Klára s narušenou psychikou statečně bojuje už deset let. Poprvé, když zjistila, že něco není v pořádku bylo v jejích 17 letech. „Jeli jsme se školou na sportovní pobyt a tam jsem dostala panickou ataku. Křičela jsem, klepala jsem se, vypadalo to jako epileptický záchvat, ale nebyl,“ uvedla Klára. Rozvinuly se u ní deprese, úzkosti, dokonce její psychické problémy vyústily v sebepoškozování, kdy se řezala na rukou. V té době ještě dospívající dívka si od psychiatrů vyslechla hned několik psychických poruch. „Trpím hraniční poruchou osobnosti, emočně nestabilní poruchou a další,“ řekla.

Kořeny v dětství  

Podle Klářiných slov poruchy, které se u ní v dospívání rozvinuly, souvisí s dětstvím. „Bydleli jsme se třígeneračním domě, nebylo to jednoduché soužití, probíhaly tam hádky, pití alkoholu,“ svěřila se. „Už v útlém dětství dítě okoukává různé vzorce chování, snaží se, aby vše bylo v harmonii, a situaci, která se mu jeví jako beznadějná, se snaží vyřešit,“ okomentovala Klára.  

Když bylo Kláře 23 let skončila v léčebně v Kroměříži. Léčila se tam i ve svých čtyřiadvaceti. „Byla jsem tam spokojená, mám na Kroměříž úžasné vzpomínky, jedná se tam s pacienty hodně individuálně, měli jsme od rána do večera program, chodili na přednášky, abychom uměli komunikovat směrem ven i k sobě,“ uvedla.  

Storno  

Loni v říjnu Klára zatoužila po změně. V Praze si našla práci v pojišťovně a dařilo se jí. „Protože nepocházím z Prahy, denně jsem na začátku dojížděla, nebylo to ale udržitelné, tak jsme se s přítelem za prací do Prahy přestěhovala. Byla jsem spokojená, ale před létem se to začalo lámat,“ popsala. Kláře se v práci dařilo, ale vnitřně se cítila pod tlakem a snažila se podívat stále lepší a lepší výsledky, až došlo k jejímu vyhoření. „Cítila jsem se bez energie, cítila jsem prázdno, do práce jsem se musela nutit, tělo mi úplně vyplo,“ prozradila Klára. Jedinou možnost, jak se ze svého stavu dostat, viděla v sebevraždě. Naplánovala si ji na den, kdy její přítel odjel mimo Prahu, aby ji nestihl zachránit. „Začala jsem si postupně dávkovat prášky a zapila je alkoholem. Přítel, když se mi nemohl dovolat, tak se vrátil do Prahy a našel mě doma,“ popsala záchranu.  

Jako robot  

Dvakrát Kláru museli resuscitovat a Kláru se podařilo opět vrátit do života. Po hospitalizaci v nemocnici skončila na tři měsíce v léčebně v pražských Bohnicích. Tam už nebyla s pomocí tak spokojená jako v Kroměříži. „Měla jsem pocit, že mě zaškatulkovali jen jako diagnózu, ne jako člověka,“ uvedla. Po třech měsících Kláru pustili a bylo na ní si najít terapie, avšak čekací doba je dlouhá. „Z Bohnic jsem nevyšla vyrovnaná a psychicky, naopak jsem měla strach, co bude dál. Zmítala jsem se v tom, v práci jsem na neschopence,“ prozradila.

V pondělí 24. října se opět její psychický stav propadl na dno a sáhla si opět na život. Ten den byl u ní kamarád, se kterým se seznámila v Bohnicích. „Nebylo mi dobře, popovídali jsme si u mě doma, ale musel na poradu do práce s tím, že se vrátí brzy. Naplánovala jsem to tak, že až se vrátí, já už tady nebudu. Postupovala jsem jako robot, jeho věci, které u mě zanechal jsem dala za dveře na chodbu, zamkla jsem a klíče nechala v zámku, vypnula si telefon a začala dávkovat. Zapila jsem prášky colou, aby mi nebylo zle od žaludku, dala jsem si i skleničku vína, šla si dát poslední cigaretu a dál nevím,“ dodala.  

Budoucnost

Kamarád se mezitím vrátil z porady a když viděl své věci na chodbě došlo mu, co se děje a zalarmoval policii a záchranáře. Policisté se nemohli do bytu dostat, tak jeden z nich přelezl z bytu do bytu a pomoc vpustil dovnitř. Na otázku, zda je ráda, že ji zachránili i podruhé život odpovídá: „Upřímně jsem ráda, že jsem to nedokončila, šla jsem pro úlevu, byla jsem jako robot, napsala jsem i krátký dopis, ať za mě nikdo netruchlí, že mi je dobře,“ doplnila nakonec.  

Klára je nyní hospitalizovaná v léčebně v Kosmonosech a doufá, že ji brzy pustí. Podle jejích slov se cítí nejlépe za poslední dobu a konečně začne pravidelně docházet na stacionární terapie a opět chce žít a plánovat budoucnost.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí pro děti a mladistvé 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Takhle policisté zachránili Kláře (27) život:

Video
Video se připravuje ...

Policista přelezl balkon v pátém patře a zachránil ženu, která spolykala léky. (24. října 2022) Policie České republiky