Absolventi nejen technických českých vysokých škol při nástupu do praxe zjišťují, že jejich budoucí zaměstnavatelé od nich očekávají plynnou angličtinu a nejlépe ještě jeden cizí jazyk. Ti, kteří měli tu smůlu a nezúčastnili se programu Erasmus, během něhož studenti studují na zahraničních vysokých školách, se snaží dohánět mezery v cizím jazyce pomocí kurzů v jazykových školách v ČR.

Mnohem účinnější metodou jak se naučit plynně komunikovat v cizím jazyce jsou jazykové kurzy v zahraničí. Kurz angličtiny v Anglii nebo jiné anglicky mluvící zemi spojuje výuku angličtiny s jejím praktickým využitím - místní neumějí česky, takže si vstupenky, jízdenky, obědy a další služby musíte obstarat v angličtině.

Jazyková škola ELC Bristol
Autor: Intact

Učitelé jsou rodilí mluvčí a neovládají češtinu, všechno se vysvětluje anglicky, tzv. přímou metodou. Spolužáci jsou z celého světa a domluvíte se s nimi jedině anglicky. Možná ve Vás představa takové výuky vyvolává hrůzu, ale nebojte se, budete rozumět! Délku kurzu a jeho intenzitu si zvolíte podle svých časových a finančních možností.

Položili jsme v této souvislosti několik otázek PhDr. Karlu Klusákovi, majiteli a řediteli jazykové agentury INTACT

Kdo vlastně jezdí na jazykové kurzy v zahraničí? Nejsou to jen středoškoláci?

"Ne, to ne, více než čtvrtina našich klientů je starší 25 let," říká Karel Klusák. "Dospělým klientům, kteří již skončili studia nebo pracují, obvykle doporučujeme kurzy, které nabízejí intenzivní výuku v menších skupinách, ve třídách by nemělo být více než 10 studentů a věkový průměr studentů by se měl blížit třicítce nebo ji překračovat," dodává. "Nemělo by smysl, aby dospělí klienti byli ve třídě s 15 teenagery."

Dospělí studenti angličtiny na fotbalovém zápase v Manchesteru
Autor: Intact

Existuje nějaká horní věková hranice pro studenty jazykových kurzů v zahraničí?

"Žádná taková hranice neexistuje, ale některé školy nabízejí například kurzy pro klienty od 50 let výše. Tyto kurzy vycházejí vstříc potřebám seniorů, kurzy obsahují bohatý program pro volný čas. Senioři mají zájem o kulturu a historii dané země a nebaví je chodit na diskotéky nebo do barů. Například v Anglii nabízíme kurzy angličtiny pro seniory v městech jako je Bournemouth, Chester, Eastbourne, York a na malebném ostrově Jersey, který leží kousek od francouzského pobřeží."

S jakými znalostmi by zájemci o jazykový kurz v zahraničí měli odjíždět?

"V ideálním případě by měli znát alespoň 500 slov a frází, čím více ale budou umět, tím víc se toho naučí. Problém českých studentů je hlavně v tom, že sice znají pasivně spoustu výrazů a hlavně gramatiky, ale neumějí je aktivně používat a navíc nemají vypěstovaný poslech. Angličtina je přece jen foneticky dost odlišná od češtiny a poslouchat rodilého mluvčího dá běžnému studentovi docela zabrat. Dorozumět se anglicky například s Němcem je snadné, němčina "seká" slova ve větě podobně jako čeština, zatímco angličtina z úst rodilého mluvčího "teče jako med". Velkou výhodou jazykových kurzů v zahraničí je, že se naučíte opravdu mluvit a budete rozumět. Navíc poznáte kulturu země z první ruky."

Jak účinný je třeba měsíční kurz angličtiny v zahraničí?

"Za měsíc absolvujete 120 lekcí, což je víc, než obvykle máte za celý rok, ať už na střední škole nebo na jazykové škole. Většina klientů říká, že jim jazykový kurz v zahraničí pomohl prolomit jazykovou bariéru. Díky tomu, že je výuka soustředěna do jednoho měsíce a navíc můžete svoje znalosti prakticky rozvíjet při komunikaci s místními, můžu s klidným svědomím tvrdit, že měsíc studia angličtiny nebo jiného jazyka v zahraničí Vám dá víc, než rok domácí výuky," uzavírá PhDr. Karel Klusák, ředitel INTACTu.