Koktejly, salsa, památky z dob koloniální éry, krásné pláže a luxusní hotely se špičkovými službami. Každý rok tenhle opojný mix láká i desetitisíce Čechů. Letovisek jsou tu desítky, každé je jiné. cestovky proto radí promyslet, co chcete podnikat, a podle toho vybírat.

Cayo Largo – pro nejnáročnější

Na Cayo Largo a nikam jinam! To je základní heslo těch, kteří si chtějí užít luxus bez kompromisů. Dražší a luxusnější letovisko na Kubě nejspíš není. Cayo Largo leží asi 80 kilometrů od pobřeží Kuby a má podlouhlý tvar.

Hotely na tomto ostrově hledejte jen na jižním pobřeží. Na severním totiž silné proudy kalí vodu. Naopak na jihu je voda průzračná a absolutně čistá.

Někteří Cayo Largo označují za místo, kde si člověk může vyzkoušet, jaké to je stát se Robinsonem. Turistů je tady totiž zatím opravdu pomálu. Na téměř třicet kilometrů pláží připadá asi jen tisíc pokojů. i to je jeden z důvodů, proč je Cayo Largo jediným místem na Kubě, kde je tolerovaný nudismus. Na spoustě pláží totiž většinu dne není ani živáčka.

Varadero je nejživější a nejnavštěvovanější letovisko Kuby.
Autor: ESO travel

Varadero – pro střední třídu

Celých 75 % všech turistů, kteří dorazí na Kubu, „spolkne“ právě Varadero . Dlouhý pás hotelů, apartmánů, restaurací a zábavních podniků, kam nemají přístup domorodci. Mnozí ho proto označují za „turistické ghetto“, nicméně své fanoušky Varadero má. A není jich málo.

Od Havany ho dělí asi dvě hodiny jízdy. Je proto ideálním výchozím místem pro pořádání výletů do kubánské metropole. Varadero občas cestovky označují za „Kubánskou rivieru“, místní pláže mají délku okolo 20 kilometrů a jsou opravdu udržované a čisté. Sestup do moře je tady navíc velmi mírný – ideální tedy i pro rodiny s menšími dětmi a méně zdatné plavce.

Ceny zájezdů do Varadera se pohybují okolo třiceti pěti tisíc korun. U last minute zájezdů cena padá i pod hranici třiceti tisíc. Mimochodem – o Varaderu už jsme psali Turistické ghetto, nebo luxusní letovisko? Varadero rozděluje turisty.

Cayo Largo patří k nejluxusnějším resortům na Kubě.
Autor: ESO travel

Cayo Coco – pro potápěče

Kubu obklopuje asi 4000 ostrovů, většinou korálového původu. Jsou proto ideálním místem k potápění a šnorchlování. Proslulý je v tomto směru ostrov Cayo Coco, největší z ostrovů souostroví Královská zahrada.

Do roku 2005 bylo poměrně náročné se sem dostat, turisty čekal zdlouhavý transfer z mezinárodního letiště v Havaně, ale od zmíněného roku mohou na Cayo Coco přistávat i mezinárodní lety. Hotelů tedy utěšeně přibývá a Cayo Coco je jednou z nejprogresivnějších turistických destinací současnosti.

Při pohledu na palmy sklánějící se nad plážemi spoustu lidí napadne, že název ostrova je odvozený právě od nich. Nenechte se ale mýlit. Ostrov je plný ibisů bílých, kterým místní přezdívají „coco bird“, název ostrova je tedy odvozený od nich.

Pláže mají délku několika desítek kilometrů. A budete na nich téměř sami!
Autor: ESO travel

Cayo Guillermo – pro samotáře

Ostrůvek Cayo Guillermo je menším sousedem Cayo Coco, spojuje je dvacet kilometrů dlouhá umělá hráz, v jejímž okolí se usídlili tisíce růžových plameňáků. Už samotná cesta z letiště do hotelu je tedy zážitek.

Playa Pilar – to je největší lákadlo ostrova Cayo Guillermo. Tahle pláž leží na západním pobřeží a patří jí čestné místo v první desítce nejkrásnějších pláží Karibiku. Dílem i díky tomu, že i dnes může nabídnout klid, bez plážových prodavačů, plechových budek, nevkusných a přeplácaných barů. Vše je tady zasazené s citem do okolní vegetace.

Agentury na ostrově nabízejí i jízdy na koních, kajacích, kurzy potápění, ale i výlety na katamaránech spojené s lovem ryb. Lákají i bary podél pláže, které večer smyslně svítí a opojně voní po mátě, rumu a limetkách – základních ingrediencí slavného mojita.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kubu.
Autor: ESO travel

Varadero – Kubánská riviéra

Nejslavnější letovisko Kuby. Vybírejte z desítek hotelů ten podle vašeho gusta. All inclusive, pět hvězdiček, i příjemné malé hotýlky. Krásné pláže a prvotřídní servis.

Autor: ESO travel

Panenský ráj Cayo Coco

Krásné pláže, ideální podmínky pro potápění, all inclusive včetně konzumace slavných kubánských koktejlů. Cayo Coco je ostrov zaslíbený romantikům i potápěčům.

Autor: ESO travel

Kubánská salsa v Havaně

V prosluněném  Varaderu si užijete kubánskou hudbu a tanec, naučíte se salsu, procvičíte si naučené dovednosti a poznáte architekturu koloniální Havany.