Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maďary šokovaly ceny paliv po konci vládního stropu. Naftu za 47 korun „hází“ vláda na sankce

Autor: ČTK, swp - 
7. prosince 2022
20:52

Pohonné hmoty na čerpacích stanicích v Maďarsku po úterním zrušení cenového stropu výrazně zdražily. Maďarská ropná společnost MOL doporučila prodávat litr benzinu za 641 forintů (téměř 38 Kč) a litr nafty za 699 forintů (přes 41 Kč). Podle maďarských médií byly dnes však ceny na některých čerpacích stanicích ještě vyšší. Cenový strop, který vláda zavedla zhruba před rokem, přitom činil 480 forintů (zhruba 28 Kč) za litr benzinu i nafty.

Zrušení cenového stropu vláda oznámila v úterý pozdě večer. Přikročila k němu na návrh společnosti MOL, jež již dříve varovala, že situace kolem zásobování pohonnými hmotami v Maďarsku je kritická. Zahraniční podniky po loňském zavedení cenového stropu omezily dodávky paliv do Maďarska, v poslední době situaci podle firmy MOL navíc zkomplikovaly snahy lidí vytvářet si zásoby pohonných hmot. „MOL je na konci svých sil,“ prohlásil v úterý generální ředitel Zsolt Hernádi.

Podle maďarských médií dnes benzin na některých čerpacích stanicích stál kolem 700 forintů (přes 41 Kč) za litr a nafta dokonce více než 800 forintů (přes 47 Kč) za litr. Maďarská vláda zavedla strop 480 forintů za litr loni v listopadu. Později cenový strop zrušila pro automobily se zahraniční poznávací značkou a následně jeho platnost omezila na automobily v osobním vlastnictví, zemědělská vozidla a vozy taxislužby.

Zrušení cenového stropu oznámil šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás, jenž krok spojil se sankcemi Evropské unie týkajícími se ruské ropy. „Zavedení sankcí způsobilo výrazné problémy se zásobováním Maďarska energetickými surovinami,“ uvedl šéf kabinetu maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána.

Zrušení cenového stropu u pohonných hmot se zřejmě odrazí ve vývoji maďarské inflace. Ta se v říjnu vyšplhala na 21,1 procenta, tedy na nejvyšší úroveň v zemích Visegrádské skupiny (V4), kam patří ještě Česká republika, Slovensko a Polsko.

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto sedm věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli.  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 8. prosince 2022 19:24 )

I za tyto ceny mají naftu i benzín levnější než my.

Zobrazit celou diskusi