Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chorvatsko vstoupí do Schengenu! Dovolenkovému ráji to povolila EU. Na hranicích skončí kontroly

Aktualizováno -
8. prosince 2022
18:07
Autor: ČTK, Mii - 
8. prosince 2022
06:50

 Ministři vnitra členských zemí Evropské unie dnes schválili vstup Chorvatska do schengenského prostoru. Cestující z Česka a dalších částí zóny volného pohybu budou moci do Chorvatska dojet bez hraničních kontrol od začátku příštího roku. Naopak na přijetí Rumunska a Bulharska se ministři neshodli, potvrdili médiím účastníci jednání.

„Chorvatsko získalo jednomyslnou podporu Rady pro vnitřní věci a spravedlnost, 1. ledna 2023 se stáváme členem schengenu!“ reagoval na twitteru chorvatský premiér Andrej Plenković. Evropský bezhraniční prostor se rozrůstá po více než deseti letech, jako poslední se v roce 2011 připojilo Lichtenštejnsko.

Chorvatsko se přijetí dočkalo tři roky poté, co Evropská komise poprvé vyhodnotila, že země splňuje podmínky pro vstup do zóny bez klasických hranic. Ten se nakonec stane skutečností současně s dalším významným krokem v evropské integraci země, tedy přijetím eura. Zavedení společné měny v Chorvatsku odsouhlasili unijní ministři financí v červenci.

Nyní je jasné, že od 1. ledna nastane také uvolnění kontrol na chorvatských hranicích se Slovinskem a Maďarskem. Kontroly nebudou muset absolvovat ani lidé přijíždějící z jiných schengenských zemí po moři. Při letech do Chorvatska pak kontroly odpadnou ke konci března, neboť tento krok je tradičně svázán se střídáním zimního a letního času.

„Samozřejmě pro české občany, pro které je Chorvatsko tou nejoblíbenější letní destinací, to znamená velkou úlevu, znamená to cestování bez pasu, znamená to cestování bez hraničních kontrol,“ řekl novinářům v Bruselu český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rozšíření schengenu o Chorvatsko označil za jednu z hlavních priorit končícího českého předsednictví v Radě EU.

Balkánská země se stane 27. členem schengenského prostoru, který aktuálně tvoří 22 států EU a čtyři mimounijní země: Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Připojení k schengenu je pro členské země EU povinností, přičemž vstup nové země vyžaduje jednomyslný souhlas unijních států, které už součástí prostoru jsou.

Tuto podporu na dnešním jednání nezískaly Rumunsko a Bulharsko, které podle komise splňují potřebné podmínky už více než deset let. „Lhala bych vám, kdybych vám neřekla, že jsem také zklamaná,“ řekla médiím eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. Dodala, Rumunsko mělo podporu všech členských států kromě jednoho, Bulharsko pak nemělo podporu dvou zemí.

Její slova odráží vývoj z posledních dní, kdy proti vstupu Bulharska vystupovalo Nizozemsko, zatímco Rakousko dávalo najevo nesouhlas v obou případech. Ministr Rakušan po dnešní debatě vyjádřil nad vyústěním politování a uvedl, že obě kandidátské země si z pohledu Česka členství v schengenu zaslouží. „Jsem přesvědčen, že jejich čas brzy přijde,“ dodal.

Analytici: Češi ušetří palivo i čas

Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Víta Hradila plynulý přechod hranic Chorvatsko pro české turisty ještě více zatraktivní. „ Lze čekat i mírně zesílený zájem o nákup chorvatských nemovitostí Evropany a čilejší ekonomickou spolupráci mezi firmami a občany ve slovinských, maďarských, italských a rakouských regionech poblíž hranic,“ řekl Hradil ČTK. Chorvatsku podle něj přijetí do Schengenu prospěje i jako další oficiální razítko stvrzující sílu jeho veřejných institucí. „Na rozdíl od Bulharska a Rumunska, které na přijetí čekají podstatně déle, se Chorvatsko prezentuje jako vzorný stát, který si dokáže důsledně plnit své domácí úkoly. To jej činí v očích ostatních zemí důvěryhodnější destinací i pro obchod či investice,“ dodal Hradil.

Turisté podle analytika XTB Jiřího Tylečka ušetří palivo i čas, který trávili na hranicích. Mnohdy přitom ve vrcholné sezoně šlo i o několik hodin. „Důležité také je, že kontroly zmizí ještě před počátkem letní sezony. Z pohledu obchodní bilance bude země profitovat zvláště na otevření hranice do Slovinska a Itálie. Do každé z těchto zemí míří 12 procent exportu země,“ dodal.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ukava5 ( 8. prosince 2022 19:24 )

veru tak pokazili sa momci...narástli im krídla.oduté papule,mladá gererácia by chcela za rok byť milionaros,samé prodaje se kuča,prodaje se zemľište.. a služby o ničom.Po vojne keď mali malé ritky a západ ,hlavne nemci,sa tam dosratý nehrnuli,tak sme boli bratia...zatial sa im darí,ale príde doba,že sa ludia budú posúvať inde,keď budú takto drzí,zahovnenci od dedinskej kuče....a zapadniari ,,ten za groše predá aj vlastnú mať,vyžere im čo sa dá a pôjde o dúm dál....

beda88 ( 8. prosince 2022 15:07 )

kámoš tam letos byl a mocímermo chtěl rybu, vybral podle gramáže nejmenší, k tomu brambor a 1 pivko a v přepočtu 1300Kč.

Zobrazit celou diskusi