Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Místo pohody na luxusní lodi, boj o život! Muž strávil patnáct hodin na otevřeném oceánu

Autor: rix - 
7. prosince 2022
12:15

Luxusní dovolená na zaoceánské lodi se proměnila v boj o život. Američan James Michael Grimes spadl přes palubu a patnáct hodin strávil ve studené vodě Mexického zálivu. Nejenže ho ohrožovali mořští živočichové, ale postupně na něj doléhal hlad a strach z toho, že už nikdy nespatří svou rodinu.

Jak se James do vody z lodi dostal, je veliká záhada. On sám to prý vůbec netuší. „Najednou jsem byl ve vodě a neviděl jsem loď,“ vzpomínal v rozhovoru pro ABC News. Na palubě výletní lodi byl se svou sestrou. Před záhadným zmizením spolu popíjeli na baru. „Nebyl opilý,“ uvedla jeho příbuzná. 

Pamatuje si na to, že James šel najít toaletu. Pak jakoby se po něm slehla zem. Dalších zhruba patnáct hodin bojoval o život v oceánu. Ač se situace zdála beznadějná, neztrácel naději. „Nechtěl jsem přijmout to, že by to měl být můj konec,“ vysvětlil. 

Nejenom strach z utopení, ale i obava z toho, že ho napadne nějaký z mořských živočichů. To vše se Jamesovi honilo v hlavě. A není divu, pod sebou prý často zaznamenával pohyb. „V jednu chvíli se najednou u mě něco vynořilo. Ale nebyl to podle mě žralok, tomu nevěřím. Mělo to plochou tlamu a jednou to do mě narazilo,“ vzpomínal na dramatické zážitky. 

Postupem času dostával Američan hodiny šlapající vodu hlad. Kolem v tu chvíli plaval jakýsi klacek. „Vypadalo to jako bambus,“ uvedl. Dřevo začal žvýkat. „Aspoň jsem v ústech cítil něco jiného, než slanou vodu,“ řekl. Problém byla po čase nejen slanost vody, ale její teplota. „Jak dlouho tu asi budu muset být?“ pomyslel si. 

Jeho rodina nahlásila zmizení v poledne na Den díkůvzdání. Loď toho odpoledne zavolala pobřežní stráž a služba poslala výstrahu všem námořníkům v zálivu, aby byli ostražití. Spásou se pro Jamese stal proplouvající tanker. Posádka si ho všimla a přivolala pomoc.

Když k němu sestupoval záchranář, neubránil se James dojetí. „Bylo to jako když ke mně sestupuje strážný anděl,“ popsal své pocity. James po utrpení trochu zhubl, Řekl, že ho tato zkušenost změnila, ale nebrání se tomu, aby se vydal na další plavbu.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...