Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naděje pro onkologické pacienty. Česko-americký lék testují na lidech. Jaké jsou výsledky?

Autor: ula, mav - 
25. listopadu 2022
05:00

Právě v těchto dnech probíhají v USA klinické testy nového protinádorového léku. Rakovinu má porazit léčebná látka, na jejímž vývoji se podíleli čeští vědci. Pavel Majer z Ústavu organické chemie a biochemie v Praze, vedoucí výzkumného týmu, v roce 2019 v pořadu Epicentrum ještě čekal na schválení látky americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. V říjnu roku 2020 látku obdrželi první pacienti. Stojí čeští vědci na prahu objevu léku proti rakovině?

V roce 2018 mezinárodní vědecký tým Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a americké Johns Hopkins University v Baltimore (USA) připravil a otestoval nové látky na léčbu rakoviny, které účinkují zastavením metabolismu glutaminu.

Výsledky byly natolik slibné, že oslovily zahraniční investory, kteří se rozhodli vývoj nových léčiv podpořit nezvykle vysokou částkou ve výši 40 milionů dolarů. Dalšího vývoje a klinického testování nového léčiva se ujala nově vzniklá spin-off společnost Dracen Pharmaceuticals, která byla k tomuto účelu založena v USA.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.