Pohádkové příjmy z ropy v Ománu nezničily přírodu ani tradice. A místní obyvatelé jsou na to patřičně hrdí. Výsledkem je krásná a bohatá země, ve které i jako turista snadno získáte pocit bezpečí a pohody, jako byste tu byli doma. Možná je to dílem faktu, že sami Ománci svou zemi natolik milují, že si často jezdí užívat její krásy a stejně jako turisté chodí po horách, kempují na plážích a s turisty se vždy s úsměvem dají do řeči.

Možná i tím, že je Omán snad nejtolerantnější ze všech arabských zemí a kriminalita je tu podle oficiálních statistik nulová. I proto se sem obyvatelé z Perského zálivu v létě s oblibou jezdí zchladit. Angličtina je tu povinný druhý jazyk, a tak se tu není problém ani s kýmkoliv dorozumět.

A jak se sem dostanete? „Během celé zimní sezóny organizujeme charterové lety přímo z pražského letiště. Let sem trvá 5 až 6 hodin, záleží na aktuálních podmínkách,“ říká Kateřina Pavlíková, mluvčí CK Čedok.

Hory, pouště a vádí

Z exotických destinací, kam se létá za teplem v zimě, patří Omán k těm nejlevnějším. Přesto je doslova nabitý zajímavými místy a to, pro mnohé překvapivě, především pro sportovce a milovníky přírody. Přes 2 tisíce kilometrů zdejšího pobřeží tvoří pláže omývané vyhřátým arabským mořem, které svádějí k lenošení v luxusních hotelových rezortech. Kdo by ale tomuto svádění podlehl, prohloupí. Omán je totiž několikanásobně větší než Česká republika a velkou část jeho území tvoří hory a pouště.

A konkrétně zdejší hory jsou pro našince jako z jiného světa. V Ománu je horská turistika dost populární a tak tu najdete nejen značené stezky pro až několikadenní přechody hřebenů, ale i krátké stezky s výhledy na bizarní skalní útvary, horské vesničky a zelené oázy. Součástí výletů s místními průvodci ale často bývá i  lezení po skalách, canyoning nebo jištěné stezky via ferrata.

Jedním z nekrásnějších zážitků v Ománu může být výlet do některého z místních vádí, tedy kaňonů, kudy nepravidelně teče řeka. Příroda ve vádí vyčarovala krajinu, kde se střídají ostře řezané stěny skal s tůněmi a říčkami ideálními pro koupání v horkém dni, spletité kaňony, kde se musíte spouštět po laně, nebo oázy palem a zeleně na místech, kde se údolí rozšiřuje.

Podél některých, jako třeba Al Arbeieen, můžete pohodlně projet autem. Jiné, jako Wadi Hatt, Taab nebo Bima už vyžadují dobrou fyzičku. Některé z vádí dokonce před 300 lety byly součástí mořského dna a vy se tam můžete procházet starým korálovým útesem vyzdviženým na souš. Oblíbené je i vádí Dayqah, s největší přehradou v Ománu, kde si můžete půjčit  šlapadla nebo paddleboard, zatímco sportovnější členové skupiny mohou vyrazit třeba na horská kola.

Dobrodružné povahy pak nesmí vynechat výlet do pouště, protože ty Ománské patří k nejkrásnějším na světě. Třeba Rub Al´Khali, která je největší písečnou poutí světa. Turistům je ale daleko přístupnější poušť Wahiba Sands, kam se dostanete za pár desítek kilometrů po dálnici z Maskatu. Má zhruba 100 km na délku a 80 na šířku a duny jsou tu i 100 metrů vysoké. Pro milovníky offroadové jízdy nebo kempování za svitu hvězd je to učiněný ráj.

Pláže a koupání

Omán je omývaný Indickým oceánem. Zatímco v létě tu mohou teploty šplhat ke 40 °C, v zimě tu bývá mezi 20-30 °C a moře má okolo 25 °C. Tedy ideální místo, kam se vyrazit ohřát.

Přes 2000 kilometrů pobřeží nabízí nespočet pláží, kde se můžete vykoupat. A pokud si zde půjčíte auto a vyrazíte prozkoumávat tajuplnou zemi na vlastní pěst, můžete, pokud chcete, na pláži i kempovat. Místní to tak s oblibou dělají.

Ne všude je to ale povoleno. Třeba na výběžcích Ras Al Hadd a Ras al Jinz jsou chráněná hnízdiště želv, kam mezi dubnem a červencem připlouvá přes 20 tisíc želv z indického oceánu klást vejce.

Milovníci přírody mohou od září do listopadu v Ománu pozorovat i velrybí žraloky, kteří připlouvají k ostrůvkům Al ‪Diymaniyat a Al Fahal nedaleko Maskatu.

Maskat

Se Spojenými arabskými emiráty Omán sdílí podobnou kulturu, historii i fakt, že obě země získaly obrovské bohatství z ropy. Z  Ománských hranic přímo do centra Dubaje je to asi 50 kilometrů. Tam ale podobnost končí. V Maskatu žádný les mrakodrapů nenajdete a je tu naopak zakázáno stavět domy vyšší než pět pater. Centrum hlavního města, zaklíněno v horách, tak působí dojmem klidného provinčního maloměsta. Je to ale jen zdání, protože ve skutečnosti má 1,6 milionu obyvatel, tedy víc, než Abú Zabí plné mrakodrapů.

Výlet do Maskatu je nevšedním zážitkem, při kterém se můžete kochat tradiční architekturou arabského světa lehce okořeněnou portugalským vlivem, především díky nábřežní promenádě ve staré čtvrti Muttrah a portugalskými pevnostmi střežícími starý přístav.

Exotické tržiště

Centrum města je přitom výjimečně upravené a čisťounké, prý nejčistší po Singapuru, který žebříčku nejčistších měst kraluje. A kdyby vás poklidnost Maskatu přeci jen trochu nudila, zabočte z pobřežní promenády do spletitých uliček přes dvě stě let starého tržiště.

Tady to kypí životem jako byste se ocitli v úlu. Line se tu vůně kadidla, nejtradičnějšího exportního artiklu země a v malých krámcích napěchovaných nejrůznějším sortimentem koupíte opravdu vše, od oblečení a rukodělných výrobků, přes parfémy a šperky až po nádobí a všudypřítomné suvenýry. Za pozornost určitě stojí tradiční zdobené ománské dýky Khanjar nebo čapky zvané Kuma.

Těm, kdo nemilují smlouvání a kontaktní nakupování, můžeme vřele doporučit obchoďák Mall of Oman, tedy obdobu  dubajského Mall of Emirates. Zdejší chrám konzumu má přes 350 obchodů, nespočet kaváren a restaurací a chystá se tu, podobně jako v Dubaji, i zasněžená sjezdovka.

Památkám kraluje mešita

Snad každý, kdo do Maskatu zavítá, chce vidět sídlo sultána. Jenže to, přestože je poblíž centra města, můžete vidět jen z dálky skrz bránu. Dovnitř nesmí ani místní. Bez jakýchkoliv pochybností to ale vynahradí Mešita sultána Kábuse. Honosný areál zbudovaný v roce 1994 má přes 400 tisíc metrů čtverečních a je perlou architektury. Spojuje moderní přístup s tradicemi i drobné prvky megalomanství.

Vejde se sem přes 20 tisíc věřících a najdete tu třeba největší ručně tkaný koberec barvený jen přírodními barvami na světě. Má 70 krát 60 metrů a je tvořen 1,7 miliardou uzlíků. Donedávna byl i celkově největším kobercem světa, než ho překonal ten v Abů Zabí. Areál mešity je plný oblouků, podloubíček a nádvoří ze zdobeného bílého pískovce a leštěného mramoru a hra světla a stínů tu doslova bere dech.

Skvělým místem hodným návštěvy je i zhruba 11 let stará Královská opera. A to i když nejdete na představení. Svatostánek hudby je totiž architektonickým a technickým zázrakem. Představení tu probíhají zásadně bez mikrofonů a reproduktorů a přesto je prý v každém sedadle slyšet  stejně. Každé sedadlo má přitom malý interaktivní displej, kde si můžete nechat zobrazit titulky ve vybraném jazyce, nebo podrobnosti o představení.  Jeviště, hlediště, orchestřiště i stěny s balkony jsou osazeny posuvným mechanismem, který sál podle kapacity a potřeb představení upraví na míru.

 

Video
Video se připravuje ...

Omán ohromí přírodou a klidem. Luxus a pláže jsou jen třešnička na dortu Adam Jaroš

Fotogalerie
18 fotografií