Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ztráta práce před Vánoci, problémy se šéfem, vyhoření: Jak se bránit? Otestujte se!

  • Autor: ida,růž - 
    7. 12. 2022
    10:42

    Závěr roku je vždy hektický a navíc jsme doslova zahlceni mnoha negativními informacemi. Pandemie koronaviru, válka na Ukrajině i problémy spojené se školou, prací nebo rodinou, nadcházející Vánoce a drahota zamávaly duševním zdravím velkého množství z nás. Zrcadlem těchto úzkostných stavů bývá nejen mysl, ale také naše tělo či chování. Kolik stresu je už zkrátka na naše tělo příliš? A jak můžeme proti těmto nežádoucím pocitům bojovat?

    A tak se může stát, že konec roku bude stresující. Ze stresu se v poslední době stala jedna z nejčastějších příčin civilizačních chorob. Největším stresorem jsou partnerské vztahy, dnes tedy i válka na Ukrajině, zdražování, u některých lidí vyhazov z práce a s tím související finanční nejistota, a nadcházející svátky.

  • 1.Stres ovlivňuje zdraví

    Pokud často podléháte stresu, hrozí vám vážné zdravotní potíže. Ten totiž může ovlivnit imunitní systém, narušit trávicí trakt, zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice a urychlit proces stárnutí. Také zvýšit riziko úzkosti, deprese a dalších duševních problémů. Z důvodu dlouhodobého stresu se může dostavit výrazný úbytek váhy, nebo druhý extrém, záchvatové přejídání, ale také nespavost, bušení srdce, nadměrné vypadávání vlasů, migréna či ranní křeče v žaludku. Odmítáte-li naslouchat vašim vnitřním pocitům, dopady mohou být ještě palčivější. U obou pohlaví může dojít k nechuti do sexuálního života, u žen až ke ztrátě cyklu, u mužů k poruchám erekce.

    Jak zmírnit stres?

    Se stresem se dá bojovat. I když se ho nezbavíme kouzelným mávnutím proutku, můžeme se s ním naučit pracovat. „V první řadě je potřeba si uvědomit, co nás vlastně trápí. Pokud dokážete identifikovat problém, následně kriticky vyhodnoťte, zda a jak je možné ho vyřešit. Důležité je i zhodnocení, zda je jeho řešení ve vašich silách, nebo je třeba případně vyhledat odbornou pomoc. Přehnaná úzkost nic nevyřeší, činy však ano,“ doplňuje Barbora Procházková ze společnosti Chromozoom.

    10 nejvíce stresových událostí

    * Úmrtí partnera, partnerky

    * Rozvod

    * Rozvrat manželství

    * Ztráta zaměstnání 

    * Uvěznění

    * Úmrtí blízkého člena rodiny 

    * Úraz nebo vážné onemocnění 

    * Sňatek 

    * Usmíření a přebudování manželství

    * Odchod do důchodu

  • 2.Ztráta zaměstnání

    Ze statistik dlouhodobě vyplývá, že se třetina Čechů cítí být permanentně ve stresu. V 67 % případů za to může právě zaměstnání. Každý desátý Čech přiznal, že v práci zažívá tento stav velmi často, případně ho stresuje, že o práci přijde.

    Někteří svou prací žijí a považují ji za své poslání. Jiní ze svého zaměstnání sice nijak zvlášť nadšení nejsou, mají ale rádi své kolegy a jsou rádi, že práci mají. Ať už svou práci milujete, nebo ji spíše trpíte, asi se shodneme na tom, že i když si to neradi přiznáváme, peníze jsou zvlášť v dnešní době dost potřeba.

    Velký problém může nastat, když o zaměstnání přijdete krátce před Vánocemi. To naruší sváteční pohodu celé rodině. Můžete dělat všechno úplně správně a stejně nakonec o svou současnou pozici přijdete. Důvodem je třeba reorganizace ve firmě nebo v poslední době se propouští i kvůli úsporám nebo dokonce uzavření podniku z důvodu drahých energií.

    Jak se psychicky se ztrátou zaměstnání vyrovnat? Není to jednoduché. Právě jste zjistili, že jste přišli o práci. O práci, kterou děláte už několik let, a vlastně si už ani neuměli představit, že byste někdy dělali něco jiného. Jenže člověk míní, život mění. A nebude to vůbec jednoduché období, protože vás čeká mnoho praktických a existenčních starostí. Musíte na úřad práce, musíte si zjistit, na jaké dávky a podporu máte nárok. Přemýšlíte, co teď asi budete dělat. Někdo se může dočasně opřít o příjem partnera, jiný musí rychle sehnat alespoň nějakou brigádu.

    Bláznivý kolotoč

    Co vás bezprostředně po vyhazovu čeká? Absolvujete kolotoč pohovorů, prohlížení inzerátů, obepisování potenciálních zaměstnavatelů. Velmi důležité je připravit si i kvalitní životopis, který vám může u pohovorů s potencionálním zaměstnavatelem hodně pomoci.

    Šok, popření, deprese

    Když se na ztrátu zaměstnání podíváte z pohledu psychologie, ukazuje se, že lidé často procházejí podobnými stadii a pocity jako při truchlení. Protože přijít o práci je také ztráta. Předpokládaná duševní stadia jsou:

    ŠOK

    Zejména u vyhazovů, které přišly ze dne na den, člověk nejprve bojuje s vlastním šokem. Všechno se zdálo být v pořádku, práci jste dělali jako obvykle a najednou taková rána. 

    POPŘENÍ

    Někteří jen nevěřícně kroutí hlavou. Mají jen jedinou myšlenku: To přece nemůže být pravda?! Museli to splést, možná chtěli vyhodit někoho jiného, ne mě.

    VZTEK

    Fáze vzteku je typická, hlavně když máte pocit nespravedlnosti. Mnoho jiných lidí by si zasloužilo vyhazov spíše než vy. Hněv je typický také při hromadném propouštění zaměstnanců.

    SMLOUVÁNÍ

    Někdy se nechcete jen tak vzdát. Objevuje se tak snaha o smlouvání, prodloužení výpovědní lhůty, nebo prosby o druhou šanci a napravení chyby. 

    DEPRESE

    Je to oficiální. Jste bez práce. Sedíte doma a přemítáte, jak se to všechno mohlo stát. Všechno se změnilo. Co teď budete dělat? Jste bez energie, smutní a demotivovaní. Ztráta práce se často pojí právě s depresí.

    SMÍŘENÍ

    Pak jednoho dne vstanete a cítíte se trochu jinak. Cítíte úlevu. Smířili jste se s tím, že jste o svou práci přišli a jste připravení začít znovu.

  • 3.Nedovolte si zlenivět

    Je možné, že některá výše zmíněná stadia přeskočíte, v jiných pobudete déle. Důležité ale je, abyste příliš dlouho nezůstávali ve fázi deprese! Ano, je přirozené a normální, že na začátku budete smutní a nebudete mít chuť se zajímat o žádnou další práci.

    A dobrá rada zní: Nedovolte si zlenivět! Pravidelně sledujte nové pracovní nabídky a pracujte na sobě. Upravujte svůj životopis, trénujte pracovní pohovory. Udělejte si čas pro sebe a své koníčky, zjistěte, kam byste chtěli směřovat. Zapište se do kurzů a seminářů. I to vám může pomoci při hledání nové práce.

    Plánujte!

    Napište si do diáře nebo kalendáře, co byste rádi konkrétní den udělali, nebo si rovnou sepište týdenní plán. Když si totiž čas nenaplánujete, může se stát, že vaše dny budou míjet jeden za druhým a vy budete pořád zaseknutí na jednom místě.

    Dva úhly pohledu

    Máte vlastně dvě možnosti. Buď se na ztrátu zaměstnání budete dívat jako na konec jedné éry a konec všechno dobrého. Nebo celou situaci otočíte. Je před vámi nový začátek. Znova stojíte na startu, před vámi jsou nové možnosti a výzvy. Nebojte se jich.

    Psychologické poradenství

    Pokud jste teď ve své situaci nějak ztracení, topíte se v negativních pocitech nebo nemáte vůbec představu, jak dál, využijte možnost psychologického poradenství. Podle Barbory Janovské z psychologické poradny mojra.cz poskytují někteří psychologové poradenství přímo v oblasti profesního života a kariéry.

    „V rámci kariérového poradenství s vámi psycholog může probrat, jaká práce by pro vás mohla být ideální, co je potřeba udělat, abyste své vysněné pozice dosáhli, a na čem třeba máte zapracovat. Konzultace se zaměřuje na vaše zájmy, dovednosti, znalosti a schopnosti,“ vysvětluje Janovská.

  • 4.Jak vycházet se svým šéfem

    Štve vás šéf? Neshody s nadřízeným dokážou soužití na pracovišti pěkně otrávit a v nejhorším případě se postarat o váš vyhazov! Vybrali jsme proto 4 hlavní typy šéfů a poradíme vám, jak na ně, abyste byli v zaměstnání spokojeni vy i váš šéf.

    Typ: Dominatní šéf

    Poznávací znamení: Zajímají ho jen data, fakta, výsledky a cíle

    Co od vás očekává: Perfektní a přesné provedení zadaných úkolů Jeho výroky: „Nechci slyšet váš názor, ale fakta.“ „Přejděte k věci.“ „Já zadávám pokyny a vy je plníte.“

    Jak na něj: Nelamte si hlavu s tím, proč je váš šéf takový, snažte se mu prostě přizpůsobit. Dejte najevo, že ho respektujete a uznáváte jeho schopnosti a orientaci na výsledek. Navrhněte seznam úkolů, za které chcete převzít zodpovědnost a ujistěte ho, že jste schopni svou práci zvládnout.

    Typ: Přetížený šéf

    Poznávací znamení: Nesnaží se prosadit, je slabý v rozhodování, šíří nejistotu

    Co od vás očekává: Vypracované úkoly, pod které se jenom podepíše, i když by je měl vyřizovat sám. Jeho výroky: „Jak se rozhodnete, je vaše věc.“ „S tímhle problémem nemůžu momentálně nic udělat. Zapomeňte na něj.“

    Jak na něj: Slušně mu vysvětlete, že důležitá rozhodnutí by neměla zůstávat na vás, ale na něm, proto je taky šéf. Jestli se objeví úkoly, které umíte zvládnout stejně dobře, vemte je do svých rukou – všechno si ale zdokumentujte, abyste v případě sporu měli důkaz. To se vám hodí i při vyjednávání o zvýšení platu.

    Typ: Šéf tyran

    Poznávací znamení: Se zaměstnanci jedná bezohledně, neustále kritizuje, šíří strach a nátlak

    Co od vás očekává: Že budete odevzdaně plnit úkoly do posledních detailů podle jeho představy. Jeho výroky: „Já jsem tu od toho, abych myslel, vy od toho, abyste pracoval!“ „Buď dostanu do hodiny na stůl výsledek, nebo počítejte s vyhazovem.“

    Jak na něj: Jestli nechcete změnit práci, musíte se naučit brát útoky šéfa s rezervou. Vnitřně se vůči němu obrňte a soustřeďte se jen na svoji práci. Snažte se zůstat klidní a uvolnění, neberte si šéfovy výtky osobně.

    Typ: Šéf, který se bojí změn

    Poznávací znamení: Vždy sází na jistotu, bojí se riskovat, upřednostňuje zastaralé, ale ověřené postupy a tradice

    Co od vás očekává: Že zapadnete do kolektivu a nebudete z něj vybočovat, že se podřídíte názorům většiny. Jeho výroky: „To jsme tu dělali vždycky takto.“ „Držte se zadání, nějaké velké skoky si tady nemůžeme dovolit.“

    Jak na něj: I když jste plní kreativních nápadů, bude lepší přizpůsobit se rozhodnutí většiny a přijmout firemní předpisy a zadání. Můžete šéfovi ale předložit seznam svých schopností a požádat ho, aby na ně bral při rozdělování úkolů ohled.

  • 5.Hrozí vám vyhoření?

    Přicházejí bez pozvání, bez varování a nejsou vidět. To jsou největší »zrady« psychických onemocnění, jejichž počet se podle statistik za posledních 15 let zvýšil na trojnásobek. Manažery, sportovce, lidi pracující pod tlakem, ale také ty, kteří musí řešit současnou krizi a zdražování, ztrátu práce, může často postihnout syndrom vyhoření.

    V současnosti je podle dat Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy syndrom vyhoření problémem zhruba 20 % české populace a není doménou jen vrcholových manažerů, ale týká s například i studentů nebo žen v domácnosti.

    O co jde?

    Syndrom vyhoření je nebezpečný svým pozvolným nástupem a v první fázi ho mnozí berou na lehkou váhu a vnímají ho jen jako únavu, kterou neřeší. Často postihuje lidi, kteří veškerou svou energii věnují všem a všemu okolo. Mají na sebe vysoké nároky i očekávání, pokaždé chtějí odvést perfektní práci, ale neumějí si říci o pomoc nebo část své práce na někoho delegovat a věřit, že to udělá dobře. Na odpočinek a okamžiky věnované pouze sobě jim čas nezbývá.

    PŘÍZNAKY

    ■ Únava ■ Bolest hlavy a žaludku ■ Potíže se spánkem ■ Problém vstát z postele ■ Nechutenství ■ Klesající pracovní tempo, nezájem o práci, větší počet chyb a slábnoucí kvalita práce ■ Potíže ve vztahu ■ Vznětlivost nebo u žen plačtivost

  • 6.Otestujte se!

    1. Když si v neděli odpoledne vzpomenu na to, že zítra zase musím do práce, nestojím za nic.

    2. Kdybych měl (-a) možnost odejít do důchodu, udělám to hned zítra.

    3. Nesnáším už ani spolupracovníky, ty jejich stále stejné řeči jsou k nevydržení.

    4. To, jak mne dráždí spolupracovníci, není nic proti tomu, jak mne dokáži vyvést z míry lidé, se kterými musím jednat v rámci své profese.

    5. Práce s lidmi mne už ubíjí, vysává mé síly.

    6. Za poslední tři měsíce jsem odmítl (-a) účast na vzdělávacích aktivitách /seminářích, kursech/.

    7. Svou práci zvládám »levou rukou«, myslím, že mne už nemůže nic překvapit.

    8. O své práci se těžko dozvím ještě něco nového.

    9. Na konci pracovního dne bývám unaven (-a) tak, jako bych těžce fyzicky pracoval (-a).

    10. Mám pocit, že už je jen málo věcí, ze kterých se dokážu opravdu radovat.

    Za každou kladnou odpověď si udělejte čárku – 1 bod. Na konci si pak sečtěte body a porovnejte výsledek s vyhodnocením.

    Vyhodnocení:

    1 – 2 body syndrom vyhoření nehrozí

    3 – 5 bodů ukazuje na příznaky počínajícího syndromu vyhoření

    6 – 8 bodů značí již nastupující rozvoj tohoto syndromu a je nutné zjistit, za jakých okolností k tomuto rozvoji došlo

    9 – 10 bodů je indikací k odborné (psychologické nebo psychiatrické) intervenci

    Zdroj zzmv.cz

     

    Video  Královská zaměstnání. Jaké vykonávali profese, než se stali členy královské rodiny na plný úvazek?  - Videohub
    Video se připravuje ...

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi