na severním a jihovýchodním pobřežím, západnímu pobřeží příroda, co do vhodných podmínek příliš nepřeje. Zanzibaru se naštěstí vyhnul trend obrovských neosobních hotelových komplexů. Drtivou většinu ubytovacích kapacit tady naopak tvoří příjemné přízemní bungalovy, které ráz zdejší krajiny narušují jen minimálně.

A turistický ruch se rozmáhá i na severu ostrova. Důkazem jsou třeba letoviska Kendwa a Nungwi. První leží na údajně nejkrásnější pláži celého Zanzibaru, druhé může nabídnout mělkou lagunu přímo u pobřeží.

Přemýšlíte o zimní dovolené? Nebojte se experimentů a vydejte se do Afriky!
Autor: ESO travel

K moři do Keni

Afrikou, exotikou a sluncem voní i další země, do které byste určitě neřekli, že může nabídnout pláže a krásné dovolenkové resorty – Keňa. Češi jí pomalu přicházejí na chuť až v posledních letech. Loni jich sem vyrazilo asi 2500.

Jen málokdo okamžitě věří, že dovolená tady si co do kvality v ničem nezadá s letovisky v Egyptě nebo v Tunisku a naopak je ještě v mnohém předčí. Obrovským plusem jsou tu ještě navíc perfektní podmínky pro potápění. Korálový útes je tady hned u pobřeží, a když moře ustoupí, dá se k němu dojít i téměř suchou nohou.

Tohle není pláž v Thajsku, ani na Seychelách, ale resort v Keni. Luxus dorazil i sem.
Autor: ESO travel

Nejkrásnějším a pro turisty nejpřívětivějším letoviskem je letovisko Bamburi na severním pobřeží. Do karet mu hraje i blízkost Mombasy, druhého největšího města v Keni. Za golfem se tady jezdí do letoviska Kikambala. Za klidem a rodinnou pohodou potom do Malindi, kde není noční život tak divoký.

Jižní pobřeží Keni – luxus a ideální potápění

Za luxusem se potom do Keni jezdí na jižní pobřeží – nejčastěji do okolí městečka Diani. Hotely jsou tady dražší než na severu, ale poskytují nebývalý luxus. Říká se také, že jižní pobřeží je lepší a krásnější i co se pláží týká. Písek na nich je obvykle jemný, korálový a sněhově bílý. A dobré jsou tu i podmínky pro prozkoumávání mořského dna.

Potápěčské centrum, školu nebo alespoň půjčovnu tady najdete u každé pláže, každého hotelu. Zažít tu můžete i vystoupení Masajů, hrdých a nikdy nepokořených bojovníků. V 80. letech jednomu z nich podlehla i Švýcarka Corinne Hofmannová. Její příběh později vyšel v podobě knihy Bílá Masajka.

Vystoupení Masajů můžete zažít v Keni. Tento kmen dodnes žije v tzv. maňatách v keňské přírodě.
Autor: ESO travel

Pokud se na Zanzibar nebo do Keni vydáte, pak ale rozhodně nezůstávejte jen uvnitř hotelových komplexů. Hříchem b bylo v Keni nevyrazit na safari – nejkrásnější je hned po ránu, a v Zanzibaru vynechat návštěvu hlavního města, popřípadě některé z plantáží koření. Vždyť původně se Zanzibaru přezdívalo „báječný hřebíčkový ostrov“.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá nejen z nabídky last minute zájezdů

Keňa – Bamburi Beach Resort

Příjemný hotel jen pár kilometrů od Mombasy. Na pláž s korálovým pískem pár kroků, stejně tak do dvou krásných hotelových bazénů. Patnáct minut od hotelu leží golfové hřiště.

Autor: ESO travel

Zanzibar – Royal Zanzibar

Nový hotel leží uprostřed tropické zahrady a může se chlubit největší soustavou bazénů na ostrově. Vhodný i pro ty nejnáročnější klienty. Bydlení v samostatných pavilonech v africkém stylu.

Autor: ESO travel

Keňa – Tanzanie – Zanzibar

Okruh výkladní skříní černé Afriky kombinuje setkání s tisícovými stády divoké zvěře, původními obyvateli a pobytem na exotickém Zanzibaru. Zázemí luxusních hotelů.

Autor: ESO travel

Lucie Štěrbová  & ESO travel