Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zásobníky plynu jsou naplněny, ministr ale burcuje. Síkela: Je čas připravit se na další zimu!

Autor: Rostislav Fridrich, swp, lig - 
8. prosince 2022
05:00

Tuto zimu podle šéfa průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (55, za STAN) zvládneme. Nižší spotřeba zemního plynu a naplněné zásobníky z 95 % by nám měly vytrhnout »trn z paty«. Ministr ale varuje, že je nejvyšší čas začít se připravovat i na příští zimu.

„Minulý rok země EU přípravu na zimu podcenily. Zásobníky s plynem napříč kontinentem byly naplněny ani ne ze tří čtvrtin a spotřeba nadprůměrně vysoká. Doplatily tak na ruskou taktiku snižování dodávek v době přípravy na agresi proti Ukrajině,“ uvedl na twitteru ministr Síkela. A přidal i pár čísel. Zatímco loni byly české zásobníky plynu na začátku prosince plné jen z 68,7 %, letos je to 95 %. Průměrná naplněnost v Evropě je pak 90,8 %.

Češi šetří

Síkela si také pochvaluje, že se daří plnit jeho spořicí plán na spotřebu plynu. Jeho cílem je ušetřit 800 milionů kubíků od letošního října do příštího března. Zatím se podařilo uspořit 448 milionů kubíků, čemuž pomáhá zatím i poměrně teplý podzim. Spotřeba plynu tak meziročně klesla o 17,5 %. Oproti roku 2020 se »propálilo« dokonce o 22,2 % méně plynu.

Co příští zima?

Letos jsme na topnou sezonu podle Síkely připraveni, ale v následujícím roce to podle něj bude složitější. „Musíme už teď přijímat opatření, která nám s ní pomohou a zabrání tak extrémnímu růstu ceny plynu v době vysoké poptávky,“ míní. Jak by taková opatření mohla vypadat? „Shánět další alternativní neruské zdroje LNG (zkapalněný zemní plyn - pozn. red.). To znamená snažit se podepsat nějaký rozumný, dlouhodobý kontrakt,“ řekl na dotaz Blesku energetický expert Jiří Gavor.

Pomohl virus

Cena zemního plynu roste nyní jen mírně, uvedl také Síkela. Podle Gavora je to díky tomu, že zásobníky v Česku a Evropě byly dobře připraveny a naplněny. Ale není to jenom tím. „Nahrály nám i okolnosti globálního charakteru. Ekonomika Číny pořád nejede na plný výkon, takže je tam snížena spotřeba plynu. To umožnilo mobilizovat zdroje LNG, které by třeba jinak pluly do Asie,“ uvedl. Svou roli totiž hraje to, jak se země stále vypořádává s pandemií koronaviru. „Pokud by Čína opustila politiku totálních lockdownů kvůli covidu a zvýšila se tam výroba, tak by to znamenalo ohromnou dodatečnou poptávku a růst ceny,“ dodal Gavor.

Levnější benzin

Klesající cena ropy na světových trzích znamená dobrou zprávu pro české řidiče. Už nyní se dostaly ceny benzinu v Česku pod 40 korun za litr a zřejmě budou dále klesat. „Protože cena ropy je nízká, tak se bude zlevňovat i výroba pohonných hmot. Jak benzinu, tak nafty. Takže zhruba se zpožděním jednoho, dvou týdnů se to projeví i u českých čerpacích stanic,“ řekl Blesku ekonom Štěpán Křeček.

Video  Síkela: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent.  - ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 12. prosince 2022 19:30 )

Volové říkají, že máme ještě nevyužitý Jurečkův krávoplyn! Tak žádné strachy!!!

Jirik-ta ( 11. prosince 2022 07:16 )

zdražování je prozíravé-

Jirik-ta ( 11. prosince 2022 07:15 )

ideologií. Ta skutečná opozice je umlčována

Jirik-ta ( 11. prosince 2022 07:14 )

Hezky to modeluje. Je vidět že tím žije naplno.👘🧣

vladimir seda ( 8. prosince 2022 20:12 )

Máte pravdu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa