Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němci prý byli pro rychlou porážku Ukrajiny: Bojí se o plyn, odhalil expremiér Johnson

Autor: Daily Mail, vja, swp - 
23. listopadu 2022
11:54

Britský expremiér Boris Johnson naznačil, že Německo si přálo rychlou porážku Ukrajiny, zatímco Francie pochybovala o možné eskalaci až do chvíle, kdy ruská vojska překročila hranice. Bývalý premiér uvedl, že před invazí 24. února existovaly různé názory na napětí mezi válčícími zeměmi. Ve výbušném rozhovoru pro CNN vyzdvihl tři nejvýznamnější země EU.

„Německý názor byl v jedné fázi takový, že pokud by k tomu mělo dojít, což by byla katastrofa, pak by bylo lepší, aby celá věc rychle skončila a Ukrajina se složila. Myslel jsem si původně, že je to katastrofální pohled na věc. Chápu ale, proč takto uvažovali,“ nechal se slyšet Johnson.

Německý strach o plyn a francouzská zdrženlivost

Německo se od Putinovy invaze snažilo snížit svou závislost na ruské energii, země však stále čelí zimě s možnými výpadky proudu, v září pak oznámila plán na záchranu energetiky ve výši 173 miliard liber (4 860 mld Kč). Nejen Němci měli podle Johnsona poměrně kontroverzní názory. „Buďte si jistí tím, že Francouzi o uskutečnění ruské invaze do poslední chvíle pochybovali,“ uvedl bývalý premiér. Francouzský prezident Emmanuel Macron byl hojně kritizován za svůj postup během krize. Dokonce navštívil Kreml jen několik týdnů před napadením Ukrajiny.

Johnson rovněž zmínil, že italská vláda pod vedením Maria Draghiho v jedné fázi prostě řekla, že nebude schopna podpořit postoj zaujatý Británií. Deníku La Repubblica však Italové řekli, že na postoji vznikla dohoda. Italskou neochotu opět spojil se závislostí země na ruském plynu. Bývalý premiér však uvedl, že Západ si vcelku rychle uvědomil, že s Putinem nelze vyjednávat a že je zapotřebí jednotná fronta. „Vzdávám hold tomu, jak se EU zachovala, i po všech svých obavách,“ poznamenal Johnson a dodal, že unie si dosud vede skvěle.

Mluvčí německé vlády se odmítl vyjádřit, zatímco Elysejský palác na žádost raději ani neodpověděl. O komentář byly požádány i zdroje blízké bývalému italskému premiérovi Draghimu.

Opustí Rusové Záporožskou jadernou elektrárnu?

Zpráva se dostala na veřejnost v době, kdy prokremelští vojenští experti předpověděli, že by se Rusko mohlo po měsících vytrvalého ostřelování stáhnout ze Záporožské jaderné elektrárny. Řada ruských blogerů s úzkými vazbami na Putinův režim uvedla, že se domnívají, že Moskva je připravena předat ukrajinské energetické zařízení Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE).

Video  Jednání v Polsku, Ukrajina bez elektřiny! Šokující video učitele a žáka. A Jágr truchlí, zemřel mu otec  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Rybar, populární kanál na Telegramu, který správně předpověděl, že se Cherson vrátí pod ukrajinskou kontrolu, uvedl, že se o předání zařízení jednalo. Dodal, že ruský gigant v oblasti jaderné energetiky Rosatom se snaží udržet areál v dobrém stavu. Ukrajinská prezidentská kancelář se ke zprávám odmítla vyjádřit.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa