Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nevedeme dialog s teroristy.“ Starosta Mariupolu věří, že město přestaví

Autor: DVL, swp - 
23. listopadu 2022
05:00

Vadym Boychenko si nedělá iluze. Rusové, říká starosta Mariupolu, nikdy město dobrovolně neopustí. Ale ukrajinská armáda, dodal, je vyžene, píše se na BBC

Je si tím jistý natolik, že právě v Polsku podepsal dohodu s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) o přestavbě svého zničeného města, až Rusové odejdou. Ve spolupráci se Světovou bankou se zpracovává zpráva, která má vyčíslit škody například na kanalizaci, veřejné dopravě a osvětlení. Jakmile to bude dokončeno, má být vytvořen „Plán obnovy Mariupolu“. Mariupol se zapíše do historie jako jedno z nejvíce bombardovaných, ostřelovaných a raketově ostřelovaných měst od druhé světové války.

Po únorové ruské invazi se celé měsíce drželo tvrdé jádro obránců, většinou v tunelech uvnitř ponurých, dystopických železáren Azovstal ze sovětské éry, zatímco velká část města kolem nich se proměnila v trosky. Odhaduje se, že při obléhání bylo zabito nejméně 20 000 lidí. „Za dva měsíce,“ řekl starosta Boychenko, „ruské jednotky způsobily Mariupolu větší škody než německé jednotky za dva roky okupace během druhé světové války. Ve skutečnosti má 90 % veškeré městské infrastruktury poškození různé závažnosti. 11 z 15 nemocnic bylo zničeno, 39 z 63 škol bylo zničeno, 25 ze 79 školek bylo zcela zničeno.“

Není divu, že starosta už není v Mariupolu, kde má ruská armáda plnou kontrolu. Nyní sídlí v Záporoží, městě kontrolovaném Ukrajinou.

Letos v létě ruská armáda zveřejnila video, na kterém jejich vojenští inženýři přestavují části Mariupolu. Probíhá tedy nový plán obnovy Mariupolu v koordinaci s Rusy? Starosta Boychenko je v tomto bodě velmi důrazný: „To nepřipadá v úvahu. Nevedeme žádný dialog s teroristy, kteří zničili naše město a zabili desítky tisíc obyvatel Mariupolu."

Rusové mají Mariupol pod svou nadvládou. A protože tak dlouho a tvrdě bojovali o podrobení tohoto strategického města, které stojí mezi okupovaným Krymem a východním regionem Donbas na Ukrajině, je nepravděpodobné, že by se ho chtěli snadno vzdát.

Do jara příštího roku se očekává, že se k ruské armádě připojí další desítky tisíc zmobilizovaných ruských vojáků. Starosta Boychenko poukazuje na nedávné osvobození Chersonu. „Očekáváme další postup jižním směrem,“ vysvětlil. „Armáda již řekla, že Rusové budou z naší země vypovězeni přibližně na jaře příštího roku. Věřím v ukrajinské ozbrojené síly, věřím ve svého syna, který dnes slouží a brání naši zemi.“

Mohl by se Mariupol jednoho dne znovu stát velkým městem? „Ano, určitě,“ řekl. „Ve světových dějinách už byly příklady, kdy se města znovuzrodila z válečného popela, například Varšava, Gdaňsk, Rotterdam, Drážďany. S podporou partnerů, jako je EBRD, Světová banka a USAID, není pochyb o tom, že Mariupol ožije a nejen že se vrátí ke své velikosti, ale stane se ještě silnějším."

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: Anna přežila s miminkem v Azovstalu. Chlapeček z toho má následky  - Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa