Chorvatsko

  • Délka pobřeží 5 835 km
  • Nejbližší teplé moře z ČR
  • Dobrá cenová i dopravní dostupnost
  • Krásné členité pobřeží a nádherné pláže
  • 7 památek UNESCO
  • Bohatá historie a okouzlující města
  • Překrásná příroda
  • Osvědčená kvalita

Chorvatsko- Dubrovník.
Autor: Dovolena.cz

Vyberete si jako cíl své dovolené osvědčené Chorvatsko. Nepotřebujete žádná speciální očkování a k přejetí hranic vám stačí pas či občanský průkaz. Dobrán dopravní dostupnost a infrastruktura jistě potěší každého řidiče. Zapomeňte na pomluvy, že Chorvatsko je již známé. Díky bohaté historii, přírodnímu bohatství a neopakovatelné kultuře je zde stále co objevovat.

Do Chorvatska se můžete dostat autem po nejoblíbenější trase přes Vídeň, Maribor a Záhřeb. Chorvatsko je dobře obsluhováno i letecky. Standardně se lítá do Záhřebu, Splitu, Puly a dalších šesti měst. Stačí si vybrat letiště, které je nejblíže vaší cílové destinaci.

Chorvatské jídlo patří mezi největší lákadla turistů.
Autor: Dovolena.cz

Chorvatsko je zemí, kde se platí Kunami. Jednu Kunu koupíte přibližně za 3,5 Kč. Počítejte s cenami  přibližně o 30 – 50% vyššími než jaké máme u nás. I v Chorvatsku platí, že nejlevněji je v supermarketech mimo turistická centra. Za ovoce, zeleninu a ryby si však připlaťte a kupujte je na trzích. Určitě nebudete litovat. Mnoho obchodníků akceptuje i Euro.

Křišťálově čisté moře, překrásné členité pobřeží, nádherné ostrovy, malebná městečka, bohatá historie a okouzlující příroda – to je pouze zlomek toho, proč se Chorvatsko řadí mezi skutečné turistické poklady.

Chorvatsko- Hvár.
Autor: Dovolena.cz

Tým serveru DOVOLENA.CZ doporučuje nezůstávat během dovolené na jednom místě. Objevujte nová místa a procestujte Chorvatsko. Na pobřeží se nachází mnoho architektonických památek v podobě opevněných osad, hradů, paláců, rybářských vesnic a mnoho dalšího. Pozůstatky dob minulých však hledejte i jinde. Kromě malebných městeček a přístavů na Istrii, Kvarneru a v Dalmácii vyzkoušejte například překrásné pevnosti a zámky středního Chorvatska. Pravděpodobně nejvýznamnější památky naleznete v římské Pule, Zadaru, Dubrovníku, nebo Splitu. Právě Split je místem, kde stojí celosvětově významná památka UNESCO, Diokleciánův palác. Pozadu nezůstává ani Dubrovník se svým historickým centrem.

Dalšími historickými památkami UNESCO jsou historické centrum města Trogir, katedrála Sv. Jakova v Šibeniku a ranně-křesťanský komplex Eufroziovy baziliky v Poreči.

Chorvatsko- Brela.
Autor: Dovolena.cz

Chorvatsko však nabízí mnohem víc. Národní park Plitvická jezera, známá především z filmů o Vinnetuovi, jsou jedinečnou souhrou přírodních scenérií, ze kterých se vám bude tajit dech. Poslední památkou zapsanou na seznam UNESCO jsou Starigradská pole, která jsou němým svědectvím o historickém dělení půdy. Tamní vinice a olivové háje jsou překrásné.

Z Chorvatské kuchyně nezapomeňte ochutnat polévku maneštra (zeleninový vývar), domácké brodetoo, což je guláš z mořských plodů, pašticadu – pokrm z dušeného hovězího masa a mnoho dalšího. Chcete-li vyzkoušet něco výjimečného, pak vyzkoušejte pravé lanýže. Počítejte však s dosti vysokou cenou.

Chorvatsko- Baška.
Autor: Dovolena.cz

Tým serveru DOVOLENA.CZ říká: „Hoďte předsudky za hlavu a sami se přesvědčte, že Chorvatsko ještě skutečně neznáte.“ Užijte si svoji dovolenou v zemi, která vás přivítá s otevřenou náručí.

Související odkazy:

Chorvatsko: Známe 7 překrásných skrytých pokladů, které musíte navštívit! 

Do Chorvatska taxíkem. Za kolik se na pláž dostanete jinak než svým autem?

Chystáte se do Chorvatska a váháte na jaký ostrov? Poradíme vám! 

Chorvatsko bez plavek: Velký přehled nudapláží a kempů pro naháče! 

Autem do Chorvatska: Jak se vyhnout slovinské dálnici? A vyplatí se to? 

Videoseriál: Jedete na dovolenou do Chorvatska? Pozor na zvláštní dopravní předpisy!